Jak skonfigurować mini sieć wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jak skonfigurować mini sieć wifi
Witam wszystkich na forum.
Chciałbym poprosić o pomoc przy skonfigurowaniu/stworzeniu małej sieci wifi.
Na korytarzu w skrzynce mam router dsl od Multimedia, rozsyła on do mieszkania bezprzewodowo. Natomiast chciałbym ten sygnał przedłuzyć do klatki obok,do kolegi. Problem tkwi w tym, ze w grę nie wchodzi żadne wiecenie, żadne kable i wystawiane antenki, bynajmniej u mnie. Do dyspozycji mam dwa AP TP link TL-WA500G.
Poproszę o cenne uwagi.
Pozdrawiam
Chciałbym poprosić o pomoc przy skonfigurowaniu/stworzeniu małej sieci wifi.
Na korytarzu w skrzynce mam router dsl od Multimedia, rozsyła on do mieszkania bezprzewodowo. Natomiast chciałbym ten sygnał przedłuzyć do klatki obok,do kolegi. Problem tkwi w tym, ze w grę nie wchodzi żadne wiecenie, żadne kable i wystawiane antenki, bynajmniej u mnie. Do dyspozycji mam dwa AP TP link TL-WA500G.
Poproszę o cenne uwagi.
Pozdrawiam
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jak skonfigurować mini sieć wifi
Kod: Zaznacz cały
(2) TL-WA500G <-60metrów-> (1) TL-WA500G <-60metrów-> (0) router DSL-Multimedia
Repeater Universal repeater Access Point
MAC of AP (1) MAC of AP (0)
- wojteks
- *** Administrator ***
Zatka się sieć przy takim połączeniu 2 repeaterów. Lepiej AP Client z anteną panelową jako odbiorczy i drugi jako AP z firmową antenką.KrissTofferr pisze:Kod:
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Panowie, dzieki za odpowiedź. Jednakze już wcześniej próbowałem na własną reke coś ustawiać i próbowałem w trybie repeater, ale nie mam internetu. Laptop wykrywa ten AP-Repeater, ma on nazwe jak SSID routera źródłowego (bo ją chyba przejmuje?) ale nie mam netu 
Jeszcze mam pytanie - sieć źródłowa jest oczywiście zabezpieczona, czy albo gdzie w AP mam wpisać klucz WEP ??
Co sądzicie o takim rozwiązaniu-
(2) TL-WA500G + (1) TL-WA500G <-60metrów-> (0) router DSL-
AP AP Client źródło
1 z 2 połączone kablem, 1 odbiera sygnałze źródła, przekazuje lanem do 2, a 2 rozsyła dalej bezprzewodowo.
Tak sobie pomyślałem,żeby tak zrobić, ponieważ Repeater podobno obnoża o 50% wydajność netu?
Wojteks, a w Twojej propozycji ten AP gdzie ma być podłączony? Ma stać w domu jako Repeater sygnału z routera schowanego w korytarzu?? Bo odbiorczy z panelówka to rozumiem że u kolegi w klatce obok? Antenkaw domu,czy na zewnątrz?
Nie sądzę aby udało się odebrać sygnał bezpośrednio z tego routera na korytarzu,bo jest w dodatku schowany w skrzynce metalowej,takiej co są na klatkach schodowych.

Jeszcze mam pytanie - sieć źródłowa jest oczywiście zabezpieczona, czy albo gdzie w AP mam wpisać klucz WEP ??
Co sądzicie o takim rozwiązaniu-
(2) TL-WA500G + (1) TL-WA500G <-60metrów-> (0) router DSL-
AP AP Client źródło
1 z 2 połączone kablem, 1 odbiera sygnałze źródła, przekazuje lanem do 2, a 2 rozsyła dalej bezprzewodowo.
Tak sobie pomyślałem,żeby tak zrobić, ponieważ Repeater podobno obnoża o 50% wydajność netu?
Wojteks, a w Twojej propozycji ten AP gdzie ma być podłączony? Ma stać w domu jako Repeater sygnału z routera schowanego w korytarzu?? Bo odbiorczy z panelówka to rozumiem że u kolegi w klatce obok? Antenkaw domu,czy na zewnątrz?
Nie sądzę aby udało się odebrać sygnał bezpośrednio z tego routera na korytarzu,bo jest w dodatku schowany w skrzynce metalowej,takiej co są na klatkach schodowych.
- wojteks
- *** Administrator ***
To zapomnij o połączeniu po WiFi nawet na kilka metrów. Musiałbyś antenę z routera wystawić poza skrzynkę. Generalnie to nie będzie działać, w takich warunkach tylko kabel.miloniu pisze:Nie sądzę aby udało się odebrać sygnał bezpośrednio z tego routera na korytarzu,bo jest w dodatku schowany w skrzynce metalowej,takiej co są na klatkach schodowych.
Nie pomagam na PW!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W AP Client. Natomiast zabezpieczenie drugiego AP (w trybie AP) robisz dowolnie jak zechcesz. Rozumiem że (1) i (2) będą stały w Twoim mieszkaniu.miloniu pisze:sieć źródłowa jest oczywiście zabezpieczona, czy albo gdzie w AP mam wpisać klucz WEP
Przesadziłem z tymi 60 metrami między (1) TL-WA500G a routerem DSL na standardowych antenkach. Dwa TL-WA500G pomiędzy sobą moga działać na taką odległość bo mają eXtended Range (ze zmniejszoną prędkością 0,5 - 2 Mbps).
Wejdź na stronę konfiguracji routera i sprawdź jaki to model.
Do mieszkania sygnał chyba przechodzi:wojteks pisze:To zapomnij o połączeniu po WiFi nawet na kilka metrów.
miloniu pisze:Na korytarzu w skrzynce mam router dsl od Multimedia, rozsyła on do mieszkania bezprzewodowo.
-
- Użytkownik forum
Jasne, mam sygnał w całym mieszkaniu, inaczej przecież by router nie stał w skrzynce na korytarzu.
Na czym polegało by połączenie typu Bridge, co by to dało ??
Na czym polegało by połączenie typu Bridge, co by to dało ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bridge jest przezroczystym spieciem dwoch sieci.
Zrob zdjecie tej skrznki gdzie masz schowany router z zaznaczeniem kierunku gdzie jest kolega.
Zrob zdjecie tej skrznki gdzie masz schowany router z zaznaczeniem kierunku gdzie jest kolega.
Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Połączenie bezprzewodowe Bridge w sposób przezroczysty dla warstwy protokołu IP tworzy z dwóch sieci LAN - jedną. Oba urządzenia muszą być skonfigurowane do pracy w trybie Bridge co najczęściej wyklucza jednoczesne działanie bezprzewodowego punktu dostępowego dla klientów WLAN.miloniu pisze:Na czym polegało by połączenie typu Bridge, co by to dało ??
Dzięki połączeniu Bridge można podsłuchiwać wszystkich klientów LAN.