Sierra 885 po aktualizacji - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blomba1
Początkujący użytkownik forum

Sierra 885 po aktualizacji - problem

Post autor: blomba1 »

Witam !
To mój pierwszy post więc wypada się przedstawić. Mam na imię Adam , wiek ponad 40 , mieszkam w Białymstoku.
A teraz o moim problemie:
Modem Compass 885 posiadam od 1,5 roku. Używam go sporadycznie na wyjazdach służbowych i na działce (na działce używam anteny zewnętrznej która dodaje jakieś 7dB ). Niedawno modem zaczął się domagać aktualizacji , a że niedawno doładowałem go za 50 zł i dostałem "w prezencie " 2GB , więc pomyślałem " niech mu będzie ". Po aktualizacji "dostałem " nową skórkę , ale istotnych zmian w interfejsie nie zauważyłem . No może jedną - znikła sieć - modem nie pokazywał żadnych dostępnych sieci :zdziwko: .Po zabawie w panelu sterowania i jeszcze jednym restarcie sieć się pokazała jak zawsze wcześniej ( -74 dB). Na plus mogę też powiedzieć ,że połączenia przestały się rwać ( wcześniej były ale nie tak częste , więc mi to nie przeszkadzało ).
Tydzień temu byłem w Olsztynie - może nie w Centrum - ale jeszcze w mieście . Odpalam kompa , podłączam modem - pokazuje mi -47dB. Wow , ale będzie chodzić - rzadko gdzie trafiałem na taki . A tu wyskakuje mi błąd ( nie pamiętam numeru ) - ale taki jak zawsze gdy był koniec kasy na koncie. Było 2 GB , ściągnąłem przez kartę aktualizację , trochę połaziłem po necie , czyżby to już koniec ? Ale następnego dnia dokupiłem znów za 50 zł - syn mi sprawdził w swoim telefonie kartę i okazuję się że mam w sumie prawie 100 zł na koncie :zdziwko:. Dlaczego nie łączył mi w Olsztynie - nie wiem . Następnego dnia na działkę - necik chodzi jak zawsze. Po 2 godzinach - stop ( komunikat : No Wireless .... już nie pamiętam co ) . Znów zabawa w restart i kombinowanie w panelu sterowania - nic . Następnego dnia rano - wszystko ok. Wczoraj znowu to samo - najpierw 2 godz surfowania a potem ni stąd ni zowąd przerwa i znajomy komunikat . Po 5 min szukania w ustawieniach net się pojawia- nie wiem skąd . Dziś rano - to samo , tylko neta nie mogę już włączyć w żaden sposób . Już chciałem dzwonić do PLUSA i robić awanturę - co za nadajniki mają , ale wpadłem na pomysł , żeby przerzucić Sim do mego telefonu ( też w Plusie ) i spróbować połączyć przez Bluta. Wszystko chodzi - wolniej niż przez modem i często rwie , ale chodzi .Doszedłem do wniosku , że pewnie ta aktualizacja tak podziałała na modem . Sprawdzałem w ustawieniach , ale wszystko wydaje mi się jest takie jak było .
Jako ,że trochę użytkowników Sierry jest w Polsce , i pewnie też ktoś ściągnął tą aktualizację , i może miał podobne problemy jak ja i sobie z nimi poradził - to proszę o pomoc , bo mi się już pomysły i wiadomości z zakresu informatyki wyczerpały . Dodam , że wg mapy zasięgu iPlusa na działce powinien u mnie działać EDGE na zewnątrz. Pozdrawiam.
hedm
Użytkownik forum

Re: Sierra 885 po aktualizacji - problem

Post autor: hedm »

1. Spróbuj ponownie zainstalować sterowniki (opcja reinstal w Watcherze)
2.Spróbuj odpalić internet przez program top net info (do ściągnięcia na forum ).

Mi czasami tak się działo jak komputer wracał ze stanu hibernacji, musiałem restartować.
Zauważyłem także że czasami po aktualizacji firmware sierra po 1 odpaleniu strasznie długo (kilka minut ) szuka sieci.
Sierrę miałeś generic czy brandowaną przez jakąś sieć? (np ja niektóre ustawienia Sierry MC8700 z Telestry musiałem wykasować i przywrócić wartości domyślne).
blomba1
Początkujący użytkownik forum

Re: Sierra 885 po aktualizacji - problem

Post autor: blomba1 »

Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie wiem co to jest ten Watcher i skąd ew. mogę go ściągnąć. Mój modem ma logo at&t , ale był bez simlocka i przez prawie 1,5 roku działał bez zarzutu . Program Top net info spróbuję ściągnąć , w środę jadę na działkę - zobaczymy czy coś pomoże. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ