[problem] router axesstel mv410r - problem z usb, ethernet,
Moderator: Moderatorzy
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
[problem] router axesstel mv410r - problem z usb, ethernet,
Witam serdecznie,
zanim założyłem ten temat przestudiowałem kilkadziesiąt tematów dotyczących problemu z tym modemem.
Zacznę od początku.
Posiadam modem router axesstel mv410r, wczoraj odebrałem z salonu orange, do tej pory korzystałem z edge przez modem huawei e160 z anteną kierunkową, zasięg zawsze w granicach 40 - 55%.
Kuzyn mieszka 200m dalej, od pół roku śmiga mu internet z orange w technologii cmda, posiada modem axesstel mv510 bez żadnej dodatkowej anteny.
Zacząłem instalację zgodnie z instrukcją, na początku modem --> USB, niestety cały czas problem z zainstalowaniem modemu.
Mam windows XP, ciągle wywala komunikat, że zła platforma, system nie może zainstalować urządzenia, ciągle żółte znaki przy modemie.
Pominąłem to, gdyż chyba lepiej żeby działał modem przez kabel ethernet.
Podłączyłem kabel do modemu, przycisk w lewą stronę na ethernet.
diody które się świecą: ethernet, 1xev-do, connect, signal czasami gaśnie i znowu się zapala, power
świecą się również zielona i pomarańczowa dioda przy wejściu kabla w modemie i laptopie.
Włączyłem mozille, wpisałem 192.168.0.1 aby skonfigurować zgodnie z instrukcją.
Włączyłem kartę sieciową w laptopie broadcom netlink fast ethernet.
Wcześniej skonfigurowałem połączenie we właściwościach tcp/ip żeby adresy przydzielało automatycznie.
Następuje pobieranie adresu sieciowego i jest połączenie. Niestety internet nie działa.
Włączam wówczas axesstel manager, prosi mnie o PIN, są wszystkie kreski zasięgu, wyszukuje urządzenie, jest gotowe do użycia, po kliknięciu POŁĄCZ, nic się nie dzieje.
Czasami jednak po kliknięciu POŁĄCZ wyświetla się w axess manager że połączenie jest nawiązane, ale po 3 sekundach rozłącza się.
Nie mogę również wyłączyć PINu. Zaznaczam żądanie kodu pin wyłączone, następnie zastosuj, wyskakuje komunikat, nieprawidłowy kod PIN. Zapewniam, że wpisuję prawidłowy.
Proszę o pomoc w tej sprawie, a mianowicie:
1. Jak poprawnie połączyć się z internetem drogą axesstel --> ethernet?
2. Jak wyłączyć żądanie kodu PIN?
zanim założyłem ten temat przestudiowałem kilkadziesiąt tematów dotyczących problemu z tym modemem.
Zacznę od początku.
Posiadam modem router axesstel mv410r, wczoraj odebrałem z salonu orange, do tej pory korzystałem z edge przez modem huawei e160 z anteną kierunkową, zasięg zawsze w granicach 40 - 55%.
Kuzyn mieszka 200m dalej, od pół roku śmiga mu internet z orange w technologii cmda, posiada modem axesstel mv510 bez żadnej dodatkowej anteny.
Zacząłem instalację zgodnie z instrukcją, na początku modem --> USB, niestety cały czas problem z zainstalowaniem modemu.
Mam windows XP, ciągle wywala komunikat, że zła platforma, system nie może zainstalować urządzenia, ciągle żółte znaki przy modemie.
Pominąłem to, gdyż chyba lepiej żeby działał modem przez kabel ethernet.
Podłączyłem kabel do modemu, przycisk w lewą stronę na ethernet.
diody które się świecą: ethernet, 1xev-do, connect, signal czasami gaśnie i znowu się zapala, power
świecą się również zielona i pomarańczowa dioda przy wejściu kabla w modemie i laptopie.
Włączyłem mozille, wpisałem 192.168.0.1 aby skonfigurować zgodnie z instrukcją.
Włączyłem kartę sieciową w laptopie broadcom netlink fast ethernet.
Wcześniej skonfigurowałem połączenie we właściwościach tcp/ip żeby adresy przydzielało automatycznie.
Następuje pobieranie adresu sieciowego i jest połączenie. Niestety internet nie działa.
Włączam wówczas axesstel manager, prosi mnie o PIN, są wszystkie kreski zasięgu, wyszukuje urządzenie, jest gotowe do użycia, po kliknięciu POŁĄCZ, nic się nie dzieje.
Czasami jednak po kliknięciu POŁĄCZ wyświetla się w axess manager że połączenie jest nawiązane, ale po 3 sekundach rozłącza się.
Nie mogę również wyłączyć PINu. Zaznaczam żądanie kodu pin wyłączone, następnie zastosuj, wyskakuje komunikat, nieprawidłowy kod PIN. Zapewniam, że wpisuję prawidłowy.
Proszę o pomoc w tej sprawie, a mianowicie:
1. Jak poprawnie połączyć się z internetem drogą axesstel --> ethernet?
2. Jak wyłączyć żądanie kodu PIN?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: [problem] router axesstel mv410r - problem z usb, ethernet,
Czy masz aktywną taryfę z CDMA? Zadzwoń do BOK żeby to potwierdzić. Karty nie są aktywne od razu po przyjściu z salonu.deejaymg pisze:zasami jednak po kliknięciu POŁĄCZ wyświetla się w axess manager że połączenie jest nawiązane, ale po 3 sekundach rozłącza się.
To możesz zrobić tylko pisząc pismo do BOK zawierające wiele danych (temat do znalezienia na forum). W nowych kartach SIM/R-UIM jest to czasami niemożliwe nawet z poziomu BOK.deejaymg pisze:Nie mogę również wyłączyć PINu.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Może masz włączoną zaporę sieciową. Wyłącz ją.
Podaj service pack jaki masz.
Podaj service pack jaki masz.
To wcale nie musi być wina nie aktywowanej karty. Ja tez tak czasami mam. Napisz jaki masz zasięg.wojteks pisze: deejaymg napisał/a:
zasami jednak po kliknięciu POŁĄCZ wyświetla się w axess manager że połączenie jest nawiązane, ale po 3 sekundach rozłącza się.
Czy masz aktywną taryfę z CDMA? Zadzwoń do BOK żeby to potwierdzić. Karty nie są aktywne od razu po przyjściu z salonu.
Opisz dokładniej.deejaymg pisze:ciągle żółte znaki przy modemie.
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Przepraszam, masz rację, źle to opisałem.seew pisze: Opisz dokładniej.
Chodziło mi o to, że po instalacji sterowników do modemu w menedżerze urządzeń są żółte znaki zapytania.
Po zakończeniu instalacji wyświetla się takie coś

To samo dzieje się również z Data Interface, który również wykrywa tak samo jak modem przy podłączeniu przez usb.
Jeśli chodzi o zasięg to mam wszystkie kreski w kolorze zielony, na modemie świeci zielona dioda signal, świeci bez przerw, czasami przestanie na chwile świecić.
wojteks, masz rację, nie wiem czy usługa cmda jest już aktywna, pracownik orange ostrzegał, że mogę czekać nawet 4 dni.
Sprawdzę to dzwoniąc do BOKU. A z tym pinem widzę, że lipa będzie, nie chce przy każdym włączaniu internetu wpisywać pinu.
W modemie huawei e160 również nie mogłem wyłączyć pinu, omijałem to korzystając z programu topnet info.
- wojteks
- *** Administrator ***
To nie jest związane z modemem a z kartą SIM/R-UIM.deejaymg pisze:W modemie huawei e160 również nie mogłem wyłączyć pinu
Nie pomagam na PW!
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie,
dzwoniłem do BOK, rzeczywiście usługa jeszcze nie włączona, mają na to 7 dni, wszystko zależy w jakim tempie salon, w którym odebrałem modem prześle wszystkie papierki gdzieś tam dalej.
Pozostaje jeszcze kwestia zainstalowania tego przez kabel USB.
Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego wyskakują mi takie komunikaty?
dzwoniłem do BOK, rzeczywiście usługa jeszcze nie włączona, mają na to 7 dni, wszystko zależy w jakim tempie salon, w którym odebrałem modem prześle wszystkie papierki gdzieś tam dalej.
Pozostaje jeszcze kwestia zainstalowania tego przez kabel USB.
Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego wyskakują mi takie komunikaty?
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak nie masz nic ważnego na kompie to zrób format i reinstal windowsa. Może pomoże.
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Dzięki Panowie za pomoc.
Format mam właśnie zamiar zrobić już od kliku dni.
Czy powodem problemu z zainstalowaniem tych sterowników może być fakt, że mam zainstalowany obecnie modem huawei e160, może to w jakiś sposób się gryzie.
Jeszcze pytanie odnośnie axesstela.
Rozumiem, że po aktywacji cdma, jeśli podłącze router przez ethernet, nie będę musiał instalować sterowników oraz nie będę musiał korzystać z programu axess manager za każdym razem wpisując pin?
Włożyłem tą kartę sim do telefonu, niestety w ten sposób nie można usunąć pinu.
Wpisywanie ciągle pinu przy każdym uruchomieniu komputera lub routera będzie bardzo irytujące.
Obecnie korzystam z programu topnet info, bardzo łatwo ustawiłem wszystko, program sam startuje, sam wpisuje pin, sam załącza internet przy starcie systemu.
Format mam właśnie zamiar zrobić już od kliku dni.
Czy powodem problemu z zainstalowaniem tych sterowników może być fakt, że mam zainstalowany obecnie modem huawei e160, może to w jakiś sposób się gryzie.
Jeszcze pytanie odnośnie axesstela.
Rozumiem, że po aktywacji cdma, jeśli podłącze router przez ethernet, nie będę musiał instalować sterowników oraz nie będę musiał korzystać z programu axess manager za każdym razem wpisując pin?
Włożyłem tą kartę sim do telefonu, niestety w ten sposób nie można usunąć pinu.
Wpisywanie ciągle pinu przy każdym uruchomieniu komputera lub routera będzie bardzo irytujące.
Obecnie korzystam z programu topnet info, bardzo łatwo ustawiłem wszystko, program sam startuje, sam wpisuje pin, sam załącza internet przy starcie systemu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież routera nie trzeba wyłączać (a nawet powinien być cały czas włączony).deejaymg pisze:Wpisywanie ciągle pinu przy każdym uruchomieniu komputera lub routera będzie bardzo irytujące.
Przy połączeniu prze ethernet też tak powinno być.deejaymg pisze:sam załącza internet przy starcie systemu.
Nie pomagam na PW!
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
ok, dzięki za pomoc.
Ostatnie pytanie, zakupiłem konektor do axesstela, ponieważ posiadam antenę kierunkową.
Anteny używałem do modemu huawei e160 aby lepiej odbierać edge. Zakupiłem ją w salonie orange jakieś 4 lata temu do modemu globetrotter.
Z huawei działała dobrze, czy antena ta po podłączeniu do axesstela będzie spełniała należycie swoją rolę? Czy trzeba dokupić inną antenę specjalnie dedykowaną do axesstela?
Ostatnie pytanie, zakupiłem konektor do axesstela, ponieważ posiadam antenę kierunkową.
Anteny używałem do modemu huawei e160 aby lepiej odbierać edge. Zakupiłem ją w salonie orange jakieś 4 lata temu do modemu globetrotter.
Z huawei działała dobrze, czy antena ta po podłączeniu do axesstela będzie spełniała należycie swoją rolę? Czy trzeba dokupić inną antenę specjalnie dedykowaną do axesstela?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie. Do Axesstela musi być antena na pasmo 450MHz a nie na 900MHz jak ta którą posiadasz.deejaymg pisze: czy antena ta po podłączeniu do axesstela będzie spełniała należycie swoją rolę?
Nie pomagam na PW!
- deejaymg
- Stały użytkownik forum
ok, dzięki.
W takim razie taka będzie dobra:
http://allegro.pl/antena-freedom-cdma-d ... 65051.html
Antenę chciałem kupić tak zapobiegawczo, żeby był lepszy zasięg.
W axess manager pokazują się wszystkie zielone kreski od zasięgu więc chyba nie jest źle.
Niestety karta sim nie została jeszcze aktywowana.
Sprawdziłem, dwie najbliższe anteny od cmda są w Przysusze i Opocznie, około 18-20km w linii prostej ode mnie - miejscowość Ossa.
Kuzyn mieszka 200m obok i śmiga mu bez żadnych anten, raz gorzej raz lepiej, ale działa.
Witam, przed chwilą usługa cdma została aktywowana, zasięg mam 5 kresek w kolorze zielonym, nie wiem czy jest sens dokupować antenę, ale chyba zakupię.
Zrobiłem od razu test speed testem, oto 1 pomiar:

oraz 2 pomiar:

W takim razie taka będzie dobra:
http://allegro.pl/antena-freedom-cdma-d ... 65051.html
Antenę chciałem kupić tak zapobiegawczo, żeby był lepszy zasięg.
W axess manager pokazują się wszystkie zielone kreski od zasięgu więc chyba nie jest źle.
Niestety karta sim nie została jeszcze aktywowana.
Sprawdziłem, dwie najbliższe anteny od cmda są w Przysusze i Opocznie, około 18-20km w linii prostej ode mnie - miejscowość Ossa.
Kuzyn mieszka 200m obok i śmiga mu bez żadnych anten, raz gorzej raz lepiej, ale działa.
Witam, przed chwilą usługa cdma została aktywowana, zasięg mam 5 kresek w kolorze zielonym, nie wiem czy jest sens dokupować antenę, ale chyba zakupię.
Zrobiłem od razu test speed testem, oto 1 pomiar:

oraz 2 pomiar:

-
- Użytkownik forum
pozwole sie podpiac do tematu, bo mam pojedyncze pytanie
jak zalogowac sie do jakiegos panelu administracyjnego routera/modemu w ktorym moge zarzadzac dzieleniem sygnalu/ priorytetami na poszczegolnych komputerach? nie wiem jak to sie fachowo nazywa.
jak zalogowac sie do jakiegos panelu administracyjnego routera/modemu w ktorym moge zarzadzac dzieleniem sygnalu/ priorytetami na poszczegolnych komputerach? nie wiem jak to sie fachowo nazywa.
- czerwon
- Stały użytkownik forum
koziakaka, z programu dołączonego do routera albo wpisz w przeglądarce http://192.168.0.1/ hasło domyślne admin admin.
-
- Użytkownik forum
dobra udalo mi sie polaczyc.
tylko haslo admin nie pasuje, nie wiem dlaczego. da sie zresetowac te ustawienia?
tylko haslo admin nie pasuje, nie wiem dlaczego. da sie zresetowac te ustawienia?
Ostatnio zmieniony 2011-06-08, 20:43 przez koziakaka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Wejdź w zakładkę "Ustawienia sieciowe" i nastepnie login: admin; hasło: adminzainstalowalem program jednak nie widze tam takiej opcji
Jeśli łączysz się bezprzewodowo też powinno działać.moze musze byc podlaczony kablem ethernet?
BTW, w MV410 raczej zapomnij o zarządzaniu pasmem, przydzielaniu prędkości na konkretne komputery itd...

-
- Użytkownik forum
juz edytowalem tamta wypowiedz. udalo mi sie polaczyc po podlaczeniu sie kablem, ale nie dziala admin admin (nie pamietam poprawnych danych, o ile zmienialem w ogole, nie pamietam). czy robiac reset przyciskiem wroci do domyslnych ustawien? nie wiaze sie to z jakimis klopotami jak wpisywanie dziwnych numerkow w celu aktywacji modemu itp?
edit:
dobra, zresetowalem i dostalem sie do panelu, jednak moglby ktos mi wytlumaczyc gdzie ustawia sie te prioryetety? nie widze nic takiego
edit:
dobra, zresetowalem i dostalem sie do panelu, jednak moglby ktos mi wytlumaczyc gdzie ustawia sie te prioryetety? nie widze nic takiego
-
- Stały użytkownik forum
@koziakaka
Pytanie - Twój modem to mv410r? bo jeśli tak i jeśli modem kupiłes w w salonie to logujesz się na standardowym haśle i loginie (o ile sam tego nie zmieniałeś). Jesli modem jest z drugiej ręki wówczas poprzedni użytkownik mógł zmienić domyślne ustawienia. Tutaj pomoże tylko reset. U mnie po resecie nie było żadnych problemów - modem spokojnie zalogował się do sieci bez wpisywania danych użytkownika.
edit:
Ps. Odnośnie priorytetów przeczytaj moją przedostatnią wypowiedź...
Pytanie - Twój modem to mv410r? bo jeśli tak i jeśli modem kupiłes w w salonie to logujesz się na standardowym haśle i loginie (o ile sam tego nie zmieniałeś). Jesli modem jest z drugiej ręki wówczas poprzedni użytkownik mógł zmienić domyślne ustawienia. Tutaj pomoże tylko reset. U mnie po resecie nie było żadnych problemów - modem spokojnie zalogował się do sieci bez wpisywania danych użytkownika.

edit:
Ps. Odnośnie priorytetów przeczytaj moją przedostatnią wypowiedź...
Ostatnio zmieniony 2011-06-09, 09:20 przez centrix23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
juz zresetowane i jestem w panelu, nie moge znaleźc tylko opcji ustawiania priorytetow
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-06-09, 15:31 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-06-09, 15:31 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-06-09, 14:31 przez koziakaka, łącznie zmieniany 1 raz.
- czerwon
- Stały użytkownik forum
koziakaka, nie możesz znaleźć priorytetów bo ich najzwyczajniej nie ma 

-
- Użytkownik forum
czyli nie moge ich ustawic? czy jest jakis alternatywny sposob?
-
- Obserwowany
Nie ma takiej opcji według mnie, jedynie alternatywny soft, którego pewnie nie ma 
Generalnie taki net ok. 1Mbps i priorytety to średni pomysł, po pierwsze prędkość pobierania leciwa, a i wysyłania nieciekawa, więc co tu priorytetować?

Generalnie taki net ok. 1Mbps i priorytety to średni pomysł, po pierwsze prędkość pobierania leciwa, a i wysyłania nieciekawa, więc co tu priorytetować?