Problem z sygnałem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z sygnałem
Mam problem z wahającym się sygnałem.Łapię EDGE ale jest słabe.Mam modem huawei e122 w blueconnect i mieszkam od nadajnika 6 km.w linii prostej,bez żadnych przeszkód po drodze.Jaka antena byłaby dobra dla polepszenia sygnału.Yaga(tuba) a może panel.Proszę o pomoc.Z góry dziękuję.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z sygnałem
Yagi jak na tą częstotliwość. ATK-10 lub ATK-20. Obydwie oczywiście na 900MHz.
-
Jeżeli autor postu nie będzie mieć nic zazłe to pozwolę się podczepić pod temat...
Mam dziwną sytuację, mianowicie:
Dotychczas miałem Play Online 10GB ( wiadomo 1mbit , z modemem E156 więc z racji braku hsupa pingi były takie sobie 85-110ms ). Necik jako tako śmigał, praktycznie na max swoich możliwości.
Na pda Galaxy S i netmonitorze zaobserwowałem, że z pobliskiej stacji da się wycisnąć ładny transfer dl 6,5mbit / ul 1mbit , ping 75ms. Jako, że umowa na net się kończyła, a warunki były obiecujące przedłużyłem z abo 59zł za pakiet Online 99 ( 4mbit / 16GB / free dl w nocy) z modemem E1820.
Pierwsze wrażenia pozytywne, domyślnie tryb ndis, hspa+ działa i ma się dobrze ( średnio 50-60ms ) więc net chodzi w miarę żwawo...
Ale jest jedno "ale"... DL czasem szalał i raz był jaki być powinien tj 4mbit, a raz 2mbit.... No to MDMA i TNi poszły w ruch.
Zaobserwowałem coś ciekawego, pomimo znacznie słabszego sygnału modem łączy się z dużo bardziej oddalonym bts'em 2370-3 , który znajduje się na 3piętrze jakiejś kamienicy. Z tamtąd mam ok -92 do -86dB i transfer ~2-3mbit. Z bliższego oddalonego o 1km 2372-5, który jest na wysokim kominie mam transfery na maxa ~4mbit ( na p4 free nawet 7mbit ) średnio -75dB do -72dB ale sporadycznie się z nim łączy.
Modem stojąc w jednym miejscu w ciągu godziny potrafi na moment wskoczyć na ów bliższy nadajnik, który zawsze ma mocniejszy sygnał ale po chwili wskakuje z powrotem na ten z gorszym, dalej oddalonym.
Niżej mały pogląd na sprawę.
Dodam, że nie ma żadnych lasów, większych przeszkód itp. W ciągu dnia raz na ruski rok wskoczy na #3 ale tylko na pare sek. Jest na dość sporej górze, za lasem więc raczej słabo z nim będzie.
Ktoś ma odpowiedź na pytanie czemu modem łączy się z dalszym BTS mając pod nosem silniejszego i szybszego?
Mam dziwną sytuację, mianowicie:
Dotychczas miałem Play Online 10GB ( wiadomo 1mbit , z modemem E156 więc z racji braku hsupa pingi były takie sobie 85-110ms ). Necik jako tako śmigał, praktycznie na max swoich możliwości.
Na pda Galaxy S i netmonitorze zaobserwowałem, że z pobliskiej stacji da się wycisnąć ładny transfer dl 6,5mbit / ul 1mbit , ping 75ms. Jako, że umowa na net się kończyła, a warunki były obiecujące przedłużyłem z abo 59zł za pakiet Online 99 ( 4mbit / 16GB / free dl w nocy) z modemem E1820.
Pierwsze wrażenia pozytywne, domyślnie tryb ndis, hspa+ działa i ma się dobrze ( średnio 50-60ms ) więc net chodzi w miarę żwawo...
Ale jest jedno "ale"... DL czasem szalał i raz był jaki być powinien tj 4mbit, a raz 2mbit.... No to MDMA i TNi poszły w ruch.
Zaobserwowałem coś ciekawego, pomimo znacznie słabszego sygnału modem łączy się z dużo bardziej oddalonym bts'em 2370-3 , który znajduje się na 3piętrze jakiejś kamienicy. Z tamtąd mam ok -92 do -86dB i transfer ~2-3mbit. Z bliższego oddalonego o 1km 2372-5, który jest na wysokim kominie mam transfery na maxa ~4mbit ( na p4 free nawet 7mbit ) średnio -75dB do -72dB ale sporadycznie się z nim łączy.
Modem stojąc w jednym miejscu w ciągu godziny potrafi na moment wskoczyć na ów bliższy nadajnik, który zawsze ma mocniejszy sygnał ale po chwili wskakuje z powrotem na ten z gorszym, dalej oddalonym.
Niżej mały pogląd na sprawę.

Dodam, że nie ma żadnych lasów, większych przeszkód itp. W ciągu dnia raz na ruski rok wskoczy na #3 ale tylko na pare sek. Jest na dość sporej górze, za lasem więc raczej słabo z nim będzie.
Ktoś ma odpowiedź na pytanie czemu modem łączy się z dalszym BTS mając pod nosem silniejszego i szybszego?
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 13:25 przez saint123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Load balance. Jesli miedzy BTSami jest wiecej niz 15 stopni, mozesz sprobowac mocnej anteny kierunkowej.Ktoś ma odpowiedź na pytanie czemu modem łączy się z dalszym BTS mając pod nosem silniejszego i szybszego?
Nie pomagam na PW.
-
Co ciekawe widzę tego bliższego BTS'a dosłownie z okna bez żadnych przeszkód...:key pisze: Jesli miedzy BTSami jest wiecej niz 15 stopni, mozesz sprobowac mocnej anteny kierunkowej.

Priorytetem będzie zakup TL-MR3420, pochodzę po domu, może na strych wejdę i w odpowiednim miejscu będzie łapać tylko z bliższego BTS'a...
Potem można by pomyśleć nad konektorem indukcyjnym + jakaś antenka.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ta stacja to tzw. umbrella, z bardzo wysoko zawieszonymi antenami, pracująca na nośnej 10787 - dziwne, że gdy jesteś do niej zalogowany masz takie dobre osiągi, bo takie stacje są z reguły mocno obciążone, i priorytetem dla sieci jest przenoszenie połączeń na normalne, niskie stacje.
Jeśli jednak jest tak, jak piszesz, i chcesz korzystać z tego parasola, to możesz za pomocą komendy AT AT^FREQLOCK=1,10787 wymusić tą częstotliwość nośną.
Aby wrócić do standardowych ustawień trzeba wydać komendę AT^FREQLOCK=0.
Jeśli jednak jest tak, jak piszesz, i chcesz korzystać z tego parasola, to możesz za pomocą komendy AT AT^FREQLOCK=1,10787 wymusić tą częstotliwość nośną.
Aby wrócić do standardowych ustawień trzeba wydać komendę AT^FREQLOCK=0.
-
Myślałem, że tylko na starszych nokiach da się wymusić konkretny kanał,,, a nie pomyślałem o samej nośnej, jeszcze jak sroka patrzyłem się na tą nośną w btssearch i nie wpadłem na to.Patryk pisze:wymusić tą częstotliwość nośną.
Powiem, że w/w komenda AT działa wyśmienicie

Teraz tylko kupić TL-MR3420, wgrać openWRT, wpisać tą komende AT przy starcie i necik praktycznie pierwsza klasa. Już mam miejsce w domu gdzie łapie mi bez anteny zew. -58dB

po odpowiedzi Key'a zauważyłem gdzie promieniuje i zauważ na mapce satelitarnej, że ten teren jest bardzo słabo zurbanizowany ( praktycznie jest tam tylko DTŚ - taka średnicówka ala autostrada - i pare mniejszych firm ).Patryk pisze:bo takie stacje są z reguły mocno obciążone
Dodam, że ping jest tak mały, że da się nawet komfortowo grać w OnLive ( streeming gier ), opóźnienie np. w Colin DiRT2 jest praktycznie jest nie zauważalne. Dopiero w gierkach FPP gdzie trzeba poruszać się gryzoniem da się zauważyć lagowanie.Patryk pisze:dziwne, że gdy jesteś do niej zalogowany masz takie dobre osiągi
Ogólnie raz jeszcze dziękuje

BTW, taka mała ciekawostka,,, E1820 z Play'a teoretycznie ( z opisów producenta itp) jest wycięty z WCDMA 900MHz... ale na odpowiedź AT:
^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((2000000680380,"All Bands"),(2000000400380,"GSM900/GSM1800/W900/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900")),(0-2),(0-4)
Pokazuje, że jednak jest.

Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 15:44 przez saint123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Znam tą okolicę doskonale, z resztą nawet tą stację wpisywałem do btsearchsaint123 pisze:po odpowiedzi Key'a zauważyłem gdzie promieniuje i zauważ na mapce satelitarnej, że ten teren jest bardzo słabo zurbanizowany ( praktycznie jest tam tylko DTŚ - taka średnicówka ala autostrada - i pare mniejszych firm ).

Teren wokół stacji jest słabo zurbanizowany, ale dalej już "ciut" bardziej, a takie lokalizacje nie mają zapewniać zasięgu w pobliżu, tylko na dużym obszarze w sytuacjach, gdy abonent znajduje się w dziurze pokrycia zwykłymi stacjami.
Taki przynajmniej był zamysł budowania sześciosektorowców na wysokich obiektach - teraz to różnie może być, bo Play sporo namieszał w sieci.
Niektóre takie stacje pracują już na standardowej nośnej 10836, bywa że z przekonfigurowanym zestawem anten.