Co po WRT54G do mobilnego?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Michlis
Początkujący użytkownik forum

Co po WRT54G do mobilnego?

Post autor: Michlis »

Witam,
Przez długi czas korzystałem z routera Linksysa WRT54G, niestety muszę przejść na internet mobilny (wybrałem Play) i szukam godnego następcy ;)

Z góry zakładam, że nie ma przejściówki USB-Ethernet i sterowników, żeby WRT54G obsłużyło modem Huawei E173u-2?

Budżet to max 200zł. Przy okazji szukam routera z USB storage, żebym mógł udostępnić dysk USB 500GB po sieci.

Wygląda na to, że TP-Link TL-WR1043ND z OpenWRT i aktywnym hub'em USB powinien dać radę? Testowałem również Edimax'a 3G-6200n z E173u-2, działa bez problemu, ale chyba nie wspiera dysków USB.

A może lepiej podłączyć dysk przez przejściówkę np. TL-PS310U?

Jakich prędkości odczytu/zapisu dla partycji NTFS mogę się spodziewać? Może w ogóle nie ma sensu szukać routera z USB storage w tym przedziale cenowym?

Z góry dziękuję za wszelkie rady,
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Co po WRT54G do mobilnego?

Post autor: Jo_gurt »

Michlis pisze:Z góry zakładam, że nie ma przejściówki USB-Ethernet i sterowników, żeby WRT54G obsłużyło modem Huawei E173u-2?
Poprawne założenie.
Michlis pisze:Wygląda na to, że TP-Link TL-WR1043ND z OpenWRT i aktywnym hub'em USB powinien dać radę?
Tak, raczej tak. Ale zapomnij o intensywnej wymianie dużych ilości danych z dyskiem podłączonym na USB. To zwyczajnie jest zbyt powolne. Sprawdzi się jako magazyn/backup, ale nie jako dysk, z którego cały czas korzystasz. Znacznie lepsze rozwiązanie do NAS.

Ogólnie to poczytaj o WR1043ND w dziale recenzji, znajdziesz odpowiedzi na większość pytań :)
Michlis

Dzięki za odpowiedź.
W zasadzie to myślałem o dysku USB udostępnionym na zewnątrz. Chodzi mi o sytuację, gdy jestem poza domem i nagle potrzebuje pliku, który mam na dysku. Czy jest możliwość na TL-WR1043ND z OpenWRT i jakimś dynamicznym DNS'ie uzyskać coś takiego?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Michlis pisze:Czy jest możliwość na TL-WR1043ND z OpenWRT i jakimś dynamicznym DNS'ie uzyskać coś takiego?
Jesli ISP udostepni "zewnetrzny" IP, to jak najbardziej.

Jesli nie, to sa jeszcze sztuczki z VPN, ale przy polaczeniu "radiowym" nie wiem ile danych pompuja non stop przez ether.
Nie pomagam na PW.
Michlis

Nie mogę znaleźć informacji czy Play Online oferuje statyczne IP, ale na 99% nie ;)

Zastanawiałem się nad http://www.no-ip.com/ albo http://freedns.afraid.org/ ale nie wiem czy OpenWRT współpracuje z tymi usługami, czyli po zalogowaniu się do sieci zgłasza konkretne IP, które jest podpinane pod indywidualny adres URL.
Wygląda na to, że jest taka opcja:
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/ddns.client
http://eko.one.pl/?p=openwrt-ddns
ciekawe tylko jak się sprawdza w praktyce.

Liczę się z tym, że na modemie 3G będą niskie transfery szczególnie upload, ale za rok mam nadzieję wrócić do stałego łącza.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Michlis pisze:ale nie wiem czy OpenWRT współpracuje z tymi usługami
Tez nie wiem - ja uzywam DYNDNS.
Michlis pisze:czy Play Online oferuje statyczne IP
Nie statyczne a osiagalne z zewnatrz. Statyczne nie jest Ci do niczego potrzebne.
Liczę się z tym, że na modemie 3G będą niskie transfery szczególnie upload
Z "zewnetrznym" IP tak. Z VPN niekoniecznie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ