Parabola-kilka pytań.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karpiu01
Stały użytkownik forum

Parabola-kilka pytań.

Post autor: karpiu01 »

Jak w temacie, a mianowicie korzystam teraz z panelu 17dBi(niby) i przeglądając nasze znane portale aukcyjne natknąłem się gdzieś na parabolę 27 czy 29 dBi i tak zachodzę w głowę czy one faktycznie posiadają taki zysk? Nigdy nie miałem styczności z czymś takim a na forum na pewno ktoś z takiej korzysta więc pytanie jak się sprawuje i czy jest możliwe porównanie do jakiegoś dobrego panelu?

A tak w ogóle: Smacznego jajka :)
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Parabola-kilka pytań.

Post autor: key »

Ogolnie parabole nie sa najszczesliwszym pomyslem, ale pozwol ze zapytam - na jaka czestotliwosc chcesz ja uzyc?
Nie pomagam na PW.
karpiu01
Stały użytkownik forum

key pisze:na jaka czestotliwosc chcesz ja uzyc?

Chodzi o umts 2100
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Przeczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28991

IMHO parabola dla UMTS to porazka.
Nie pomagam na PW.
karpiu01
Stały użytkownik forum

No i wszystko jasne. Dzięki.
grzechu920
Początkujący użytkownik forum

Post autor: grzechu920 »

Parę dni temu montowałem parabole dla szefa, z yagi.pl- 24 dBi. Na antenie dookulnej było zanikające 20%. Parabola złapała bardzo stabilne 52%, około 8 km od nadajnika.Trudno ją ustawić, nawet niewielki ruch powoduje straty zasięgu. Niestety nie mam porównania do anteny panelowej.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ta antena offsetowa z yagi ma wątpliwy promiennik... Z własnych doświadczeń i kombinacji, najlepiej działa offset z panelem na 2100 lub telefonem nokia e51 za to na 900 najlepiej śmiga z modemem w miejscu promiennika z kawałkiem drutu o odpowiedniej długości, dipol w kształcie b, telefony w miejscu promiennika kiepsko działają jak i inne anteny atk/panel 900

Z tym,że to extreme dla miejsc gdzie jest naprawde mizerny sygnał i wiemy co robimy bo można sfajfczyc modem albo jeszcze coś innego przeciez modem na dworze to extreme hehe

Moje wyniki na 70c czaszy z canal+ i 16Km przez trudny teren to z zerowego zasiegu w 900mhz CSQ 11.99-15.99 zazwyczaj jest 12.99 co do dBm to otatnio nie sprawdzam ze względu iz jest podpięty router i mam tylko CSQ lub marne procenty które o niczym nie świadczą Obrazek

Tak porównując mój wynalazek do atk20 to jest lepiej 30-40% w osiagach jak i dBm

Mniej więcej tak to wygląda na zdjęciu, tylko brak puchy hermetycznej w której modem siedzi bo ciepło i zapewne było by pieczyste http://img195.imageshack.us/img195/8651/20110425.jpg poniżej puszka na router niestety nie widać, nie zmieściła się w kadrze

kierunek w który "strzelam" http://img155.imageshack.us/img155/1174/20110425002.jpg

Najciekawsze, ze starałem się dopasować panel lub zrobić promiennik na 900mhz by schować modem razem z routerem i mieć święty spokoj i lipton, sygnał i jakość internetu pogarsza się znacznie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

key pisze:IMHO parabola dla UMTS to porazka.
E tam.
W pewnych sytuacjach są niezastąpione (ze względu na zysk energetyczny), a że mają też wiele wad...cóż, fizyki się nie oszuka.

Porażka to anteny dowolnego typu niewiadomego pochodzenia.

Warto poczytać ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14722
ODPOWIEDZ