Dom na wsi - zwiększenie zasięgu i wzmocnienie sygnału netu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dom na wsi - zwiększenie zasięgu i wzmocnienie sygnału netu
Witam serdecznie.
Zgłaszam się do Was specjalistów z takim oto problemem.
Kocham wieś i wynająłem wraz z rodziną ładny dom na wsi, gdzie psy zadkiem szczekają i koguty pieją. Problem jednak polega na tym, że mam pracę zdalną, pracuję w domu i oczywiście intensywnie korzystam z netu. Jako że dom jest na totalnej wsi jest tu tragicznie z zasięgiem. Na początku próbowałem Ery, nawet z najlepszą anteną zewnętrzną jaką specjalnie kupiłem. Max co wycisnąłem to stabilny EDGE z tragicznym downloadem, o uploadzie nie wspominając. Do pracy porażka. Wtedy dowiedziałem się, że podobno Polsat Cyfrowy tutaj chodzi. Nabyłem u nich modem, w komplecie dostałem solidną antenę zewnętrzną i rzeczywiście. Jest o niebo lepiej. Ale wcale nie różowo... W całym domu jest dosłownie tylko jeden malutki punkt, gdzie Polsat Cyfrowy osiąga przyzwoite tranfery i jest stabilny. Dosłownie jeden malutki punkcik. Jeśli antenę ruszę dosłownie o dwa centymetry zasięg albo się gubi albo drastycznie spadają transfery. Zajęło mi masę czasu zanim doszedłem co do centymetra gdzie musi mieścić się antena. Żeby było śmiesznie to po wystawieniu anteny poza dom zasięgu nie ma, za to tenże magiczny punkt jest wewnątrz domu. W każdym razie, wreszcie po wielu dniach walki pracuję już od 2 dni stabilnie 3 kreski HSPA+ na transferach na poziomie 1-2 Mbit/s download i 50-200 Kbit/s upload ze sporadycznymi spadkami do dwukrotnie, trzykrotnie gorszych transferów. Ale najważniejsze że jest stabilnie i da się całkiem normalnie pracować.
Jednakże boję się, że nie znam dnia i godziny jak nagle net mi stanie i chciałbym coś na to poradzić. Dowiedziałem się że kiedyś w tym domu mieszkała lokatorka, która również korzystała intensywnie z netu. Ponoć miała właśnie Polsat Cyfrowy. Dowiedziałem się że miała to wszystko jakoś specjalnie rozwiązane w tym domu, miała router Wi-Fi, jakiś repeater i w ogóle dzięki temu nie dość że miała dobry zasięg to w dodatku w całym domu a nie tylko w jednym punkcie. Wybaczcie, ale jestem laikiem w kwestiach netu bezprzewodowego, więc sorry za mój język. I tu właśnie mam prośbę do Was o poradę - co powinienem zrobić? Od czego zacząć? Czy rzeczywiście jest sposób żeby diametralnie polepszyć sygnał i rozszerzyć zasięg na cały dom? Jaki to jest mniej więcej koszt całej takiej zabawy?
Czy znalazłby się wśród Was jakiś specjalista z Łodzi lub okolic kto mógłby dla mnie odpłatnie wykonać np. na umowę o dzieło taką kompleksową usługę począwszy od analizy problemu, poprzez zakup na mój koszt stosownych urządzeń oraz ostateczne skonfigurowanie tego wszystkiego w domu w taki sposób, abym mógł spać spokojnie i miał w całym domu dobry zasięg i mocny sygnał? Jeżeli jest ktoś chętny wówczas bardzo proszę o PW.
Zgłaszam się do Was specjalistów z takim oto problemem.
Kocham wieś i wynająłem wraz z rodziną ładny dom na wsi, gdzie psy zadkiem szczekają i koguty pieją. Problem jednak polega na tym, że mam pracę zdalną, pracuję w domu i oczywiście intensywnie korzystam z netu. Jako że dom jest na totalnej wsi jest tu tragicznie z zasięgiem. Na początku próbowałem Ery, nawet z najlepszą anteną zewnętrzną jaką specjalnie kupiłem. Max co wycisnąłem to stabilny EDGE z tragicznym downloadem, o uploadzie nie wspominając. Do pracy porażka. Wtedy dowiedziałem się, że podobno Polsat Cyfrowy tutaj chodzi. Nabyłem u nich modem, w komplecie dostałem solidną antenę zewnętrzną i rzeczywiście. Jest o niebo lepiej. Ale wcale nie różowo... W całym domu jest dosłownie tylko jeden malutki punkt, gdzie Polsat Cyfrowy osiąga przyzwoite tranfery i jest stabilny. Dosłownie jeden malutki punkcik. Jeśli antenę ruszę dosłownie o dwa centymetry zasięg albo się gubi albo drastycznie spadają transfery. Zajęło mi masę czasu zanim doszedłem co do centymetra gdzie musi mieścić się antena. Żeby było śmiesznie to po wystawieniu anteny poza dom zasięgu nie ma, za to tenże magiczny punkt jest wewnątrz domu. W każdym razie, wreszcie po wielu dniach walki pracuję już od 2 dni stabilnie 3 kreski HSPA+ na transferach na poziomie 1-2 Mbit/s download i 50-200 Kbit/s upload ze sporadycznymi spadkami do dwukrotnie, trzykrotnie gorszych transferów. Ale najważniejsze że jest stabilnie i da się całkiem normalnie pracować.
Jednakże boję się, że nie znam dnia i godziny jak nagle net mi stanie i chciałbym coś na to poradzić. Dowiedziałem się że kiedyś w tym domu mieszkała lokatorka, która również korzystała intensywnie z netu. Ponoć miała właśnie Polsat Cyfrowy. Dowiedziałem się że miała to wszystko jakoś specjalnie rozwiązane w tym domu, miała router Wi-Fi, jakiś repeater i w ogóle dzięki temu nie dość że miała dobry zasięg to w dodatku w całym domu a nie tylko w jednym punkcie. Wybaczcie, ale jestem laikiem w kwestiach netu bezprzewodowego, więc sorry za mój język. I tu właśnie mam prośbę do Was o poradę - co powinienem zrobić? Od czego zacząć? Czy rzeczywiście jest sposób żeby diametralnie polepszyć sygnał i rozszerzyć zasięg na cały dom? Jaki to jest mniej więcej koszt całej takiej zabawy?
Czy znalazłby się wśród Was jakiś specjalista z Łodzi lub okolic kto mógłby dla mnie odpłatnie wykonać np. na umowę o dzieło taką kompleksową usługę począwszy od analizy problemu, poprzez zakup na mój koszt stosownych urządzeń oraz ostateczne skonfigurowanie tego wszystkiego w domu w taki sposób, abym mógł spać spokojnie i miał w całym domu dobry zasięg i mocny sygnał? Jeżeli jest ktoś chętny wówczas bardzo proszę o PW.
Ostatnio zmieniony 2011-04-19, 18:15 przez Camillo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Dom na wsi - zwiększenie zasięgu i wzmocnienie sygnału netu
Na początek podaj gdzie mieszkasz dokładnie ?
-
Jasne, przepraszam.
Wieś nazywa się Janowice, jest położona w woj. Łódzkim, powiat Pabianicki.
Mniej więcej pomiędzy Pabianicami a Lutomierskiem.
Wieś nazywa się Janowice, jest położona w woj. Łódzkim, powiat Pabianicki.
Mniej więcej pomiędzy Pabianicami a Lutomierskiem.
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam nieco inny problem, ale też z cyfrowym Polsatem
Zakupiłem zestaw modem Huawei e367 z dołączoną anteną AK C4 (zysk 3dbi) Na tej antence modem wskazywał zasięg -103 dbm (16%). Zakupiłem antenę http://allegro.pl/mocna-antena-18dbi-hs ... 88367.html (18 dbi) ale zasięg jaki uzyskuję na tej antenie to maksimum -95 dbm (29%)
Czy to nie za mało?? Czy możliwe że aż tak źle ją ustawiam? Odległość do nadajnika (z BTS Serch) to 15,7 km wysokość na jakiej jest antena to około 10m od ziemi.
W razie potrzeby podam informacje o położeniu.
Wcześniej w tym samym miejscu pracował modem od Play i antena 21 dbi dawała faktycznie spodziewany zysk.
EDIT
Camillo, W tych Janowicach jest akurat 10 km do nadajnika w Pabianicach więc przy odpowiednio wysoko ustawionej antenie powinien być dobry sygnał, obawiam się jednak że pewności połączenia z internetem zawsze i w doskonalej jakości nikt Ci nie zapewni
Zakupiłem zestaw modem Huawei e367 z dołączoną anteną AK C4 (zysk 3dbi) Na tej antence modem wskazywał zasięg -103 dbm (16%). Zakupiłem antenę http://allegro.pl/mocna-antena-18dbi-hs ... 88367.html (18 dbi) ale zasięg jaki uzyskuję na tej antenie to maksimum -95 dbm (29%)
Czy to nie za mało?? Czy możliwe że aż tak źle ją ustawiam? Odległość do nadajnika (z BTS Serch) to 15,7 km wysokość na jakiej jest antena to około 10m od ziemi.
W razie potrzeby podam informacje o położeniu.
Wcześniej w tym samym miejscu pracował modem od Play i antena 21 dbi dawała faktycznie spodziewany zysk.
EDIT
Camillo, W tych Janowicach jest akurat 10 km do nadajnika w Pabianicach więc przy odpowiednio wysoko ustawionej antenie powinien być dobry sygnał, obawiam się jednak że pewności połączenia z internetem zawsze i w doskonalej jakości nikt Ci nie zapewni
-
- Użytkownik forum
a jak wygląda ta "solidna antena zewnętrzna " którą dosałeś razem z zestawem ?
i z jakiego modemu korzystasz ?
i z jakiego modemu korzystasz ?
-
Antena jest biała, powiedzmy 40 cm długości i 25 cm szerokości, w kształcie litery T. Oprócz niej mam taką co kupiłem za 100 zł wygląda na dużo potężniejszą, ale nie daje kompletnie nic w porównaniu z tą pierwszą. A modem to Huawei E182E.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Brzmi jak Yagi - ten zlom tylko wyglada jak antena. A wyglad zazwyczaj ma sie nijak do zysku.
Nie pomagam na PW.
-
Złom nie złom, ale bez tej anteny sygnał zerowy. A na tej drugiej antenie która przy tej jest kolosem również sygnał zero.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Polaryzacje masz dobrze ustawiona? Kierunek tez?Złom nie złom, ale bez tej anteny sygnał zerowy.
Jaka ta druga antena?Camillo pisze:A na tej drugiej antenie która przy tej jest kolosem również sygnał zero.
Nie pomagam na PW.
-
Mów do mnie jeszcze.key pisze:Polaryzacje masz dobrze ustawiona? Kierunek tez?

No pierwsza to taka którą dostałem w komplecie z tym Polsatem Cyfrowym.key pisze:Jaka ta druga antena?
A mam jeszcze drugą taką za 100 zł co kupiłem w specjalistycznym sklepie gdzie mi ją polecili, taka duża i długa, wygląda potężnie i przypomina anteny telewizyjne, zwie się jakoś ATK LOG czy jakoś tak.
-
- Stały użytkownik forum
Ta w kształcie litery T to właśnie dołączona do cyfrowego Polsatu AK C4 zysk 3 dbi. Nie poleciłbym.
Może ktoś podrzucić czy taka różnica w zysku jaką podałem to wystarczający zysk czy robię coś nie tak??
Może ktoś podrzucić czy taka różnica w zysku jaką podałem to wystarczający zysk czy robię coś nie tak??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Taka? http://dipol.com.pl/antena_atk-log_gsm- ... _A7040.htmCamillo pisze:zwie się jakoś ATK LOG czy jakoś tak.
-
Tak, to dokładnie ta. Ale nic kompletnie nie dawała w przeciwieństwie do tej białej w zestawie z modemem.
-
- Stały użytkownik forum
Jak ta antena może coś dawać konkretnego jak to jest antena uniwersalna (zakres pracy 800-2170 mHz) jak cośjest do wszystkiego to jest do niczego.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Antenę kupuje się na pasmo. CP ma HSPA+ na 900 MHz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy jaka. Panel - tak. Yagi - jak najbardziej. Ta powyzej jest antena logarytmicznie periodyczna, znaczy szerokopasmowa. Dla danej czestotliwosci tylko odpowiednia czesc anteny wpada w rezonans, reszta jest "martwa". Spojrz na wykres w linku.ryba825 pisze:Antenę kupuje się na pasmo.
W robocie do testow EMI uzywamy anten tego typu do skanowania pasma 100 kHz...5GHz.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Zastanawia mnie tylko po co budować taką antenę która w paśmie skrajnym czyli powyżej 2 GHz ma zysk o połowę mniejszy niż ten na opakowaniu, a do tego jest anteną którą trzeba dość precyzyjnie ustawić.
Rozumiem jakąś antenę dookólną która ma zyska w takim zakresie ale typowo stacjonarną to chyba kiepski pomysł?
Rozumiem jakąś antenę dookólną która ma zyska w takim zakresie ale typowo stacjonarną to chyba kiepski pomysł?
Mieszkając na wsi trzeba walczyć o każdy kilobit
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A po co budowac Mercedesy, Volkswageny, BMW, Audi, skoro wszyscy moga jezdzic maluchami?hertzh1 pisze:Zastanawia mnie tylko po co budować taką antenę która w paśmie skrajnym czyli powyżej 2 GHz ma zysk o połowę mniejszy niż ten na opakowaniu
Antene dobiera sie pod zastosowanie - w tym wypadku ta nawet jest w miare sensowna (mimo ze nie jestem fanem dipoli, yagi, etc.). Osobiscie nie uzyl bym tej anteny powyzej 1.5..1.6GHz. Inna sprawa jest kabel: nie wiadomo ile i jaki jest przy tej antenie, czesto sie zdarza, ze straty na kablu sa wieksze od zysku anteny.
Zalezy od zastosowania. Jesli n.p. na zmiane korzystasz z wiecej niz jednego pasma, masz wybor: logarytmiczna, albo na kazde pasmo inna. Antena to zawsze kompromis miedzy szerokoscia pasma, zyskiem, charakterystyka, dopasowaniem.hertzh1 pisze:Rozumiem jakąś antenę dookólną która ma zyska w takim zakresie ale typowo stacjonarną to chyba kiepski pomysł?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
key, Rozumiem stosowanie anten o szerokim paśmie może źle się wyraziłem chodziło mi o to że antena która ma tak szeroki zakres częstotliwości, do zastosowania stacjonarnie kiedy wiadomo z jakiego typu nadajnika i zakresu częstotliwości będzie się korzystać jest pod względem uzyskanego zysku jest mało wydajnym.
Sam używam anteny która jest typowym "patykiem" (niestety nie wiem jak nazywa się ten typ) z podstawą magnetyczną i teoretycznym zakresem 850 MHz 2200 MHz wiem jednak że dużo leprze wyniki uzyskuje się stosując anteny przeznaczone do pracy na konkretnej częstotliwości.
Czy mógłby ktoś napisać czy jeżeli na jednej antenie (3 dBi) mam sygnał -103 dBm a po zmianie jej na panel (18 dBi) mam sygnał -95 dBm to coś jest nie tak z instalacją, dlaczego nie uzyskuję podanej w specyfikacji anteny zysku???
Sam używam anteny która jest typowym "patykiem" (niestety nie wiem jak nazywa się ten typ) z podstawą magnetyczną i teoretycznym zakresem 850 MHz 2200 MHz wiem jednak że dużo leprze wyniki uzyskuje się stosując anteny przeznaczone do pracy na konkretnej częstotliwości.
Czy mógłby ktoś napisać czy jeżeli na jednej antenie (3 dBi) mam sygnał -103 dBm a po zmianie jej na panel (18 dBi) mam sygnał -95 dBm to coś jest nie tak z instalacją, dlaczego nie uzyskuję podanej w specyfikacji anteny zysku???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz kompletny wykres anten, specyfikacje kabli, czestotliwosc pracy?hertzh1 pisze:Czy mógłby ktoś napisać czy jeżeli na jednej antenie (3 dBi) mam sygnał -103 dBm a po zmianie jej na panel (18 dBi) mam sygnał -95 dBm to coś jest nie tak z instalacją, dlaczego nie uzyskuję podanej w specyfikacji anteny zysku???
Jaki typ anten stosujesz? Kabel ten sam?
Najprawdopodobniej klasyczny dipol lambda/x.hertzh1 pisze:niestety nie wiem jak nazywa się ten typ
Na pewno nie w wersj "patyk". Ten typ anteny dziala tylko gdy dlugosc fali jest parzysta wielokrotnoscia dlugosci anteny.hertzh1 pisze:teoretycznym zakresem 850 MHz 2200 MHz
Pozwol ze sie nie zgodze. Kiedy antena pracuje, interesuje cie tylko zysk w aktywnym pasmie. To czy w lewo i prawo od pasma bedzie 1 kHz czy 10 GHz nie ma najmniejszego znaczenia.hertzh1 pisze:do zastosowania stacjonarnie kiedy wiadomo z jakiego typu nadajnika i zakresu częstotliwości będzie się korzystać jest pod względem uzyskanego zysku jest mało wydajnym.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
key, Niestety jestem teraz w lokalizacji miejskiej więc nie mam przy sobie papierów od tej anteny z małym zyskiem (to prawdopodobnie jakiś dipol) Co do anteny z dużym zyskiem to jest to antena mikropaskowa panelowa od yagi.pl w opisie jest jedynie VSWR zakres w jakim działa to 850 - 960 MHz. Długość kabla to 7m H155PE (mam jeszcze 10 metrowy kabel H155 na którym sygnał jest na poziomie -99 dBm)
Antena (ta panelowa) jest ustawiona poprawnie (największy zysk jaki udało mi się uzyskać).
Może to obecność komina ZA połową anteny powoduje jakieś zakłócenie?
Antena (ta panelowa) jest ustawiona poprawnie (największy zysk jaki udało mi się uzyskać).
Może to obecność komina ZA połową anteny powoduje jakieś zakłócenie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Podobno ich jakosc nie jest najlepszahertzh1 pisze:antena mikropaskowa panelowa od yagi.pl

VSWR oznacza dopasowanie anteny, nic nie mowi o zysku.
Watpie.Może to obecność komina ZA połową anteny powoduje jakieś zakłócenie?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Co do yagi.pl to kupiłem jużod nich jedną antenę i mikropaskową panelową tylko na UMTS/HSDPA i sprawdziła się.
Akurat co to jest SWR (lub po polsku WFS) to wiem dlatego nie zamieszczałem wykresu
Czy typ kabla i jego długość (przy tym co podałem) może mieć aż takie znaczenie?
Akurat co to jest SWR (lub po polsku WFS) to wiem dlatego nie zamieszczałem wykresu

Czy typ kabla i jego długość (przy tym co podałem) może mieć aż takie znaczenie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.hertzh1 pisze:Czy typ kabla i jego długość (przy tym co podałem) może mieć aż takie znaczenie?
Nie pomagam na PW.