Wyraźnie wolniejszy internet

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Charper
Stały użytkownik forum

Wyraźnie wolniejszy internet

Post autor: Charper »

Witam wszystkich,
Od kilku dni zauważyłem, że prędkość mojego internetu wyraźnie zmalała. Wcześniej internet osiągał prędkość do 2,5 megabita w dzień i do około 4 w nocy, teraz o wiele mniej, do 1,5 megabita i w dzien i w nocy, często na speedtest.net osiąga zaledwie 0,5-1 mbit.

Z początku myślałem, że to wina systemu, więc go zreinstalowałem (windows 7 ultimate), to nic nie dało. Postanowiłem sprawdzić prędkość w inny sposób. Uruchomiłem Huawei mobile Partner i zacząłem pobierac wszystkie aktualizacje do systemu. Program mierzył prędkość łącza, która dochodziła do około 120kb/s, ale w pewnym momencie prędkość zaczęła wzrastać i osiągnęła około 350kb/s po czym znowu spadła do około 120kb/s.

Korzystam z zewnętrznej anteny panelowej, która cały czas jest ustawiona tak jak wcześniej. Stan zasięgu się nie zmienił, program top netinfo wskazuje 25% siły sygnału. Mam zainstalowane sterowniki i firmware z Waszego działu Download.

Moim zdaniem czas wymienić modem, zapomniałbym napisać, że mam Huawei E169
A Wy co o tym myślicie?
rafał_1995
Użytkownik forum

Re: Wyraźnie wolniejszy internet

Post autor: rafał_1995 »

Może jakaś awaria bts-a choć to mało prawdopodobne ale najlepiej idź do twojego dostawcy neta i dowiedz się czy nadajnik z którego łapiesz sygnał nie uległ awarii bo potem żebyś nie żałował że kupiłeś nowy modem a efektów nie ma
Charper
Stały użytkownik forum

Re: Wyraźnie wolniejszy internet

Post autor: Charper »

Mam internet w iplusie. BTS, z którego pochodzi sygnał znajduje się w Łowiczu. Może ktoś z Was tam mieszka i mógłby napisać czy internet działa poprawnie?
ODPOWIEDZ