co jest ważniejsze modem czy antena w kwesti zasięgu?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
antiope9
Początkujący użytkownik forum

Post autor: antiope9 »

Witam wszystkich
Potrzebuje pomocy w następujacym temacie:
Korzystam z internetu (blue connect)w miejsowości Piecki(Prądocin) koło Bydgoszczy, niestety bardzo często albo nie mam zasięgu, albo jest to GPRS, bardzo rzadko EDGE i to tylko w wybranych punktach domu lub tarasu. Działka położona jest nad jeziorem otoczona lasem w odległości 20km od Bydgoszczy, chciałabym spróbować uzyskać lepsze połączenie, ale nie wiem co powinnam zrobić... czy szukać anteny zenętrznej do obecnego modemu HUAWEI E620 i to by wystarczyło..czy może należy zmienić modem na jakiś nowszy, a może należy zmienić modem i kupić do niego odpowiednia antenę?
Proszę o pomoc i jasne odpowiedzi zaznaczam iż jestem kompletnym laikiem w tym temacie, ja tylko użytkuję internet:)
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: co jest ważniejsze modem czy antena w kwesti zasięgu?

Post autor: adamos22 »

Moim zdaniem musisz zainwestować w antenę zewnętrzną (panelową, kierunkową 2100 MHz) i zamontować ją jak najwyżej na dachu budynku. Najprawdopodobniej masz taki słaby sygnał przez ten las i antena powinna dużo pomoc.

A co do modemu, to zawsze możesz go wymienić na nowszy i szybszy (do 7,2 Mb/s przy pobieraniu), np. super promocji play (kończy się) i od razu przetestować zasięg tego operatora, ich zasięg UMTS 900 MHz powinien być dużo lepszy w tym przypadku (nawet bez anteny).

Jeśli jednak masz umowę i musisz/chcesz zostać z T-mobile, to najlepszym rozwiązaniem będzie antena, możesz też spróbować odpowiednio wysoko umieścić modem skierowany w stronę "nadajnika", ich wykaz znajdziesz na stronie http://mapa.btsearch.pl/.
antiope9

Bardzo dziękuję za odpowiedz
W kwestii formalnej moja umowa abonencka dawno wygasła więc mam możliwość sprawdzenia, niestety kupiłam starter play i nawet na telefonie nie było zasięgu, zresztą w punkcie potwierdzili, że w takiej sytuacji nie mam co próbować modem bo będzie to samo.
Czy mogę jeszcze prosić o wskazówki w wyborze takiej anteny.. na co zwrócić uwagę lub może masz propozycję jaka powinnam zakupić..
Z góry dziękuję za pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Antenę to trzeba kupić na częstotliwość, która będzie używana. W GPRS/EDGE u T-Mobile to będzie 900 Mhz w takich warunkach pewnie.
Co masz w okolicy to trzeba znaczyć, ale 3G coś mi się wydaje, że może nie być. Ten las źle wróży.

Teraz jestem na telefonie więc już wieczorem napiszę co w okolicy świeci i na co może być szansa.
antiope9

W takim razie czekam na dokładne wytyczne co do anteny :)
Mam pytanie widzę, że kolega uzywa modem sierra , zastanawiałam się nad kupnem sierra wireless 307 czy to bedzie dobry wybór?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Dobry wybór co do tego modemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kombinacja. Z tym, ze modemy musza dzialac w ramach specyfikacji (czyli musza miec zdefiniowana minimalna czulosc) - de facto wszystkie sa opodobne.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

antiope9, ciężka sprawa u Ciebie. Dużo tych lasów. Sygnał 3G kończy się jakieś 1.3km przed Tobą. Do tego skoro GSM ma problemy to z 3G w T-Mobile będzie problem.

W sumie sensowne to są dwie opcje.

1. Kupić antenę na 900 Mhz i łapać dobry sygnał GSM (GPRS/EDGE) i modemu w sumie nie ma co zmieniać.
2. Wziąć na próbę ofertę z Orange, w której jest CDMA. Jedynie CDMA Orange daje jakieś nadzieje na internet szybszy niż EDGE w Twojej okolicy.

Jeszcze może Cyfrowy Polsat, ale widzę, że pozwolenie na stację bazową mają, ale jeszcze oficjalnie nie działa.
Awatar użytkownika
pijey90
Użytkownik forum

Post autor: pijey90 »

Dopnę się do tematu żeby nie zakładać nowego :]
na załączonym obrazku jest zaznaczone miejsce gdzie mieszkam i nadajnik który jest oddalony o jakies 5 km odemnie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3e ... 2585a.html

możecie mi polecic jakąś dobrą antenę? dodam ze teraz mam patyk ustawiony na dachu ale ostatnio coś kiepsko z zasięgiem, jestem w sieci play teren dookoła mnie nie jest zbyt równy, nie znam sie na tym zbytnio dlatego każdą pomoc chętnie przyjmę :ok:
Awatar użytkownika
ramzes28
Stały użytkownik forum

Post autor: ramzes28 »

Ja koledzy już miałem sporo anten z allegro dopiero teraz zakupiłem antene PANEL XP 20 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) Bestpartnera i jestem zadowolony bo jest dobra a miałem tzw Antene 4G dla PLAY z Huawei E173U-2 (TELKOB) to badziewie daje zysk mniejszy od zwyklej magnesowej za 30zł Klient płaci tylko za nazwę w opisie 4G Polecam anteny BESTPARTNERA albo THETA też miałem i jest ok
Awatar użytkownika
pijey90
Użytkownik forum

Post autor: pijey90 »

ramzes28, możesz dać jakichś link do allegro czy coś takiego?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Wejdź na bestpartner.pl tam masz całą gamę anten.
Awatar użytkownika
ramzes28
Stały użytkownik forum

Post autor: ramzes28 »

Ten gość sprzedaje z tej firmy http://allegro.pl/panel-max-15-dbi-1900 ... 26032.html

Albo ten http://allegro.pl/panel-15dbi-3m-3g-umt ... 25148.html

Kable spoko wtyki dobrze założone
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Dużo osób ma też anteny firmy CYBERTECH np. antena 15 dBi umts/hspa powinna wystarczyć, kilka dni temu ktoś miał chyba podobną sytuacje i podawał efekty zastosowania link
antiope9

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc zwłaszcza ja.michal za dokładne przyjrzenie sie sprawie :) zrobię tak jak pisałeś, zacznę od modemu Orange, jeśli to nie pomoze kupię antenę i znajdę chętnego do zamontowania jej na dachu:).
Ostatnie pytanie wskazujecie na dwie anteny Panel XP 20dBi 1900-2100 oraz cybertech 15 dBi Umts/hspa, którą powinnam zakupić przy moich parametrach odbioru sygnału?
Ja.michal liczę tutaj na Twoją fachowa wiedzę :zawstydzony:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

antiope9, w Orange to całkowicie nową ofertę na próbę trzeba wziąć. Chodzi o ofertę i modem z CDMA. Na kartę tego nie ma niestety. Aktualnie widzę, że jest w Orange Free AnyData ADU-770. Zaznacz tylko, że na próbę ma być.
antiope9 pisze:Ostatnie pytanie wskazujecie na dwie anteny Panel XP 20dBi 1900-2100 oraz cybertech 15 dBi Umts/hspa, którą powinnam zakupić przy moich parametrach odbioru sygnału?
To anteny na częstotliwość 2100MHz czyli 3G/HSPA/HSPA+ w Orange/T-Mobile/Play(w miastach głównie)/Plusie. Ta antena nie będzie działać z CDMA jeśli to bierzesz pod uwagę. CDMA w Orange działa na 450MHz.
Te anteny rozważaj jak chcesz złapać 3G i w Twoim wypadku ten mocniejszy panel będzie potrzebny. Niestety czarno widzę 3G bo jednak tych lasów jest dużo i kawał drogi od Ciebie kończy się zasięg sieci.

Najbardziej można liczyć jednak na CDMA z Orange i ewentualnie do tego antenę np. taką.
antiope9 pisze:Ja.michal liczę tutaj na Twoją fachowa wiedzę
Ja tam tylko hobbysta. ;)
antiope9

no tak dzisiaj nie zdążyłam dotrzeć do ORANGE.. może w piątek jeśli będzie pogoda do kitu... a co do hobby jesteś zbyt skromny.. Twoje informacje były najbardziej precyzyjne...i nawet blondi.. którą jestem była w stanie zrozumieć:) sprawdzę modem i wówczas poproszę o ukierunkowanie na antenę.. bo mam małe wrażenie, ze ORANGE nie da rady.. kiedyś testowałam od nich modem i też się nie sprawdził.. no ale technika poszła do przodu...ale las faktycznie jest problemem..nawet telefony mają problem.. zobaczymy co dalej :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tylko Ty pewnie testowałaś GSM, a ja mówię o CDMA. To inna technologia, zazwyczaj wyżej montowane anteny na stacjach bazowych i częstotliwość 450MHz (GSM 900MHz), która łatwiej przenika przez przeszkody.
Z CDMA są większe szanse. Nawet duże. Wg mapki masz pokrycie w całej okolicy. Jak będzie działać chociaż trochę to z anteną powinno być dużo lepiej.
Jednak zawsze trzeba mieć na względzie np. obciążenie stacji bazowej. Wtedy może nie być tak super. Taki urok sieci radiowych.
Tak czy inaczej powinno być lepiej jak na GPRS/EDGE.
Sprawdzisz przez te 4-5 dni i będziesz miała jakiś ogląd na sytuację. Testuj w różnych porach.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-06-24, 00:18 ]
Poprawa drobnej literówki.
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 23:18 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
antiope9

ok stoi.. będę informować na bieżąco..może masz rację..:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ok. :)
Wszystko może być. Różnie to bywa. :)
antiope9

Tak czy siak Dziekuję.. odezwę się jak będę miała modem..
antiope9

Witaj ja.michal
no to mamy zagwozdkę, miałeś rację pasmo CDMA dało radę, właśnie jestem podłączona.. szybkość jak dla mnie wystarczająca w tych warunkach, ale co ciekawe w tamtym roku testowałam również ORANGE ale na modemie dwupasmowym chyba tym o którym pisałeś DATA..i nie dał rady, obecnie wzięłam router bezprzewodowy CDMA EV-DO model MV510VR i bez problemu (no może mały problem z konfiguracją wi-fi, nie poszła mi). No i w tej sytuacji mam problem.. tu na działce działa super.. zapewne jak wrócę do domu też będzie działał, pytanie w jakiej szybkości.. ponadto nie chciałabym uzależnić sie od danej sieci podpisując umowę.. może lepiej kupić ten modem i mieć w nosie umowy, co Ty o tym myślisz? A tak nawiasem mówiąc to przerażające jak jesteśmy uzależnieni od internetu... :( Acha i jeszcze jedno cały czas widzę iż sygnał jest średni, a internet chodzi spoko przy niskim pułapie chmur deszczowych (zauważyłam,że to również ma znaczenie:)) zobaczymy jutro w ciągu dnia.. i jeszcze jedno czy tylko ORANGE obsługuje pasmo CDMA?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

antiope9 pisze:na modemie dwupasmowym chyba tym o którym pisałeś DATA
To data to nie wiem co znaczy. Jeśli chodzi o modem zwyczajny czli GSM/3G to faktycznie co innego.
antiope9 pisze:zapewne jak wrócę do domu też będzie działał, pytanie w jakiej szybkości..
Do 3.1 Mb/s ten router może śmigać. Taki urok CDMA. Realnie to różnie. Koło 1-2 Mb/s. Wszystko zależy od obciążenia.
antiope9 pisze:ponadto nie chciałabym uzależnić sie od danej sieci podpisując umowę.. może lepiej kupić ten modem i mieć w nosie umowy, co Ty o tym myślisz?
Tak najlepiej, ale z CDMA jest mankament taki, że on działa tylko w taryfach abonamentowych. Niestety nie ma kart dualnych do opcji na kartę. Do tego na tym paśmie (450 MHz) działa tylko Orange i tylko ich modemy działają w CDMA u nich.

Aktualnie masz ofertę pewnie Orange Freedom PRO. Tylko tam dają routery, ALE... CDMA działa w Orange Free. Tam są większe limity i jest opcja bez modemu, wtedy 10% tańszy abonament. Dodatkowo są Szczęśliwe Godziny czyli bez limitu 0.00-8.00. Umowa najkrótsza jest na 16 miesięcy.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 8959509159

Teraz masz router i on jednak ma większe anteny w stosunku do modemów na USB i to może być plus. Jeśli chcesz na jednym komputerze w wielu miejscach używać tego internetu to lepszy modem USB. Np. AnyData ADU-500A, który ma tylko CDMA i kosztuje na allegro aktualnie koło 150-200zł, lub AnyData ADU-635WA, który ma CDMA/GSM/HSDPA i kosztuje na allegro koło 150-250zł. Do tego oczywiście taryfa Orange Free.

To taka koncpecja bo bez umowy CDMA niestety nie da rady.
antiope9 pisze: i jeszcze jedno czy tylko ORANGE obsługuje pasmo CDMA?
CDMA mają w sumie trzy sieci w Polsce.
- Sferia (850MHz) działająca tylko na terenie Warszawy i ostołęki i mająca średnio antakcyjne taryfy. Odpada więc z racji zasięgu.
- Orange (450MHz), które działa praktycznie już na terenie całego kraju. Mają 850 pozwoleń na stacje bazowe. Największy zasięg.
- Nordisk (420MHz), który działa na terenie całego kraju, ale nie ma tyle stacji (533 pozwolenia) co Orange. Nawet chyba nie będzie zasięgu tam gdzie teraz jesteś (w Pieckach nie ma zasięgu jeszcze opficjalnie wg mapki CDMA Plusa, ale pozwolenie jest jakieś 12km od Ciebie /w Pęchowie/). CDMA Plusa działa na sieci Nordisk. Nordisk też sam sprzedaje swoją usługę pod własną marką. Jedna z ofert jest dobra i chybaby odpowiadałby Ci. Umowa na czas nieokreślony, 10GB limitu, abonament 25zł, aktywacja 19,99zł, i minus czyli cena modemu 299zł (ale umowę można w każdej chwili wypowiedzieć. To promocja WAKACYJNA SUPERNOWA. http://www.nordiskpolska.pl/i.html

Jeśli zasięg by był to Nordisk chyba najlepiej wypada cena/ilość/rodzaj umowy. Najlepiej napisać im maila z zapytanie czy w danych miejscach jest zasięg, a jeśli nie to kiedy się może pojawić.

I jeszcze taka uwaga. Niestety modemów z Orange i Nordiska nie da się używać naprzemiennie.

W sumie to tyle jak na razie.
ODPOWIEDZ