Pomoc przy budowie domowej sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rolf18
Stały użytkownik forum

Pomoc przy budowie domowej sieci

Post autor: Rolf18 »

Witam, odbieram internet po WiFi od sąsiada routerem TP-link WR5432G, po czym puszczam internet po lanie do drugiego WR5432G i rozsyłam po domu.

Ip routera sąsiada: 192.168.1.1
Ip mojego pierwszego WR5432G (który odbiera internet): 169.254.134.2 (włączone DHCP)
ip mojego drugiego WR5432G (który rozsyła internet po domu): 169.254.134.3 (wyłączone DHCP).

Taka konfiguracja działa mi całkiem dobrze jeśli chce podłączyć u siebie w domu komputer po WiFi lub kablu, ale jeśli chce podłączyć (do swojej domowej sieci WiFi) jeszcze jeden router (np kolejny WR5432G) żeby mieć internet "w kablu" to już nie działa. Chciałem podłączyć trzeci WR5432G z wyłączonym DHCP i adresem 169.254.134.4, ale w tedy widzi brame jako 169.254.134.3 a nie pierwszy router w moim domu z włączonym DHCP o adresie 169.254.134.2.

Poco mi takie kombinacje ?
-mieszkam w dużym domu i dwa routery do odbierania WiFi i rozsyłania po domu mam na górze po jednej stronie domu, natomiast na dole po drugiej stronie domu mam TV i dekoder, którym przydał by się internet "z kabla".

Proszę o pomoc w konfiguracji owych trzech urządzeń lub radę na zakup trzeciego (dwa WR5432G mam a trzeci pożyczony).

Pozdrawiam :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomoc przy budowie domowej sieci

Post autor: key »

Strasznie skopany koncept.
Ip mojego pierwszego WR5432G (który odbiera internet): 169.254.134.2 (włączone DHCP)
Powinno byc coz z 192.168.1.x, DHCP wylaczone.

Dalej kablem z portu LAN do portu WAN nastepnego routera.
Rolf18 pisze:ip mojego drugiego WR5432G (który rozsyła internet po domu): 169.254.134.3 (wyłączone DHCP).

Adres jest "publiczyny", w.g. norm nie wolno Ci go uzyc. Powinno byc cos prywatnego, n.p. 192.168.100.1 i aktywny serwer DHCP.
Rolf18 pisze:Chciałem podłączyć trzeci WR5432G z wyłączonym DHCP i adresem 169.254.134.4,
Laczysz porty LAN, adres n.p. 192.168.100.2.

W wszystkich uzadzeniach twojej sieci bramka jest 192.168.1.1
Nie pomagam na PW.
Rolf18
Stały użytkownik forum

key pisze:Powinno byc coz z 192.168.1.x, DHCP wylaczone.
Jak ustawiałem adresy ip z zakresu 192.168.1.x to miałem problemy z internetem, ale jeszcze spróbuje.

Próbowałem też podłączyć kabel z LAN do WAN ale w tedy też problemy.
key pisze: Laczysz porty LAN, adres n.p. 192.168.100.2.
Możesz rozwinąć ? :) bo z tego co zrozumiałem to
-Pierwszy WR543G adres np 192.168.1.20 - wyłączone DHCP
Później tak jak pisałeś kablem z portu LAN do portu WAN następnego routera.
-Drugi WR543G adres 192.168.100.1 i włączone DHCP

A ustawienia trzeciego który będzie odbierał znowu po WiFi (tym razem z mojej domowej sieci)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Rolf18 pisze:A ustawienia trzeciego który będzie odbierał znowu po WiFi (tym razem z mojej domowej sieci)?
Tu potrzebujesz AP Clienta a nie routera chyba że urządzenia po nim mogą być w innej podsieci za routerem (wtedy WAN=WiFi w WR5432G)
Nie pomagam na PW!
Rolf18
Stały użytkownik forum

No mam właśnie dwa WR543G i one mogę pracować jako:
-AP Client Router - WISP Client Router
-AP Router - Wireless Broadband Router

TV i Dekoder mogą być w innej podsieci. Zależy mi na tylko tylko żeby miały dostęp do internetu po kablu.

Coś trzeciego mogę dokupić, tylko powiedzcie co i jak to wszystko skonfigurować ? :)

PS>wyżej w pierwszym poście wkradł się błąd. Posiadam routery Tp-Link WR543G a nie jak napisałem WR5432G - dwójka mi sie jakoś wkradła niepotrzebnie :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Rolf18 pisze:TV i Dekoder mogą być w innej podsieci.
To ustaw WR543G na tryb AP Client router i IP po stronie LAN na 10.0.0.1.

Gdybyś jednak zmienił zdanie to dokup Ovislink WL5460AP który ma 2 porty LAN i pracuje w czystym trybie Client (ewentualnie WL5470 który ma 4 porty LAN) a wtedy TV bedzie w tej samej podsieci co sieć WiFi z drugiego WR543G
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Rolf18 pisze:A ustawienia trzeciego który będzie odbierał znowu po WiFi (tym razem z mojej domowej sieci)?
Jesli tylko masz mozliwosc, to zrob to po kablu. Po WiFi kazdy punkt spowalnia o polowe, pasmo jest dzielone na ilosc klientow.
Nie pomagam na PW.
Rolf18
Stały użytkownik forum

fajny sprzęt ten Ovislink, ale troszkę drogawy ;)
key pisze:Jesli tylko masz mozliwosc, to zrob to po kablu. Po WiFi kazdy punkt spowalnia o polowe, pasmo jest dzielone na ilosc klientow.
Szczerze powiedziawszy prędkości to mi raczej nie zwolni, bo to tylko neo 1 MB, natomiast ping też mnie nie obchodzi zbytnio po stronie TV i Dekodera (bardziej zależy mi na internecie w dekoderze, bo posiadam tepsiany dekoder SHD 85, który potrzebuje cały czas internetu do aktualizacji)

Ale ok już mniej więcej wiem jak to zrobić, jak mi wpadnie troche grosza to będę kombinował jednak z tym Ovislinkiem, a jak nie to będę kombinował jakoś po kablu.

Pozdro i dzięki za pomoc ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Rolf18 pisze:który potrzebuje cały czas internetu do aktualizacji
Jesli to tylko aktualizacje, to naprawde nie jest problemem raz na dwa tygodnie polozyc na chwile kabel. Biorac pod uwage koszt AP (zakup, prad), staly most nie jest w zaden sposob oplacalny.
Nie pomagam na PW.
Rolf18
Stały użytkownik forum

key pisze: Jesli to tylko aktualizacje, to naprawde nie jest problemem raz na dwa tygodnie polozyc na chwile kabel. Biorac pod uwage koszt AP (zakup, prad), staly most nie jest w zaden sposob oplacalny.
Musi być podłączony do internetu cały czas, gdyż przy włączeniu dekoder sprawdza sobie połączenie z routerem (i czy serwer DHCP przydzielił mu adres). Jeśli nie dostanie adresu IP od routera to wywala błąd i nie da się oglądać TV. Taki to inteligentny wynalazek TP ;]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Rolf18 pisze:Taki to inteligentny wynalazek TP
A nie mozna ustawic IP na stale? W koncu nie kazdy ma w domu serwer DHCP.
Nie pomagam na PW.
Rolf18
Stały użytkownik forum

key pisze:A nie mozna ustawic IP na stale? W koncu nie kazdy ma w domu serwer DHCP.
Nie - wymogiem do prawidłowego działania tego dekodera jest tepsiany livebox z internetem od tp, jeśli chce się inaczej to trzeba kombinować ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Rolf18 pisze:wymogiem do prawidłowego działania tego dekodera jest tepsiany livebox z internetem od tp
Rozumiem że to idzie strumień video dedykowanym portem ethernet do tunera i nie masz anteny zewnętrznej czyli TV over ADSL. Zastąpić kabel będzie trudno w takiej sytuacji.

Jeżeli jednak masz czaszę zewnętrzną to do tunera idą tylko uprawnienia to można używać dowolnego routera ADSL
Nie pomagam na PW!
Rolf18
Stały użytkownik forum

Rozumiem że to idzie strumień video dedykowanym portem ethernet do tunera i nie masz anteny zewnętrznej czyli TV over ADSL. Zastąpić kabel będzie trudno w takiej sytuacji.

Jeżeli jednak masz czaszę zewnętrzną to do tunera idą tylko uprawnienia to można używać dowolnego routera ADSL
Ja to wszystko wiem ;)
Przez kabel idą tylko aktualizacje, uprawnienia i chyba niewiele więcej.
Nie mniej jednak dekoder potrzebuje internetu cały czas i muszę go jakoś do niego doprowadzić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Rolf18 pisze:Ja to wszystko wiem
Skoro wiesz to dlaczego tego wprost nie piszesz.

Ja jednak będę obstawiał AP Clienta a że musisz mieć 2 porty LAN to nic tańszego (nowego) niż Ovislink WL5450 nie kupisz.
Nie pomagam na PW!
Rolf18
Stały użytkownik forum

Rolf18 pisze:posiadam tepsiany dekoder SHD 85, który potrzebuje cały czas internetu do aktualizacji
Nic nie pisałem o strumieniu wideo, a tylko o aktualizacjach.
SHD 85 co jakiś czas ściąga sobie aktualizacje oprogramowania, przy włączeniu aktualną godzinę i nie wiem czy nie przewodnik.

Ale jeśli napisałem nie jasno to przepraszam ;)

Dziękuję za rady - już wszystko wiem, będzie kasa, będzie Ovislink ;)
pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ