E372 - zasieg Orange 3G jest, transferu brak

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hub1979
Początkujący użytkownik forum

E372 - zasieg Orange 3G jest, transferu brak

Post autor: hub1979 »

Witam,
jak w temacie, mam nowy modem E372, zasięg UMTS/HSDPA jest, ale transfer jest 0, ani upload ani download, nic.

Wczoraj wybrałem się do dwóch BTS'ow w mojej okolicy i to samo:
-58dBi, 27csq, łączy się, ale nic nie przesyła ani nie odbiera.
Dokładnie to samo dzieje się gdy łącze się przez TNI jak i standardowego Mobile Partnera.
Resetowałem modem do ostawień fabrycznych (wcześniej nie bawiłem się żadnymi komendami AT, ani nie zmieniałem f/w), bez rezultatu.

Z EDGE nie ma problemu, miałem 100% sygnał i wszystko działało dobrze, problem dotyczy tylko UMTS/HSDPA.
Swoja droga to czy normalnym jest żeby stojąc 50m od nadajnika mieć 27csq na UMTS? Spodziewałem się 31.... ;)
Przy obu BTS'ach miałem dokładnie taki sam sygnał i żadnego transferu.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: E372 - zasieg Orange 3G jest, transferu brak

Post autor: Pijo »

Wygląda to na awarię Orange.

Tu komentarz pracownika "wyższej rangi" w Orange z innego forum(mowa tu o BIS, ale BIS to nic innego jak transmisja pakietowa ):

Kod: Zaznacz cały

Problem nie dotyczy tylko BlackBerry, niestety lub stety BB jest najczulsze jeśli chodzi o jakiekolwiek problemy z transmisją danych w sieci komórkowej i jest najbardziej widoczny na tych urządzeniach.
 Utrudnienia są znane i już zostały podjęte odpowiednie kroki mające na celu wyeliminowanie niedogodności. 
 Sytuacja może występować w niektórych lokalizacjach, wiec jeśli macie problemy przełączcie się na kilka dni do 2G.
hub1979

Dzięki Pijo.
Może i tak być, z ciekawości popatrzę sobie jeszcze jak to wygląda w innych miejscach, dzisiaj akurat wybieram się na drugą stronę W-wy.
Awatar użytkownika
lars73

Post autor: lars73 »

No to sytuacja się powtarza !centrum Bydgoszczy jest zasięg 3G ale zero transferu.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Dąbrowa Górnicza to samo. W tym momencie wróciła transmisja. Nie było ani na 3G ani na 2G przez jakieś 2 godziny.
Marcin87
Stały użytkownik forum

Post autor: Marcin87 »

Potwierdzam,centrum Bydgoszczy transferu brak pomimo zasięgu 3G...tak jest dosyć często,dlatego przeniosłem się awaryjnie na Play Online ,który działa stabilnie i nie zrywa połączeń.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Może te przerwy w Bydgoszczy spowodowane są wprowadzeniem HSPA+ DC. Bo chyba jakoś teraz ma się to u Was odbywać.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A u mnie to nie wiem czym te przerwy są spowodowane bo HSPA+DC jest od dawna. :dobani: No i problem nie dotyczy tylko 3G, na EDGE tak samo dane są wysyłane a odebrano 0 bajtów. W każdym pokoju inna stacja ale na wszystkich było to samo ;)
Awatar użytkownika
lars73

Post autor: lars73 »

Jeśli chodzi o Bydgoszcz to pisałem do orange dostałem taką oto odpowiedz:W odpowiedzi informuję, że w podanej lokalizacji przeprowadzane były prace konserwacyjne na nadajnikach, w związku z czym mogły występować chwilowe utrudnienia w działaniu internetu. Prace te zostały zakonczone i w dniu dzisiejszym powinien Pan mieć pełny dostęp do sieci.

Przepraszamy za niedogodności.
Lecz póki co 3g nadal nie śmiga.A jak u nich prace konserwacyjne ciągną się przez prawie tydzień to mam ich powoli dość....
Peternus
Użytkownik forum

Post autor: Peternus »

Gdy nie mają co pisać, to piszą o tym. Jak reklamowałem kłopoty z zasięgiem, to jakiś konsultacyjny przymuł powiedział, że mam wyjść na dwór! To będę miał lepszą łączność. :hyhy:
Piotr
hub1979

No u mnie sytuacja jest o tyle dziwna, że po przełożeniu karty do telefonu UMTS i HSDPA śmigają jak dzikie, wszystko jest ok, wiec to nie wygląda na problem z siecią i nadajnikami.
Ale jak wrzucę kartę do modemu to lipa - widzi sieć, loguje się, łączy, ale transfer 0, i tak jest tylko pod UMTS, EDGE działa normalnie. :cry:

Stwierdziłem że to modem, dałem go do serwisu, ale serwis mi oddal z notatka że żadnej usterki nie stwierdzono i jeszcze mi dołączyli karteczkę z instrukcjami jak dla głupka w stylu "jak nie działa to upewnij się że wtyczka do gniazdka jest podłączona" :mur:

Sprawdzałem ten modem z 3 kompami (2 laptopy i jeden stacjonarny), z dwiema kartami SIM i pod dwoma BTSami - za każdym razem dokładnie ten sam efekt. :dobani:
A w tym samym czasie UMTS w telefonie działa dobrze.... :help:
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Panowie jak podpisywałem umowę no Orange to przy sygnale 99dB miałem download 50-100 kB a teraz mam 85-89 dB i więcej nie ma internetu jak jest (centrum karkowa) - uciekam i idę do Pleya :zdrowko:
hub1979

Ja u siebie jednak stawiam na modem.
Właśnie wróciłem z serwisu w Jankach, podłączyli go, sprawdzili, opisali problem dużo lepiej niż poprzednio i przyjęli ponownie do naprawy.
Zobaczymy co dalej :cwaniak:

Edit:
dzisiaj serwis wymienił mi modem na nowy i transfer po UMTS śmiga.
Kolegom którzy mają problem że modem loguje się i łączy z siecią ale nie ma transferu proponuje olać bajki biura obsługi o wiecznych konserwacjach nadajników i przyjrzeć się sprzętowi. Przełożyć kartę do innego urządzenia, podmienić karty w modemie, bo może to być problem podobny do tego, który ja miałem.
ODPOWIEDZ