Witam,
Od rana siedzę i grzebię w obydwu urządzeniach, zmieniałem konfigurację już setki razy i dalej nic....
Ok, więc powiem w czym problem:
Mam internet podłączony do routera Wi-Fi TL-WR543G , który rozsyła internet drogą radiową , oraz ma podłączony jeden komputer po kablu w porcie LAN1. W drugim domu łapię internet z tego urządzenia za pomocą Ovislink G.Duo , siła sygnału sieci ok.50 ( niestety jednostki producent nie podaje ) , mam w nim antene panelowa 14dB podlaczona do radia 1, natomiast do radia 2 rozsylającego internet po domu 9dbi dookólną pentagrama. Wszystko działa świetnie , internet śmiga jak zły , 100% prędkości internetu uzyskuje w domu, jest na prawde bomba...do momentu włączenia komputera stacjonarnego. Komputer stacjonarny gdy tylko go odpale działa świetnia , natomiast transfer na Ovislinku siada do 0 niemalże...czasami po na prawde ogromnym czasie coś się odpali,ale można spokojnie stwierdzić że internet nie działa, pomimo tego że siła sygnału nie słabnie i wszystkie urządzenia pokazują że internet jest.
Próbowałem bawić się QoS , który jest na tym TL-543 , ale to jakaś prowizorka chyba, generalnie nic nie idzie tam ustawić, jak ustawie wyższy priorytet na WiFi, to taka sama sytuacja jest w drugą stronę : WiFi śmiga jak złe ,a internet po kablu w zasadzie nie działa.
Ovislink na początku pracował w trybi WISP+AP , natomiast teraz zdecydowałem się na Client+AP, gdyż nie muszę biegać non stop żeby konfigurować router u sąsiada tylko po wpisaniu jego IP normalnie wyskakuje strona konfiguracji ( router jest też wyświetlany jako brama- jego IP ) . Tutaj też jest problem gdyż jak sąsiad stacjonarnego nie włączy to mogę konfigurować sobie TL-543 do woli , natomiast w momencie kiedy włączy za cholere nie mogę się do niego podłączyć.
Wydaję mi się że problem tkwi w tym TL ,aczkolwiek mogę się mylić, bo nie jestem specjalistą od sieci.
Jedyny pomysł na który wpadłem jak dotychczas to odłączyć ten kabel i podłączyć modem WiFI na USB do komputera ,ale sąsiad nie chce bo "nie ufa" temu wszystkiemu co nie ma kabla i za chiny ludowe nie da się go przekonać.
Czy ktoś może miał podobny problem i wie jak temu zaradzić ?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Problem z TL-WR543+Ovislink G Duo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z TL-WR543+Ovislink G Duo
Komputery przeskanowane pod kierunkiem wirusow, zadnych aktywnych update etc, nie ma?
Pierwszy krok to przeresetowanie obu routerow i minimalna konfiguracja, bez grzebania w qos etc.
Pomocny byl by tez schematyczny rysunek sieci z wpisana konfiguracja poszczegolnych urzadzen.
I ma racje.maciekss pisze:sąsiad nie chce bo "nie ufa" temu wszystkiemu co nie ma kabla
Pierwszy krok to przeresetowanie obu routerow i minimalna konfiguracja, bez grzebania w qos etc.
Pomocny byl by tez schematyczny rysunek sieci z wpisana konfiguracja poszczegolnych urzadzen.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie IP mają sprzęty u sąsiada (wszystkie z G.duo), WR543G i komputer po LAN?Tutaj też jest problem gdyż jak sąsiad stacjonarnego nie włączy to mogę konfigurować sobie TL-543 do woli , natomiast w momencie kiedy włączy za cholere nie mogę się do niego podłączyć.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
Na rysunku przedstawiłem jak to wygląda. Proszę również o nie besztanie mnie za dzielenie neostrady , doskonale wiem że nie wolno i robię to na własne ryzyko , od 4 lat TP nie chce podłączyć mi lini do domu i nie mam możliwości posiadania internetu żadnego , gdyż mieszkam w dolinie i jestem otoczony drzewami - proszę o wyrozumiałość.
Więc mniej więcej opisałem na rysunku co ma jaki adres IP.
Dodam,że zarówno TL-543 ma niemalże podstawową konfigurację , jak i Ovislink. W tej chwili od paru godzin jestem podłączony do internetu bez najmniejszych problemów , ściagam pliki, surfuje po sieci z pełną prędkościa gdyż w QoS ustawiłem siebie na najwyższy priorytet ( bardzo skromne są ustawienia QoS w tym modelu ) , u sąsiada chyba <cenzura> - jeszcze nie dzwonił więc dokladnie nie wiem pewnie śpi.
Mogę wyłączyć QoS, wtedy jest tak samo tylko jemu działa mi nie. Ustawienia routerów są niemalże podstawowe , żadnych wirtualnych serwerow , wszystko w to co powinno być wyłączone jest wyłączone. Włączone jedynie szyfrowanie sieci.
Komputery przeskanowane pod kątem wirusów - nie ma.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
ps. Proszę wybaczyć rysunek zrobiłem ładniejszy ale musiałem na szybko zmniejszać gdyż nie wiedziałem o ograniczeniach.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-14, 10:04 ]
Na forum nie pomagamy dzielić neostrady poza lokal.
Na rysunku przedstawiłem jak to wygląda. Proszę również o nie besztanie mnie za dzielenie neostrady , doskonale wiem że nie wolno i robię to na własne ryzyko , od 4 lat TP nie chce podłączyć mi lini do domu i nie mam możliwości posiadania internetu żadnego , gdyż mieszkam w dolinie i jestem otoczony drzewami - proszę o wyrozumiałość.
Więc mniej więcej opisałem na rysunku co ma jaki adres IP.
Dodam,że zarówno TL-543 ma niemalże podstawową konfigurację , jak i Ovislink. W tej chwili od paru godzin jestem podłączony do internetu bez najmniejszych problemów , ściagam pliki, surfuje po sieci z pełną prędkościa gdyż w QoS ustawiłem siebie na najwyższy priorytet ( bardzo skromne są ustawienia QoS w tym modelu ) , u sąsiada chyba <cenzura> - jeszcze nie dzwonił więc dokladnie nie wiem pewnie śpi.
Mogę wyłączyć QoS, wtedy jest tak samo tylko jemu działa mi nie. Ustawienia routerów są niemalże podstawowe , żadnych wirtualnych serwerow , wszystko w to co powinno być wyłączone jest wyłączone. Włączone jedynie szyfrowanie sieci.
Komputery przeskanowane pod kątem wirusów - nie ma.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
ps. Proszę wybaczyć rysunek zrobiłem ładniejszy ale musiałem na szybko zmniejszać gdyż nie wiedziałem o ograniczeniach.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-14, 10:04 ]
Na forum nie pomagamy dzielić neostrady poza lokal.