Internet na lini Tp

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Deks
Stały użytkownik forum

Internet na lini Tp

Post autor: Deks »

Witam mam linie Tp .
Oczywiście mogę zrezygnować z usług Tp i na tej lini korzystać z usługi innego operatora.
Czy mogę podpisać umowe z np Erą na internet stacjonarny na lini tp i zrezygnoiwać z lini telefonicznej bez ponoszenia opłaty za utrzymanie lini?
Poprostu chcę tylko internet od Ery na lini tp bez numeru stacjonarnego. W przypadku neostrady musiał bym płacić za utrzymanie lini, a co gdy będe miał internet stacjonarny od Ery?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet na lini Tp

Post autor: Patryk »

Deks pisze:W przypadku neostrady musiał bym płacić za utrzymanie lini, a co gdy będe miał internet stacjonarny od Ery?
Opłata za utrzymanie linii pojawi się na fakturze z Ery.
Deks
Stały użytkownik forum

Tak masz racje, byłem w salonie ery i to potwierdzili. Czyli trzeba brać najtańszy plan taryfowy bo lepiej płacić za telefon niż za nic i o to im chodziło :zly:
To czy warto interesować się netem na lini tp, skoro jestem w zasięgu HSDPA wszystkich sieci? Konsumuje około 5GB miesięcznie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Deks pisze:To czy warto interesować się netem na lini tp, skoro jestem w zasięgu HSDPA wszystkich sieci? Konsumuje około 5GB miesięcznie.
Możesz kupić zestaw z play z modemem huawei e173 za 129zł (nie wiem czy jeszcze im się w salonach te modemy nie skończyły) i prepaidy innych opów, jeśli Ci taka jakość neta wystarczy to możesz wziąć abo od tego co Ci odpowiadał będzie jakością (ale nikt nie zagwarantuje, że miesiąc po podpisaniu cyrografu wszystko nie klapnie i net nie będzie chodził jak krew z nosa, a reklamacje jeśli net działa z prędkością choćby 1b/s nic nie dadzą.)
Jeśli uznasz to za głupi pomysł to modem sprzedasz na allegro za nie mniej niż za niego dałeś.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Deks
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:jeśli Ci taka jakość neta wystarczy to możesz wziąć abo od tego co Ci odpowiadał będzie jakością
Myślałem że HSDPA może konkurować z łączem na lini tp. O jakiej jakości piszesz? Prędkości teoretycznie nie są złe. Jest temacik gdzie ludzie chwalą się prędkościami.
krystianb pisze:ale nikt nie zagwarantuje, że miesiąc po podpisaniu cyrografu wszystko nie klapnie i net nie będzie chodził jak krew z nosa, a reklamacje jeśli net działa z prędkością choćby 1b/s nic nie dadzą
A może być tak że HSDPA będzie zamulać?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:Prędkości teoretycznie nie są złe. Jest temacik gdzie ludzie chwalą się prędkościami.
Dla mnie korzystanie z hsxpa nigdy nie było komfortowe, choćby przynajmniej 0.5 sekundowa zwiecha przy przełączaniu pomiędzy gołym 3g a hspa, którego w żaden sensowny sposób nie da się obejść. Albo zrywanie połączenia co kilka minut a czasem nawet sekund.
Deks pisze:A może być tak że HSDPA będzie zamulać?
Czasem się zdarzało tak że nie zauważało się czy limit jest nałożony czy nie.

Czasem w play nawet mimo teoretycznie 1Mb/s większość stron ładuje się tak jak by chciała a nie mogła (obciążone niektóre punkty styku)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Dla mnie korzystanie z hsxpa nigdy nie było komfortowe
Zapodaj sobie EDGE z Orange to skoczysz z okna.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Zapodaj sobie EDGE z Orange to skoczysz z okna.
Zdarzało mi się i z tego korzystać.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Zapodaj sobie EDGE z Orange to skoczysz z okna.
Tak jak już pisałem - to zależy od lokalizacji :]
http://www.youtube.com/watch?v=dNCq20VX-UY
Deks
Stały użytkownik forum

Kupiłem modem i Play on line na kartę. Necik ładnie chodzi, mimo że ograniczony do 1Mbit/s. Przyczym zasięg HSDPA. Nic nie zamula. Stroniki ładnie się ładują. Tak to wygłada przynajmniej w mojej lokalizacji.
Ostatnio zmieniony 2011-05-21, 18:04 przez Deks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:Tak to wygłada przynajmniej w mojej lokalizacji.
Masz szczęście i nie masz w okolicy stada studentów/ ewentualnie zgredów którzy zrezygnowali z neo ze względu na kilka(naście) zł oszczędności...
Deks
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:ewentualnie zgredów którzy zrezygnowali z neo ze względu na kilka(naście) zł oszczędności...
Dziwne podejście do sprawy, to normalne że ludzi wybierają najlepszą ofertę.
Wyżej napisałem że mam linię Tp ale to było tylko pytanie hipotetyczne. Lini w tp już nie mam od lat. Tu gdzie mieszkam są cztery duże sieci kablowe (dwie lan i dwie multimedialne TV). Wiec mało kto ma tp.
Teraz zmieniam miejsce zamieszkania i już nie jest tak różowo. Ma do wyboru Tp, Wimax Neti, i sieci 3,5G. Skorzystał bym z oferty neostrady gdyby nie to że głupia tpsa wymusza telefon stacjonarny razem z tą usługą.
Ostatnio zmieniony 2011-05-17, 20:00 przez Deks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:najlepszą ofertę
Zależy pod jakim względem. Bo najlepsze nie znaczy najtańsze.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Deks pisze:Skorzystał bym z oferty neostrady gdyby nie to że głupia tpsa wymusza telefon stacjonarny razem z tą usługą.
To jest operator telefonii stacjonarnej, więc co w tym dziwnego ?
Pewnie ludziom by bardziej pasowała Neostrada z ukrytą opłatą za drut, ale na to znowuż nie pozwala UKE.
Deks
Stały użytkownik forum

Patryk pisze:To jest operator telefonii stacjonarnej, więc co w tym dziwnego ?
Dziś to jest operator multimedialny podobnie jak netia, dialog, upc, multimedia, vectra, astra i inne.
Niestety tylko tp ma problem z rozdzielaniem poszczególnych usług a opłata za utrzymanie łącza jest chyba fenomenem na skale europejską.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Deks pisze:opłata za utrzymanie łącza jest chyba fenomenem na skale europejską.
Niemcy maja identycznie (Telekom dostaje ok. 40 pln/miesiac za ostatnia mile) - tylko jest to ukryte dla klienta.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dziś to jest operator multimedialny podobnie jak netia, dialog, upc, multimedia, vectra, astra i inne.
Jaasne, ciekawe porównanie - operatora ogólnokrajowego do pijawek takich jak Netia albo do kablówek dostępnych tylko w blokach w miastach... :]

Na utrzymanie i rozwój sieci TP składają się solidarnie wszyscy jej klienci, a jakoś Netia i inne firemki płacić na to nie chcą (choć mają taki obowiązek - ale pewna instytucja wszystkie wnioski o dopłaty odrzuca, mam nadzieję że kiedyś skończy się to - i nie tylko to - w sądzie, a na ławie oskarżonych zasiądzie także pewna pani).
Za to spijać soki - już jak najbardziej, za pól darmo.
Toteż m.in. dlatego mamy opłatę za utrzymanie łącza - drugą przyczyną są po prostu już minimalne możliwe ceny Neostrady.
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Patryk pisze: - drugą przyczyną są po prostu już minimalne możliwe ceny Neostrady.
O ile z pierwszą częścią wypowiedzi mogę się zgodzić, choć na pewno Netia i tym podobne nie biorą łącz za darmo, to co do ceny, to nie można ich nazwać minimalnymi. Biorąc pod uwagę kraje, w których roboczogodzina i zarobki są wyższe niż u nas a ceny za Mb/s są niższe, to ktoś w TP S.A. trwoni pieniądze abonentów i tu jest problem. Ta Pani może nie grzeszy inteligencją, ale gdyby nie konkurencja, nadal byśmy płacili 100 zł za 2Mb/s.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
ODPOWIEDZ