Czy zmiana oprogramowania przyspieszy transfer?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Radar
Początkujący użytkownik forum

Czy zmiana oprogramowania przyspieszy transfer?

Post autor: Radar »

Witam
Korzystam z internetu Playa i modemu Huawei K3565 od Vodafone (bez simloka). Mam 2 km do nadajnika playa (UMTS), a moc sygnału waha się od -91dBm, 35%, CSQ 11 do -100dBm ( wg Top Netinfo). Działa to wszystko wolno i chciałbym przyspieszyć. Myślałem o podłczeniu anteny zewnętrznej, ale nigdzie nie znalazłem opisu, ani pierwszego śmiałka, który by to uczynił z tym modelem. Czy wgranie nowego oprogramowania do modemu wiele polepszy i przyspieszy transfer? Wtej chwili w modemie wgrane są 3 pliki: Autorun.inf, helper.exe, setup_vmc_lite.exe. Co wgrać i która instukcja będzia najlepsza?Czy ta jest OK?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy zmiana oprogramowania przyspieszy transfer?

Post autor: key »

Mieszanie z softem w najgorszym wypadku zrobi z modemu breloczek. Nic nie zmieniaj, nie osiagniesz lepszych wynikow. Juz uzywasz najlepszego softu.

Jesli modem to E160, to pod obudowa powinna byc zlaczka anteny - rozbierz i poogladaj. Ale najpierw sprawdz czy na pewno masz Huawei, producent powinien byc nadrukowany obok IMEI.
Nie pomagam na PW.
Radar

Modem to na pewno Huawei K3565. Rozbierałem go i pod spodem jest wyjście antenowe. Na stronie doczytałem, że typ konektora to CRC9. Poszukam, gdzie takie coś zdobyć. Może wiesz o jakim wzmocnieniu antena kierunkowa będzie najlepsza na odległość 2 km?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmmm - pod spodem jest dziwne. Powinna byc z boku: http://image.digital-kingdom.dk/images/GKj62441.jpg

Pod spodem moze byc przy K3565Z, ale wtedy nie jest to zlacze anteny a przylacze serwisowe.
http://image.digital-kingdom.dk/images/fOU62734.jpg
Radar pisze:Może wiesz o jakim wzmocnieniu antena kierunkowa będzie najlepsza na odległość 2 km?
Zadna? Ja mam w tej chwili ~1850m w miescie, modem wyrabia pelna szybkosc bez zadnych dodadkow. Jak mocny jest w tej chwili sygnal - ale prosze w dBm, a nie w "kreskach"?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Kolega już pisał:
Radar pisze:moc sygnału waha się od -91dBm, 35%, CSQ 11 do -100dBm
Słabizna.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Kolega już pisał:
Nie wrocilem do pierwszego postu :oops:

Z anten wybral bym jakas panelowke, 15..17 dBi, z minimalna iloscia kabla i wysylkowo, zeby mozna bylo w ciagu 10 dni zrezygnowac z zakupu.
Nie pomagam na PW.
Radar

Dzięki za pomoc. Zaczynam wiercić dziurę i szukam anteny.
ODPOWIEDZ