Proszę o pomoc w podjęciu własciwej decyzji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o pomoc w podjęciu własciwej decyzji
Witam wszystkich. Trafiłem na to forum bo bezskutecznie poszukuje odpowiedzi na pytanie dotyczące łącza radiowego. Ale od początku: Jestem "szczęśliwym" posiadaczem łącza neostrady 1MB z tepsy. Tak sie składa że w miejscu w którym mieszkam nie mam możliwości zakupu lepszego łącza z tepsy bo centrala ma chyba ze 35 lat a modernizacja jak sie dowiedziałem "już była"... Nie ma też tu żadnej kablówki ani alternatywnego neta z jakiejś innej telefonii. Internet który teraz mam zrywa średnio 10 razy na dzień. Ja i żona musimy mieć stały dostęp do neta bo ona jest nauczycielką w nowoczesnej szkole w której nasze dzienniczki prowadzone są elektronicznie, ja natomiast często gram w sieci w wymagającą dobrego połączenia grę Battlefield BC2. I tu pytanie. Czy zakładać radiówkę w systemie nadawania 5GHz szybkość 8 MB? Czy na czymś takim da się grać bez dużych pingów (tak do 100)? Antena nadawcza jest oddalona od mojego domu o jakiś kilometr w linii prostej i z tego co widze to jest ona nawet widoczna z mojego dachu. Czy ma sens zmiana tej paskudnej neostrady na radiówkę? Nadmienię że czasem moge pograć nawet na tym łączu ale jest to na prawde rzadkość i co chwila zrywa mi połączenie lub moje pingi są ponad 200 i wtedy mnie wywala z serwera. BARDZO WAS PROSZĘ O OPINIE CZY TAKA INWESTYCJA MA SENS? Jako ciekawostke napiszę jeszcze że nowoczesna centrala i jej linia z internetem dochodzącym do 30MB jest 150 metrów od mojego domu lecz niestety już za granicą miasta w którym pomieszkuje.Tepsa nie zgodziła sie na podłączenie mnie do niej nawet kiedy zaproponowałem zakup kabla i opłacenie monterów. PARANOJA NIE FIRMA.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam Bartek
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-15, 16:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Po kropce/przecinku dajemy spację (odstęp)!
Serdecznie wszystkich pozdrawiam Bartek
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-05-15, 16:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Po kropce/przecinku dajemy spację (odstęp)!
Ostatnio zmieniony 2011-05-15, 15:55 przez bartek1305, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Proszę o pomoc w podjęciu własciwej decyzji
Czy taka "inwestycja" ma sens? Nikt poza użytkownikami danej sieci ci na to nie odpowie. Skąd mamy wiedzieć czy to jest porządny operator czy zwykły urynanet jakich wiele?
Musisz albo zrobić wywiad środowiskowy albo wziąć na próbę.
Z tego co mówisz to 5GHz + widoczność optyczna + 1km jest jak najbardziej wykonalne w sensowny sposób. Ping do bazy będziesz miał w granicach 1-2ms przy poprawnym zestawieniu linka, co dalej - zależy od operatora.
Musisz albo zrobić wywiad środowiskowy albo wziąć na próbę.
Z tego co mówisz to 5GHz + widoczność optyczna + 1km jest jak najbardziej wykonalne w sensowny sposób. Ping do bazy będziesz miał w granicach 1-2ms przy poprawnym zestawieniu linka, co dalej - zależy od operatora.
-
firma nazywa sie Jambox. Może ktoś coś słyszał? jak zawsze chwalą się że są dobrzy ale na próbę czyli z opcją rezygnacji nie chcą dać.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli to Jambox to jest SoftPro2 (bo Jambox to operator cyfrowej TV a oni współpracują z tego co wiem) to efekty mogą być ciekawe - jakieś 2 lata temu korzystałem z usług tego operatora ale po kablach w bloku - masakra, częste awarie, prędkości dalekie od deklarowanych. Później zmieniłem UPC i SoftPro2 na lokalną firmę świadczącą ATV + internet po koncentryku i łącze jest ideał.
-
czyli zonk... jestem skazany na neostrade 1 mega...masakra
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@bartek1305
Napisz jaki masz modem albo router.
Podaj parametry z jakimi się łączysz - tłumienia itp.
Może ktoś będzie w stanie Ci coś doradzić, co zrobić by poprawić stabilność łącza.
Napisz jaki masz modem albo router.
Podaj parametry z jakimi się łączysz - tłumienia itp.
Może ktoś będzie w stanie Ci coś doradzić, co zrobić by poprawić stabilność łącza.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pozostaje się cieszyć, że się ma linię telefonicznąbartek1305 pisze:czyli zonk... jestem skazany na neostrade 1 mega...masakra

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Sprawdz tego ISP który dostarcza Ci sygnał bezprzewodowo w paśmie 5Ghz-jak go oceniają jego użytkownicy, jakie dokładnie ma oferty sprzedaży, sam korzystam z netu bezprzewodowego właśnie w tym paśmie już 5 rok i pocieszę Cię że chodzi lepiej od niejednej Neostrady, Dial-netu itd., ping średni do routera brzegowego sieci 1,5ms do serwera speedtest.pl-21ms, dsl.cz-21ms, a w ciągu 365-dni, bez netu jestem może kilka godzin-awarie,przeglądy itd. . Poza komputerami, mam podłączony inny sprzęt sieciowy, 2telefony IP, telewizor,tuner-internet działa świetnie i to o wiele taniej niż usługi na ADSL-u 

jareq