Ustawienie WNR2000 jako klienta/bridge - kłopocik

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
albz74
Początkujący użytkownik forum

Ustawienie WNR2000 jako klienta/bridge - kłopocik

Post autor: albz74 »

Witam wszystkich,

Próbuję podpiąć odtwarzacz BD do internetu i sieci lokalnej poprzez łącze wi-fi między routerem TP Link 1043N (główny, z wyjściem na świat) i Netgear WNR2000 v1 (do niego podłączam odtwarzacz przez RJ45)

Próbowałem wg instrukcji zrobić WDS, ale jeżeli wszystko zgodnie z manualami ustawiam, routery się ze sobą nie komunikują.

Zadziałało włączenie opcji WDS na 1043N i wybranie z listy dostępnych routerów WNR2000. Oczywiście cała reszta zgodnie ze sztuką, czyli ten sam kanał, wyłączone DHCP na WNR2000 itd. Natomiast opcje WDS na WNR2000 zostawiłem wyłączone.

Teraz odtwarzacz dostał IP i internet, ale nie widzi żadnego urządzenia w lokalnej sieci - i to jest ten problem, chciałbym mieć dostęp do serwera multimediów, który się po wi-fi łączy z 1043N. Inne urządzenia, łączone przez 1043N serwer widzą i wszystko działa. Urządzenia podłączane do WNR2000 widzą internet i nic więcej, a komputer podłączony do niego na mapie sieci oznacza WNR2000 jako przełącznik.

Jak to zestawić ? WNR2000 nie ma wyboru trybu pracy więc nie wiem, jak się sam przełączył w most, skoro odpowiednie opcje WDS nie są w nim ustawione.

Czy można na tym routerze postawić jakiś inny soft ? Ew. jaki możecie zarekomendować router/inne urządzenie które spełni to zadanie (czyli zadziała jako klient wi-fi n dla odtwarzacza )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ