Witam wszystkich!
Zamówiłem i czekam na dostawę dysk sieciowy Edimax NS-2502 do przechowywania wszystkich domowy rzeczy (glownie zdjęcia, filmy z kamery, itp). W zwiazku z tym, że ma posiada miejsce na 2 dyski będzie robil za backup i dzialal w RAID 1.
No i teraz posiada router Linksys Wrt54gl. Do tegopo kablu podpiety jest serwer druku oraz bramka voip. Natomiast po wifi chodzą 2 laptopy, xbox360, 2 telefony oraz iPad.
Jeżeli do tego podlaczę jesze nas to czy mój Linksys zdoła to ogarnąć? Oczywiście NAS rownież będZie podpiety poprzez kabel do routera.
Czy jeżeli kupię nowy router w standardzie n to zauważalnie szybciej będą kopiowały się pliki do i z komputera?
Znalazlem coś takiego jak TP-Link TL-WR1043ND. Ciekawy sprzęt a dodatkowo posiada Usb więc mogłbym podpiać do tego drukarke (zawsze to 1 urzadzenie mniej).
Waszym zdaniem warto zmienić router, a jeżeli tak to na jaki model?
Wymieniać czy nie wymieniać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wymieniać czy nie wymieniać?
Jak będziesz przerzucał większe ilości danych, to odczujesz zarówno większą prędkość standardu "n" jak i gigabitowego ethernetu.
Przeglądanie większych zdjęć (powyżej 3MB) przez wi-fi w standardzie "g" jest mało komfortowe.
Napisz ile chcesz wydać. W cenie do 200zł nic lepszego od TP-Linka TL-WR1043ND nic nie kupisz (chyba).
Ja mam takiego i nie narzekam.
Przeglądanie większych zdjęć (powyżej 3MB) przez wi-fi w standardzie "g" jest mało komfortowe.
Napisz ile chcesz wydać. W cenie do 200zł nic lepszego od TP-Linka TL-WR1043ND nic nie kupisz (chyba).
Ja mam takiego i nie narzekam.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
Generalnie to komputery będą po wifi latać. No i wchodzą duże pliki w grę - zdjęcia w RAW kilka, kilkanaście MB, filmy z kamery w HD...
Masz oryginalny soft czy jakiś alternatywny? Głównie chodzi mi o podłączenie urządzenia wielofunkcyjnego. Z tego co doczytałem to na oryginalnym się da a na alternatywnym i owszem
Co do kosztów to myślałem coś około 200zł, chyba, że warto dopłacić parę zł do czegoś lepszego.
Masz oryginalny soft czy jakiś alternatywny? Głównie chodzi mi o podłączenie urządzenia wielofunkcyjnego. Z tego co doczytałem to na oryginalnym się da a na alternatywnym i owszem

- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Soft alternatywny. Nie podpinałem drukarki do routera. Zrobiłem z niego serwer plików.
Pamiętaj, że router nie będzie szybszy niż klienci do niego podpięci.
Do tego dochodzi wiele czynników jak: odległość, zaśmiecenie eteru itp.
Żeby komfortowo pracować na dużych plikach po Wi-Fi trzeba trochę nad tym popracować. Szczególnie samba potrafi dać się we znaki. Samba po wi-fi jest 4-5 razy wolniejsza od ftp - przynajmniej u mnie.
Pamiętaj, że router nie będzie szybszy niż klienci do niego podpięci.
Do tego dochodzi wiele czynników jak: odległość, zaśmiecenie eteru itp.
Żeby komfortowo pracować na dużych plikach po Wi-Fi trzeba trochę nad tym popracować. Szczególnie samba potrafi dać się we znaki. Samba po wi-fi jest 4-5 razy wolniejsza od ftp - przynajmniej u mnie.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
-
Dzięki za cenne uwagi.
Sprzęt TP LINK zamówiony wiec czekam na dostawę i będę działał
Sprzęt TP LINK zamówiony wiec czekam na dostawę i będę działał