Zatrzymywanie Dysku Twardego
Moderator: Moderatorzy
- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
Zatrzymywanie Dysku Twardego
Otóż mam takie po imprezowe niedzielne pytanie:
Mam dysk w standardzie Ata który naprawdę dobrze mi służył , czyt. posiada bad sectory.
Używałem Mhdd , jedyne co dało się zrobić to zlokalizować dziury i je ominąć.
Teraz dysk całkiem dobrze sobie radzi lecz niestety po dłuższym nieużywaniu kiedy przejdzie w stan uśpienia , nie jest w stanie ponownie zastartować.Wszystko się zawiesza i po jakimś dysk znika i pojawia się komunikat o "opóźnionym zapisie .W smarcie dysku pojawiły się informacje w kolumnie "Spin"
Wkońcu przechodzimy do setna sprawy , potrzebowałbym programik dosowy który raz na min czy dwie wyśle te 5kb na dysk ...
Mam dysk w standardzie Ata który naprawdę dobrze mi służył , czyt. posiada bad sectory.
Używałem Mhdd , jedyne co dało się zrobić to zlokalizować dziury i je ominąć.
Teraz dysk całkiem dobrze sobie radzi lecz niestety po dłuższym nieużywaniu kiedy przejdzie w stan uśpienia , nie jest w stanie ponownie zastartować.Wszystko się zawiesza i po jakimś dysk znika i pojawia się komunikat o "opóźnionym zapisie .W smarcie dysku pojawiły się informacje w kolumnie "Spin"
Wkońcu przechodzimy do setna sprawy , potrzebowałbym programik dosowy który raz na min czy dwie wyśle te 5kb na dysk ...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Zatrzymywanie Dysku Twardego
Dlaczego ten programik ma być DOSowy?ZeberkoPL pisze:Wkońcu przechodzimy do setna sprawy , potrzebowałbym programik dosowy który raz na min czy dwie wyśle te 5kb na dysk ...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to się dzieje w dosie, to wyłączanie dysków powinno być ustawione w biosie.ZeberkoPL pisze:Teraz dysk całkiem dobrze sobie radzi lecz niestety po dłuższym nieużywaniu kiedy przejdzie w stan uśpienia , nie jest w stanie ponownie zastartować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
Nie musi myślałem jedynie że może ktoś ma te 3 liniki poleceń pod ręką co załatwiłyby całą sprawęBliSki pisze:Dlaczego ten programik ma być DOSowy?
Dzieje się to w WinXP ,wszelkie schematy zasilania są ustawione na ciągłą prace dysku (także w biosie).Dysk nie tyle co staje co w czasie nieużywania przysypia i niemożna go wzbudzićkrystianb pisze:Jeśli to się dzieje w dosie, to wyłączanie dysków powinno być ustawione w biosie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może w coś w SMART'cie jest ustawione?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Obawiam się, że problem leży po stronie dysku i raczej żadne programiki mu nie pomogą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Wątpię żeby okresowy zapis na dysku mógł zapobiec zawieszaniu się dysku jeśli decyzję o tym podejmuje sam dysk a nie system.ZeberkoPL pisze:Dzieje się to w WinXP ,wszelkie schematy zasilania są ustawione na ciągłą prace dysku (także w biosie).Dysk nie tyle co staje co w czasie nieużywania przysypia i niemożna go wzbudzić
W załączniku jest program do przetestowania ale w tym przypadku raczej nic to nie zmieni.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dysk do elektrośmieci, to nie 1998 rok że się robiło wszystko żeby trupa podtrzymywać przy życiu.
- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
Dzięki KrissTofferr właśnie o taki program mi chodziło

w moim przypadku okresowe zapisywanie się sprawdzaKrissTofferr pisze:Wątpię żeby okresowy zapis na dysku mógł zapobiec zawieszaniu się dysku jeśli decyzję o tym podejmuje sam dysk a nie system.

Tu chodzi o rozwój elektroniki czy o to że po 98 zacząłeś sam zarabiać?Może i letki z niego nieboszczyk , puls ma nitkowy ale stabilnyDysk do elektrośmieci, to nie 1998 rok że się robiło wszystko żeby trupa podtrzymywać przy życiu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chodzi o ceny sprzętu, a piszę o 1998 bo akurat wtedy miałem pierwsze (i jak dotychczas jedyne) poważne problemy z twardzielem, który kosztował wtedy majątek.ZeberkoPL pisze:Tu chodzi o rozwój elektroniki czy o to że po 98 zacząłeś sam zarabiać?
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może jest na niego jeszcze gwarancja , warto sprawdzić .
http://www.seagate.com/www/pl-pl/suppor ... ubmit_rma/
http://www.seagate.com/www/pl-pl/suppor ... ubmit_rma/
- ZeberkoPL
- Stały użytkownik forum
Dzięki Witoj niestety dysk jest uszkodzony mechanicznie z powodu niewłaściwego traktowanie