Kupić czy nie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kupić czy nie
Witam. Mam do was 2 pytania.
1.Mam internet w sieci Era i odbierają mi 2 sygnały. Czasami odbiera umts a czasami hsdpa. Jeśli chodzi o zasięg to mam 1 kreskę , czasami dwie a czasami w ogóle nie ma zasięgu. Jeśli chodzi o prędkość pobierania to z tym różnie jest. Jak odbiera hsdpa to średnio tak 100-200KB/s, a jak umts to jest mała prędkość. I tutaj moje pytanie czy opłaca się dokupywać antenę do mojego internetu? Ogólnie chodzi mi o to czy antena poprawi siłę zasięgu i szybkość internetu.
2. Tutaj mam pytanie dotyczące przedłużania umowy. Czy ktoś z was wie może czy przedłużając umowę i zmieniając przy tym taryfę na inną (ja mam teraz internet 1.5gb a chce zmienić na 7 gb w tej samej cenie) ta taryfa będzie już aktywna od następnego miesiąca , czy dopiero po skończeniu aktualnej umowy, która kończy się za 4 miesiące?
1.Mam internet w sieci Era i odbierają mi 2 sygnały. Czasami odbiera umts a czasami hsdpa. Jeśli chodzi o zasięg to mam 1 kreskę , czasami dwie a czasami w ogóle nie ma zasięgu. Jeśli chodzi o prędkość pobierania to z tym różnie jest. Jak odbiera hsdpa to średnio tak 100-200KB/s, a jak umts to jest mała prędkość. I tutaj moje pytanie czy opłaca się dokupywać antenę do mojego internetu? Ogólnie chodzi mi o to czy antena poprawi siłę zasięgu i szybkość internetu.
2. Tutaj mam pytanie dotyczące przedłużania umowy. Czy ktoś z was wie może czy przedłużając umowę i zmieniając przy tym taryfę na inną (ja mam teraz internet 1.5gb a chce zmienić na 7 gb w tej samej cenie) ta taryfa będzie już aktywna od następnego miesiąca , czy dopiero po skończeniu aktualnej umowy, która kończy się za 4 miesiące?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kupić czy nie
HSDPA to rozwinięcie UMTS więc odpbiera Ci jeden sygnał.pawcio1624 pisze:Czasami odbiera umts a czasami hsdpa
Podaj w dBm (komendy AT lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> )pawcio1624 pisze:Jeśli chodzi o zasięg to mam 1 kreskę , czasami dwie
Nie pomagam na PW!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Raczej za 4 miesiące. A inna sprawa to warto poczekać te 4 miesiące, może będzie coś ciekawszego w ofercie na "nowy rok szkolny".2. Tutaj mam pytanie dotyczące przedłużania umowy. Czy ktoś z was wie może czy przedłużając umowę i zmieniając przy tym taryfę na inną (ja mam teraz internet 1.5gb a chce zmienić na 7 gb w tej samej cenie) ta taryfa będzie już aktywna od następnego miesiąca , czy dopiero po skończeniu aktualnej umowy, która kończy się za 4 miesiące?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
Jeśli chodzi o te dBm to u mnie jest coś takiego : -101dBm 19%
- wojteks
- *** Administrator ***
Dość słaby sygnał, jak możesz sprawdź wychodząc z modemem na zewnątrz (dach, balkon, za okno).pawcio1624 pisze:Jeśli chodzi o te dBm to u mnie jest coś takiego : -101dBm 19%
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Z anteną powinno być cały czas nie mniej 3-4 kreski i HSDPA, wiec raczej się opłaca.Witam. Mam do was 2 pytania.
-
Dobra , dzięki wam wszystkim za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2011-04-26, 08:07 przez pawcio1624, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Acha mam jeszcze jedno pytanie do was. Czy TA antena będzie dobra do poprawienia zasięgu czy się opłaca ją kupić?
Mój modem to huawei E170
Mój modem to huawei E170
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie opłaca się, z polecanych anten to:pawcio1624 pisze:Czy TA antena będzie dobra do poprawienia zasięgu czy się opłaca ją kupić?
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
albo http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 48426.html
Nie pomagam na PW!