Rozłączanie z Internetem, modem HuaweiE180, iPlus.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gloria
Początkujący użytkownik forum

Rozłączanie z Internetem, modem HuaweiE180, iPlus.

Post autor: Gloria »

Witam!

Jak napisałam w temacie posiadam modem Huawei E180, moim operatorem jest sieć Plus. Od długiego czasu mam problem z Internetem. Otórz gdy korzystałam z wersji iPlus Managera wgranej w modem co jakiś czas wyskakiwał błąd systemowy i połączenie zostawało zrywane. Teraz ściągnęłam najnowszą wersję programu ze strony operatora i co prawda nie wyskakuje żaden błąd, ale i tak połączenie co jakiś czas jest zrywane. Czy istnieje jakiś sposób, by to naprawić? I czy jest to wina modemu czy czegoś innego? Niedługo kończy mi się umowa i nie wiem, czy wymiana modemu coś pomoże. Nie powiem, żeby to zrywanie połączenia nie było denerwujące, zwłaszcza, gdy ściąga się jakieś pliki.
Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Rozłączanie z Internetem, modem HuaweiE180, iPlus.

Post autor: Sundance_kid »

Gloria na początek sprawdź modem z innym komputerem. Posiadasz HUBa USB z własnym zasilaniem?
Gloria

Sprawdzałam z laptopem - to samo. Wybacz, ale nie wiem co to jest HUB USB z własnym zasilaniem. Mam porty USB zamontowane w komputrze, standardowo.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A modem rozłącza się z siecią czy w ogóle odłącza się z systemu? (wtedy znika i jest odgłos odłączanego urządzenia USB)
Gloria

Różnie. Gdy miałam poprzednią wersję iPlus Managera był odgłos, teraz po prosu rozłącza się z siecią i okienko programu z granatowego robi się szare.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

To jest albo wina sieci, albo wina modemu - bo Huaweie się tak lubią sypać :hyhy: Więc albo musisz spróbować na innym modemie, albo w innej lokalizacji (z innej stacji bazowej).
ODPOWIEDZ