Cerberus P 6381-3 błędna konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Cerberus P 6381-3 błędna konfiguracja
Witam i proszę was o pomoc.
Jestem na początku zgłębiania tematu konfiguracji routerów i sieci, pomocne jest w tym wasze forum. Mam jednak problem z poprawnym skonfigurowaniem swojego routera. Mam neta z kabla Multimedia i wspomniany router, chcę połączyć oczywiście kompa stacjonarnego - kabelkiem i laptopa przez wifi. Obecnie mam neta na obu, jakoś się udało, heh ale mam problem z wchodzeniem na niektóre strony (wyk. we flashu). Podłączając bezpośrednio kabelkiem mogę na nie wchodzić, zarówno ze stacjonarnego jak i z lapka po wpięciu przez router kiszka. Firewall w routerze jest wyłączony. Router przydziela automatycznie IP i z tego co wyczytałem lepiej jest spiąć je na sztywno (przydzielić na stałe IP).
Druga sprawa to kwestia ustawienia przekierowania portów dla BitCometa, obecnie każdorazowo zmieniam IP w DMZ w zależności na jakim sprzęcie działam, chciałbym to ustawić i pozbyć się problemu.
Pomożecie?
Jestem na początku zgłębiania tematu konfiguracji routerów i sieci, pomocne jest w tym wasze forum. Mam jednak problem z poprawnym skonfigurowaniem swojego routera. Mam neta z kabla Multimedia i wspomniany router, chcę połączyć oczywiście kompa stacjonarnego - kabelkiem i laptopa przez wifi. Obecnie mam neta na obu, jakoś się udało, heh ale mam problem z wchodzeniem na niektóre strony (wyk. we flashu). Podłączając bezpośrednio kabelkiem mogę na nie wchodzić, zarówno ze stacjonarnego jak i z lapka po wpięciu przez router kiszka. Firewall w routerze jest wyłączony. Router przydziela automatycznie IP i z tego co wyczytałem lepiej jest spiąć je na sztywno (przydzielić na stałe IP).
Druga sprawa to kwestia ustawienia przekierowania portów dla BitCometa, obecnie każdorazowo zmieniam IP w DMZ w zależności na jakim sprzęcie działam, chciałbym to ustawić i pozbyć się problemu.
Pomożecie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Cerberus P 6381-3 błędna konfiguracja
Spróbuj zmniejszyć MTU na WAN routera do np. 1492B.kozek234 pisze:mam problem z wchodzeniem na niektóre strony (wyk. we flashu).
Musisz na obu kompach ustawić inne porty w BC i to je przekierować na odpowiednie komputery.kozek234 pisze:Druga sprawa to kwestia ustawienia przekierowania portów dla BitCometa, obecnie każdorazowo zmieniam IP w DMZ w zależności na jakim sprzęcie działam, chciałbym to ustawić i pozbyć się problemu.
Zakładam, że komputery nie mają zmiennych adresów IP.
-
witam ponownie,
zrobiłem aktualizację firmware i problem z wchodzeniem na strony we flash, zniknał.
Nie mogę jednak dalej prawidłowo ustawić router pod kątem BC, żeby nie zmieniać DMZ.
Aktualnie mam takie ustawienia WAN
WAN Connection Type: Automatic IP
Port Trigger: Wył
Virtual Server: Wył
Virtual DMZ: Przełączam w zależności od kompa na którym uruchamiam BC 192.168.1.101 lub 104
Firewall w routerze wyłączony.
W ustawieniach LAN:
DHCP Server
Enable the DHCP Server? No
IP Pool Starting Address: 192.168.1.101
IP Pool Ending Address: 192.168.1.104
Enable Manual Assignment? Yes
Tu wpisane MAC Address oraz IP Address obu kart, stacjonarnego XP i lapka Win7 (WiFi)
Enable UPNP? Yes
Żeby BC na XP z portem 14055 oraz BC na Win7 z portem 10527 zadziałało musi być włączony zrówno Virtual Server oraz Port Trigger czy jak?
W ustawieniach BC mam na obu kompach w opcjach mapowania portów:
Add Windows Firewall exception: Wł
Enable UPnP port mapping; Wł
Remove port on NAT/Firewall when exiting: Wył
Mam już mętlik, pomóż Jo_gurt bo wiem, że pewnie namieszałem ale jak mówię z nieznajomości tematu, dzieks i pzdr
zrobiłem aktualizację firmware i problem z wchodzeniem na strony we flash, zniknał.
Nie mogę jednak dalej prawidłowo ustawić router pod kątem BC, żeby nie zmieniać DMZ.
Aktualnie mam takie ustawienia WAN
WAN Connection Type: Automatic IP
Port Trigger: Wył
Virtual Server: Wył
Virtual DMZ: Przełączam w zależności od kompa na którym uruchamiam BC 192.168.1.101 lub 104
Firewall w routerze wyłączony.
W ustawieniach LAN:
DHCP Server
Enable the DHCP Server? No
IP Pool Starting Address: 192.168.1.101
IP Pool Ending Address: 192.168.1.104
Enable Manual Assignment? Yes
Tu wpisane MAC Address oraz IP Address obu kart, stacjonarnego XP i lapka Win7 (WiFi)
Enable UPNP? Yes
Żeby BC na XP z portem 14055 oraz BC na Win7 z portem 10527 zadziałało musi być włączony zrówno Virtual Server oraz Port Trigger czy jak?
W ustawieniach BC mam na obu kompach w opcjach mapowania portów:
Add Windows Firewall exception: Wł
Enable UPnP port mapping; Wł
Remove port on NAT/Firewall when exiting: Wył
Mam już mętlik, pomóż Jo_gurt bo wiem, że pewnie namieszałem ale jak mówię z nieznajomości tematu, dzieks i pzdr
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko Virtual Server.kozek234 pisze:Żeby BC na XP z portem 14055 oraz BC na Win7 z portem 10527 zadziałało musi być włączony zrówno Virtual Server oraz Port Trigger czy jak?
-
Ustawiłem w Virtual Server i dla BC zadziałało, thx.
Pojawił się za to inny problem, którego dotąd nie było, FileZilla - plik, który próbuje wysłać na jakikolwiek serwer, fileserve, filesonic itd. nie wychodzi. Wrzuca, dochodzi do 100% i kicha zaczyna od początku. Spróbowałem dodać podobnie do Virtual Server, port 21 zarówno dla XP i 7 no i kicha. Czy dodane czy nie tak samo lipa.
Pojawił się za to inny problem, którego dotąd nie było, FileZilla - plik, który próbuje wysłać na jakikolwiek serwer, fileserve, filesonic itd. nie wychodzi. Wrzuca, dochodzi do 100% i kicha zaczyna od początku. Spróbowałem dodać podobnie do Virtual Server, port 21 zarówno dla XP i 7 no i kicha. Czy dodane czy nie tak samo lipa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj trybu pasywnego dla FTP.
-
Problem w tym, że używam trybu pasywnego od samego początku, nic nie zmieniałem w ustawieniach FileZilli i sytuacja występuje na obu systemach.