Sprzęt do netu - Cyfrowy Polsat

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rebel
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt do netu - Cyfrowy Polsat

Post autor: rebel »

Potrzebuję dodatkowy internet aby z niego korzystać co jakiś czas gdy wpadam w odwiedziny do rodziny (wieś, inne miasta). Mam do was kilka pytań:

1. Co wybrać z oferty CF? Czy z tańszych modemów wystarczy ZTE MF668 czy nie zawracać sobie nim głowy i wziąć Huawei E182E?

2. Co z anteną zewnętrzną zrobić? Czy ta oferowana przez CP - antena AK C1/800/900 jest coś warta (niewiele informacji o niej można znaleźć) ? Miał ktoś z nią styczność i z innymi tutaj polecanymi rozwiązaniami? Będę wdzięczny za jakieś info czy brać tą antenę czy dokupić lepiej inną np atk-20

3. Jaki router tani a dobry aby obsłużył po wifi 2-3 laptopy? Czy ten Router MR3420 będzie ok? (kilka osób go tutaj poleca, jedna narzekała na współpracę z modemami z CP)

4. Patrzyłem na zasięg zamieszkania u rodziców i nie ma tam zasięgu hspa+ aktualnie ale niedaleko na mapie jest zasięg. Czy na antenie zewnętrznej mimo to bez problemu mogę taki zasięg złapać? Lokalizacja to Ustroń ul Szeroka
Widzę tam nadajnik w Skoczowie LTE ale to chyba nie obsługuje netu z CP innego niż LTE i musiałbym tam antenę kierować do nadajnika w Brennej około 10km - dobrze myślę?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Sprzęt do netu - Cyfrowy Polsat

Post autor: Patryk »

rebel pisze:Lokalizacja to Ustroń ul Szeroka
Zapomnij na chwilę obecną.

[ Dodano: 2011-06-09, 15:55 ]
rebel pisze:Widzę tam nadajnik w Skoczowie LTE ale to chyba nie obsługuje netu z CP innego niż LTE i musiałbym tam antenę kierować do nadajnika w Brennej około 10km - dobrze myślę?
Widzisz pozwolenia radiowe, a nie działające stacje.
rebel

Patryk pisze:Widzisz pozwolenia radiowe, a nie działające stacje.
Hmm te mapki to dla laika o kant tyłka można rozbić :) Nie wiem, czy dobrze wcześniej się wyraziłem - chcę skorzystać wkrótce z internetu CP ale nie liczę na LTE tylko ten "zwykły" :) Czy o tym też mam zapomnieć nawet gdy będę miał dobrą antenę na dachu?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-09, 20:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a> + :nienie:
Ostatnio zmieniony 2011-06-10, 16:06 przez rebel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

rebel pisze:Hmm te mapki to dla laika o kant d... można rozbić
Przecież wystarczy poczytać: http://mapa.btsearch.pl/info/datasource

[ Dodano: 2011-06-09, 16:53 ]
rebel pisze:Czy o tym też mam zapomnieć nawet gdy będę miał dobrą antenę na dachu?
Tak, możesz zapomnieć nawet z nie wiadomo jaką anteną.
rebel

Patryk pisze:
rebel pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Hmm no na btsearch niby to wygląda źle ale mówiąc o mapkach do bani myślałem także o mapce zasięgu cyfrowego polsatu, z której wynika że niedaleko jest zasięg. Na btsearch jednak nie widać aktywnego nadajnika :) Bądź tu więc mądry jeśli jedno wyklucza drugie...
Ostatnio zmieniony 2011-06-10, 16:09 przez rebel, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ