Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Ostatnio zwiększyłem prędkość swojego internetu do 8 mb/s. Mój stary wysłużony sagem 700 nie wytrzymał tego. Byłem zmuszony kupić jakąsc nowa kartę wifi na usb. Padło na TP LINK WN722N. Podłączam do komputera instaluje stery wszystko git. Łącze się ze swoją siecią, wszystko pozytywnie, aż jestem zdziwiony i tutaj pojawia się problem. Do mojego komputera dociera tylko ok. 4 mb/s. Nie jest to raczej problem z odległością, bo sprawdzałem na laptopie na tej samej odległości i ścigał normalnie z max prędkością. Speed testy wykazują max. 4,75. Mam również lagi we wszystkich możliwych grach. Ping średnio 120-140. W czym jest problem? Router to dlink 2740B. Na lapku speed testy wykazują normalnie około 8 mb/s.
Pozdrawiam PepeK
Teraz to mam już 2 mb/s Nie wiem skad te spadki prędkości. Mam win7 Enterpise
igordobosz pisze:Jest pewien haczyk. Gdy na tym pc z TPLINKIEM włączę ściąganie to o dziwo wyciąga całą prędkość. Normalnie ściąga 1 megabajt na sekundę, a speed testy wykazują max. 4,75.
To pewnie dlatego ze karta TP-LINK WN722N i router DSL-2740B używają priorytyzacji pakietów WMM/WME a domyślne ustawienia karty są niekorzystne. Sprawdź w zaawansowanych ustawieniach karty tp-link'a czy ma opcje dotyczące WMM/WME albo na routerze wyłącz (disable) WMM w panelu Advanced Wireless - Wireless Quality of Service, [Apply settings].
igordobosz pisze:Mam również lagi we wszystkich możliwych grach.
To jest oddzielny problem. Pobierz program WLAN Optimizer
Zaznacz w nim tylko opcję: Disable background scan.
Gdzie ustawienia TP Linka znajdę? Do Win7 jest tylko goły sterownik. Jednak, ściąga z prędkością 4 mb/s ;/ wtedy musiało być co innego
Na routerze mam disabled wmm
Disabled WMM mam w QoS setup, w advanced wirelles nie ma takiej opcji. Zamieszczam screena.
hm.. na routerze już było wyłączone WMM ale tylko w QoS, w wirelles advanced nie ma takiej opcji.
Pod routerem tego nie mam ;/
Jakie mogą być inne przyczyny słabego łącza?
[ Dodano: 2011-05-21, 22:39 ]
Pisze nowego psota, bo sytuacja się zmieniła gwałtownie wręcz. Teraz speed test wykazuje 3 mb/s i maksymalnie sciągam 550 kb/s ;:/