e585 problem z połączeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adriankulturysta
Początkujący użytkownik forum

e585 problem z połączeniem

Post autor: adriankulturysta »

Witam, kupiłem dziś modem HUAWEI E585. Mam takie pytanie jak zrobić by połączył mnie z internetem?
modem normalnie pokazuje na wyświetlaczu zasięg, liczbę urządzeń, itp. brakuje tylko ikony globusu oznaczającego połączenie z internetem. wydaje mi sie że w ustawieniach modemu na komputerze trzeba cos zrobić, ale nie wiem jak :( do tej pory miałem modem e160 i stary dobry mobile partner, który automatycznie łączyl z siecią po wskazaniu mu z jakiej korzystać.
A e585 ma inny program do łączenia sie z siecią działający przez przeglądarkę internetową.

bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: e585 problem z połączeniem

Post autor: valdens »

I pewnie chodzi o Orange? :) Bo z wszystkimi pozostałymi łączy się automatycznie, a w Orange musisz wpisać konfigurację, czyli APN, login, password. Dasz radę, advanced settings> itd. (sorry, nie mam e585 pod ręką, a nie pamiętam krok po kroku)
adriankulturysta

Dokładnie chodzi o Orange. Nie mam pojęcia co tam wpisać w tym APN, a ustawienia są skomplikowane bo w kreatorze profilu jest pełno nie zrozumiałych dla mnie ustawień. Bez pomocy moze być cieżko :(
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

W E585 jest trochę inaczej (i po angielsku), więc...

Konfiguracja Huawei E585 krok po kroku:

- podłączamy modem kablem usb (automatycznie instaluje się oprogramowanie i sterowniki)
- otwieramy przeglądarkę internetową i wchodzimy na adres 192.168.1.1
- password (hasło): Admin (koniecznie z wielkiej litery)
- advanced settings
- connection settings
- profile settings - tu klikamy 'new' i wpisujemy dane konfiguracyjne swojego operatora (dla Orange ma to wyglądać dokładnie tak, jak na zrzucie ekranu, który podał Patryk, (niewidoczny password orange to też: internet).
- zapamiętujemy ustawienia - 'save' (a potem continue)

Już powinno być ok, ale jeśli jeszcze nie udaje się połączyć, to:

- wracamy do advanced settings, żeby upewnić, że w się w Connetion Settings> Connection Settings>Profile List jest aktywny nasz (przed chwilą ustawiony profil). Jeśli jest jakiś inny, to wybieramy nasz i klikamy 'apply', czyli zastosuj (tylko dla Cyfrowego Polsatu należy zaznaczyć automatyczne łączenie roamingu). Connection ustawiamy na auto, żeby internet włączał się automatycznie zaraz po włączeniu modemu.

[ Dodano: 2011-05-17, 15:00 ]
Proszę dać mi znać, jeśli gdzieś mi się pomyliły kroki. Na przykład zrobiłem ich za dużo ;)
adriankulturysta

dzięki wielkie :) teraz internet ruszył
ale strasznie słaby jest w nim zasięg wi-fi bo gdy modem jest w pokoju to w kuchni już nie ma zasięgu ;/
delta21

Post autor: delta21 »

ja niestety mam taki sam problem....gdy w modemie umieszczę kartę z Plusa internet wykrywany jest automatycznie natomiast z kartą orange są problemy z połączeniem.

Wpisywałam w przeglądarkę podany w tym temacie adres http://192.168.1.1/ tyle, że mam już ustawiony tutaj router TP-LINK TL-WR1043ND.

Czy istnieje inny sposób na skonfigurowanie modemu pod Orange?

sprawa nieaktualna..już sobie poradziłam :)
należało zrobić wszystko co napisano w tym temacie, jednak uprzednio wyłączając w moim przypadku wifi a dopiero teraz wpisać w przeglądarkę adres http://192.168.1.1 i postępować już dalej wg instrukcji
stryjek

Post autor: stryjek »

Mam problem z ustawieniami w play - e5 nie łączy się z internetem, wymaga ręcznego zdefiniowania profilu. Czy mógłby ktoś zrzucic ekran z ustawieniami, albo napisać co trzeba wstawić w kolejnych rubrykach?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Jest tylko jedna rubryka, którą trzeba ustawić: APN i dla Play jest to "internet". Wszystkie inne pola puste, albo w ustawieniach domyślnych.
stryjek

Gdyby to było takie proste... Niestety ustawień domyslnych nie ma i trzeba wszystko samemu skonfigurować. Wydaje mi się, że wszystkie możliwe opcje zostały sprawdzone i jak nie działało, tak nie działa. Lokalna sieć a i owszem, ale z internetem nie da sie połączyć. Dorzucam zrzut ekranu, żeby było wiadomo o jakie ustawienia chodzi.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Ustawienia na tym zrzucie ekranu są prawidłowe. Jeżeli jest zasięg (wygląda na to, że jest) i karta ma włączony dostęp do Internetu, oraz ma środki na koncie (w przypadku prepaid) powinno działać. Sprawdź SIMa w innym urządzeniu.
stryjek

Karta w innym urzadzeniu działa, a w tym urzadzeniu działa karta t-mobile. Czyli i karta i urzadzenie są ok, ale sie nie chcą ożenić. Simlocka nie ma.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Jesteś z wawy jak widzę, to w wolnej chwili (wiem, przed świętami trudno będzie) możemy się spotkać i pomogę (przy okazji potwierdzę sobie zgodność tego routerka z Aero2). W razie czego zgłoś się na priv.
stryjek

z Aero nie działa. Sprawdzone, mimo że test był bez sensu - nie spełnia wymogów sprzętowych UMTS 900. Działa w paśmie UMTS 2100, którego Aero2 nie udostepnia.

[ Dodano: 2011-12-20, 14:04 ]
Sprawa się rozwiązała. Problem był podwójny. Po pierwsze, błąd karty - poza testowanym smartfonem nie chciała działać w innych urządzeniach. Włożona nowa karta play (darmowy starter zasięgowy) zadziałała po zmianie uwierzytelniania z "prostego" pap na szyfrowany chap. Pozdrawiam i dziękuję za próby pomocy.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Zapewniam, że Huawei E585 działa z Aero2, bo UMTS 900 ma - chciałem to tylko potwierdzić :) [sprawdź listę sieci, jaką widzi router]
A z tą kartą to coś dziwnego - jesteś w stanie ustalić, co to za dziwny problem?
stryjek

Tak naprawdę to mam stary E5 (E5830) z interfejsem takim samym jak E585 i nie mam 900 Mhz. Karta poszła do śmieci - szkoda czasu.
ODPOWIEDZ