Posiadam jak w temacie - TL_MR3220 z modemem E173 w iPlusie, sieć wi-fi na 3-4 komputery. Na 2ch kompach pingi około 80-120, na jednym 500-800. "Dobre" komputery pracują na XP i Win7 x32, ten problematyczny win7 x64. Łączy się on za pośrednictwem wifi lub po lanie - próbowałem obu opcji - skutek taki sam... Ustawienia karty sieciowej tcp ip wypróbowałem zarówno automatyczne jak i ręcznie wpisane ip i dns-y (192.168.1.1-...) , testowałem dnsy, plusa, alternatywne, adres bramy domyślnej jako dns - nic z powyższych nie spowodowało zmniejszenia pingu... Tydzień temu robiłem reinstal tej 7mki gdyż wcześniej zaraz po zakupieniu tego iPlusa i routera miałem dobre pingi, po 2ch dniach się zepsuły więc podejrzewałem że coś w systemie się sypnęlo - niestety, na nowym pingi były od razu złe. Dodam że ustawienia routera są praktycznie fabryczne ze zmienioną tylko nazwą sieci i szyfrowaniem wpa personal...
Proszę o radę, moja wiedza się w tym miejscu niestety kończy.
TL-MR 3220 +E173 i problem z pingiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: TL-MR 3220 +E173 i problem z pingiem
Jeśli to nie problem z softem, to pozostaje sprzęt. Skoro problem występuje przy Wi-Fi oraz na kablu, to karty sieciowe odpadają na 99,9%. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z płytą główna. No chyba, że to jednak soft, tylko coś przeoczyłeś.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: TL-MR 3220 +E173 i problem z pingiem
Jednak obstawiałbym soft, konkretnie win7. Na kompie żony występował ten sam problem - wywaliłem 7mkę, wgrałem starego xp i lata bez problemu. Zauważyłem coś jeszcze - w grach ping mam już dobry - rzędu 100, na speedtest.net i kilku innych testach zawsze 500+... Sprawdzę jeszcze na moim sprzęcie z innym windowsem, wtedy będę mógł wykluczyć lub nie problemy sprzętowe, póki co wątpię w problem sprzętowy - komp jest nowy i poskładany z niezłych gratów (i7, płyta DFI lanparty), ale wiadomo, zawsze może być coś nie tak.