Wybór połączenia na wsi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Roy44
Początkujący użytkownik forum

Wybór połączenia na wsi

Post autor: Roy44 »

Witam wszystkich. Ciesze sie bardzo, że trafiłem na tak żywe forum. Mam nietypowy problem.

Przeprowadzam się z Gdańska do Trzepowa (Gmina Przywidz, Powiat Gdański) pewnie i tak to Wam nic nie mówi - słowem <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. Ale do rzeczy. Do tej pory korzystałem z iPlusa. Jak wiadomo - ograniczony limit do tego prędkość nie do zniesienia.

Chce znaleźć jakiegoś dostawce, który umożliwi mi swobodne buszowanie po internecie. Dodam, że pracownik prywatnej firmy, zajmującej zakładaniem wszelakiego połączenia, po heroicznym wdrapaniu sie na dach, powiedział dosłownie, że nic z tego nie będzie, bo zasięg nie łapie z nadajników. Podobno za sprawą drzew, które zasłaniają. Wiadomo, lasu nie wytne, domu nie przeniose :D. Nieruchomośc nie leży też w dolinie, wręcz na górze. Gdzie wielu sąsiadów, na tej samej płaszczyźnie (jednak w odległości 500 metrów) ma świetny zasięg.

Podałem jak najwięcej szczegółów, byście mogli jak najlepiej zapoznać sie z tematem.
Bardzo prosze o poradę. :) Niedługo zacznie sie rok szkolny - więc trzeba coś z tym zrobić.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór połączenia na wsi

Post autor: ja.michal »

Pocieszę Cię i raczej kiepsko u Ciebie z tym netem.

Opcja numer jeden to dogadać się z dostawcą i sąsiadem i zrobić link dostawca-sąsiad-Ty. Sąsiad też się musi zgodzić. Oczywiście w domyśle jest, że chodzi o WiFi.

Druga opcja to internet komórkowy. Dokładniej to CDMA Nordisk (można z Plusa bo lata po Nordisku, ale limity i ceny inne). Teraz jest oferta z umową na czas nieokreślony i za 25zł miesięcznie jest 10GB limit z tym, że modem kosztuje 300zł.
Zasięg masz u siebie z tego co wynika z mapki.

No jeszcze, może jest u Ciebie WiMax od T-Mobile. Prędkości nie powalają bo opcja tylko 0,5 i 1 Mb/s, ale bez limitu i raczej 24h tyle ile możesz mieć max w umowie.
Cena tylko nie zachęca.
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... imax/wimax
ODPOWIEDZ