modem Dell 5520 HSDPA Minicard w laptopie HP

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
acegis
Początkujący użytkownik forum

modem Dell 5520 HSDPA Minicard w laptopie HP

Post autor: acegis »

Witam,

Czy ma ktoś może doświadczenia z przekładaniem wewnętrznego modemu WWAN z Della do HP?
Znaczy fizycznie nie ma problemu, przełożyć się da :-) ale potem zaczynają się schody - BIOS w HP mi wyświetla, że moduł WWAN nie jest supportowany i będzie disabled :-( czyli qpa.

Modem wewnętrzny pochodzi z mojego starego lapka Dell d420 i jest to model 5520 - wujek google mówi, że jest to Novatel EU870D.

Wg manuala od HP są z moim nowym laptopem zgodne tylko 2 modemy wewnętrzne -
Qualcomm Gobi 3000, Ericsson 5521 ale one niestety na razie kosztują majątek.

Dlatego zastanawiam, się teraz jak zmusić mój nowy laptopek HP ProBook 6360b do współpracy z moim starym modemem, może flashować co firmware od Novatela.. albo sam już nie wiem co... Nie chce w sumie wydawać 600 czy 800 zł na nowy modem skoro mam stary i może da go się wykorzystać.

Ma ktoś jakieś pomysły?

pozdr.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: modem Dell 5520 HSDPA Minicard w laptopie HP

Post autor: KrissTofferr »

acegis pisze:Ma ktoś jakieś pomysły?
Trzeba zmodyfikować BIOS, bo pewnie tam są ciągi (VEN DEV SUBSYS) identyfikujące dopuszczony sprzęt.
acegis

a coś bliżej? jakieś toolsy?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

acegis pisze:a coś bliżej? jakieś toolsy?
Zapytaj google: site:www.bios-mods.com intitle:HP intitle:whitelist
Dużo postów do "przekopania" na tamtym forum.

Albo ogólnie zapytaj: intitle:HP intitle:whitelist BIOS crisis
acegis

no już włąsnie z wujkiem google gadałem :-) i trafiłem na ta stronkę co polecasz, nawet znalazłem szybki trick polegający na starcie lapka bez kary WWAN i podłączeniu jej "na gorąco" - podobno działa pojawia się nowe urządzenei w Win, mozna instalowac sterownki. Tylko nie wiem jeszcze czy po ponownym włączeniu znowu bios nie zaprotestuje....
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

acegis pisze:Tylko nie wiem jeszcze czy po ponownym włączeniu znowu bios nie zaprotestuje....
Trzeba to robić przy każdym włączeniu kompa. Przy każdym uruchomieniu biosu zastrajkuje.

A modem się pojawia tylko dla tego, że korzysta z magistrali usb wbudowanej w złącze minipciE. Taki montaż jest bardzo ryzykowny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

acegis pisze:podłączeniu jej "na gorąco" - podobno działa pojawia się nowe urządzenei w Win, mozna instalowac sterownki
miniPCIe nie jest specifikowana do hot swapu. W najgorszym wypadku bedziesz mial MB do wymiany.
Nie pomagam na PW.
acegis

no też mi to brzmiało nieco ryzykownie to hot swap podłączanie... chyba mi sie zostanie użytkowanie starego modemu na USB :-/

aha - jeszcze jedno - nie wie czasem ktoś jak to jest z tym BIOSem - tzn dlaczego on nie obsługuje innych kart?

Znaczy czy to jest tylko "widzimisię" producenta tak aby zarabiać na sprzedaży "jedynie słusznych kart" czy też jest to związane z firmware, że on jest w stanie tylko obsłużyć te dwie karty a z innymi nie jest kompatybilny?

Innymi słowy czy jeśli dostane "odblokowany" bios to mi może każdy modem zadziałać?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

acegis pisze:Znaczy czy to jest tylko "widzimisię" producenta tak aby zarabiać na sprzedaży "jedynie słusznych kart"
Tylko i wyłącznie. Jak pisałem, są to modemy usb, ścieżki do czytnika sim są pasywne, bez żadnej aktywnej elektroniki.
acegis pisze:Innymi słowy czy jeśli dostane "odblokowany" bios to mi może każdy modem zadziałać?
Tak. W lenovo kombinowali też z zaklejeniem niektórych styków modemu taśmą klejącą, ale jak to ma się do hp to nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Odpowiedź od experta: ProBook 6360b and Dell WWAN 5520 HSDPA Minicard - will it work- HP Support Forum

Na stronie Defeating HP's Wireless Whitelist for Fun and Profit jest pokazane jak można fizycznie obejść rozpoznawanie karty Mini PCI przez BIOS, i wynika z tego że karta nie rozpoznana przez BIOS zadziała w Windows/Linuks.

[ Dodano: 2011-06-16, 11:59 ]
Czy da się przystosować kartę Mini PCI Express do zewnętrznego portu ExpressCard/54 ?

[ Dodano: 2011-06-16, 12:10 ]
ExpressCard to Mini PCI Express Adapter
Allion Test Labs, Inc. EC-PEM ExpressCard to Mini-PCI Express Adapter
Po to żeby hot plugging wykorzystać.
ODPOWIEDZ