MV400 gubi sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
MV400 gubi sygnał
Hej,
Od piątku Mam dziwny problem raz na jakieś 3-4 godziny mój MV400R gubi sygnał objawia to się zgaśnięciem diód Signal i Connect a w AxessManagerze przy EvDO signal mam -115,a EvDO 2nd signal pusto. Wyłączenie/włączenie pomaga,ale znowu tylko na jakiś czas. Spotkał się już ktoś z czymś takim ? Router? Karta RUIM ? Pogoda? Czy może coś grzebią z nadajnikiem (no,ale żeby od piątku) ?
Jeszcze co zauważyłem (ale to nie wiem czy od piątku czy zawsze tak było) to strasznie wahania sygnału tzn router stoi w miejscu a EvDO signal cały czas "lata" od -84 do -92,a EvDO 2nd signal od -89 do -96. Cyz może być tak,że po prostu przez chwilę przez te wahania traci sygnał całkowicie i sam nie sprawdza po zgubieniu czy już jest tylko "wisi" na tych -115 ?
Od piątku Mam dziwny problem raz na jakieś 3-4 godziny mój MV400R gubi sygnał objawia to się zgaśnięciem diód Signal i Connect a w AxessManagerze przy EvDO signal mam -115,a EvDO 2nd signal pusto. Wyłączenie/włączenie pomaga,ale znowu tylko na jakiś czas. Spotkał się już ktoś z czymś takim ? Router? Karta RUIM ? Pogoda? Czy może coś grzebią z nadajnikiem (no,ale żeby od piątku) ?
Jeszcze co zauważyłem (ale to nie wiem czy od piątku czy zawsze tak było) to strasznie wahania sygnału tzn router stoi w miejscu a EvDO signal cały czas "lata" od -84 do -92,a EvDO 2nd signal od -89 do -96. Cyz może być tak,że po prostu przez chwilę przez te wahania traci sygnał całkowicie i sam nie sprawdza po zgubieniu czy już jest tylko "wisi" na tych -115 ?
-
- Stały użytkownik forum
Re: MV400 gubi sygnał
Strasznie marny masz ten sygnał, a jaki był przedtem, zanim zauważyłeś zrywki? Jeśli był powyżej -80, i nic nie zmieniałeś z antenami czy umiejscowieniem routera, to radzę najpierw telefon do BOK-u, jak nic sie nie wyjaśni ani nie poprawi to wycieczkę pod nadajnik ( z routerem) , i sprawdzenie karty w salonie.
Ostatnio zmieniony 2011-07-05, 21:12 przez *juliana*, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam to samo! W sobotę zacząłem remoncik pokoju(szpachlowanie) przeniosłem się więc z PC do innego pokoju ,w tym który szpachluję został kabel od anteny-i normalnie na standardowych antenkach neta praktycznie nie ma!bdkacz pisze:Spotkał się już ktoś z czymś takim

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Orange zaczął szpachlować Ci pokój i odłączył antenę zewnętrzną...onimusza666 pisze:Muszą coś grzebać
-
- Mistrz bezprzewodowy
onimusza666 pisze:a na antenie zewnętrznej wcześnie rano to miewam nie raz ok.2MB/s
onimusza666 pisze:i normalnie na standardowych antenkach
onimusza666 pisze:Muszą coś grzebać
Prowadzisz monolog. Skoro używasz anteny zewnętrznej, to znaczy, że słabo działa Ci CDMA, więc dlaczego wnioskujesz, że coś muszą grzebać, skoro nie masz podłączonej anteny?onimusza666 pisze:aby tak się to popsuło
Mam ten net 2lata i 7miesięcy-i wiem jak działał kiedyś,a jak teraz
- ale nie chodzi o to że przybyło klientów i jest przeciążenie sieci! Na początku nie miałem anteny zewnętrznej, i siedziałem w tym pokoju co obecnie
(od strony BTS) Owszem w lesie działa to tragicznie innej alternatywy nie ma -teraz mam 4kreski zasięgu ,91dBm EvDO, 94EvD
A z anteną pełen zasięg 89dBm EvDo, 90Evd .Tyle że obecnie coś za często menager pokazuje że modem jest uśpiony,prędkość jest słaba ,trzeba długo czekać na włączenie strony.
O YOU TUBE można zapomnieć -no chyba że o tej godzinie
(kto rano wstaje....)ale tylko z anteną bo obecnie się buforuje.

A z anteną pełen zasięg 89dBm EvDo, 90Evd .Tyle że obecnie coś za często menager pokazuje że modem jest uśpiony,prędkość jest słaba ,trzeba długo czekać na włączenie strony.
O YOU TUBE można zapomnieć -no chyba że o tej godzinie

- deejaymg
- Stały użytkownik forum
Witam,
miałem podobny problem jakiś czas temu, pisałem o tym na forum.
W moim przypadku wymiana axesstela pomogła.
Miałem zasięg na maxa, a pomimo tego, rozłączał się, różnie to bywało, co 4 min, co 10, czasami wytrzymywał nawet 30 min.
miałem podobny problem jakiś czas temu, pisałem o tym na forum.
W moim przypadku wymiana axesstela pomogła.
Miałem zasięg na maxa, a pomimo tego, rozłączał się, różnie to bywało, co 4 min, co 10, czasami wytrzymywał nawet 30 min.
-
Zadzwoniłem do Orange. Facet potwierdził,że gdyby to był po prostu słaby/ginący sygnał to router sam by się ponownie logował do sieci (tak jak to robi zwykła komórka schowana na chwilę do "bunkra") bez konieczności wyłączania/włączania. Zalecił udać się do salonu orange celem przetestowania karty RUIM.,a jeżeli błędów nie będzie to reklamacja samego routera.
I jeszcze taka ciekawostka. Router zakupiony 20.06.2011,a w karcie gwarancyjnej podany serwis który jest w upadłości od..stycznia 2010
I to widać,że karta drukowana,bo jest na niej wydrukowany m.in. numer faktury,więc nie to,że mieli jakieś stare druki,które chcieli wykorzystać 
I jeszcze taka ciekawostka. Router zakupiony 20.06.2011,a w karcie gwarancyjnej podany serwis który jest w upadłości od..stycznia 2010

-
- Stały użytkownik forum
bdkacz, nie odpowiedziałeś na pytania sygnał w przeszłości, antenę(y) i umiejscowienie routera. Czy masz antenę kierunkową i próbowałeś na inny nadajnik?
To co mówił ten facet z BOK-u nie jest prawdą. Jak używałam tego także w Warszawie, gdzie sygnał jest akurat taki jak Twój lub gorszy ( -91dB). Jak Connect na czerwonej diodzie Signal zgasł, albo wręcz i dioda Signal zgasła, to już na amen i musiałam wyłączać/włączać router podobnie jak Ty. Tyle, że znam swoje urządzenie kartę i wiem że są OK w innych miejscach działając bez zarzutu.
Ja bym na Twoim miejscu zgłosiła problem techniczny jeszcze raz w BOK-u, a jak nie masz za daleko do najbliższego nadajnika po prostu przejedź się tam z routerem z włożona kartą.
Nie masz sąsiada w pobliżu z tym netem, aby ci pożyczył swoją kartę? Przynajmniej byś wiedział, czy karta dobra.
To co mówił ten facet z BOK-u nie jest prawdą. Jak używałam tego także w Warszawie, gdzie sygnał jest akurat taki jak Twój lub gorszy ( -91dB). Jak Connect na czerwonej diodzie Signal zgasł, albo wręcz i dioda Signal zgasła, to już na amen i musiałam wyłączać/włączać router podobnie jak Ty. Tyle, że znam swoje urządzenie kartę i wiem że są OK w innych miejscach działając bez zarzutu.
Ja bym na Twoim miejscu zgłosiła problem techniczny jeszcze raz w BOK-u, a jak nie masz za daleko do najbliższego nadajnika po prostu przejedź się tam z routerem z włożona kartą.
Nie masz sąsiada w pobliżu z tym netem, aby ci pożyczył swoją kartę? Przynajmniej byś wiedział, czy karta dobra.
-
To jest środek lasu,totalny pipidówek,do nadajnika cirka 7,7 km, brak anteny zewnętrznej. Ale rok temu brałem toto na próbę i takich cyrków nie było i zasięg z tego co pamiętam był taki sam. Nadajnik w okolicy jest tylko jeden, do kolejnego (wg mapy pozwoleń,nie wiem czy działa) w prostej jest ponad 25 km przez lasy więc poza możliwościami nawet CDMA. Żeby antena coś dała to chyba musiał bym wieżę nie gorszą niż BTS postawić, żeby wyskoczyć ponad drzewa
Z sąsiadami w sumie zero kontaktu bo to tereny rekreacyjne gdzie ludzie (w tym ja) wpadają na wakacje i potem znikają na resztę roku 
Ja też bym stawiał na kartę i ewentualnie sprzęt (no chyba,że ta małpa jest tak skonfigurowana fabrycznie,że nie łączy się ponownie po pojawieniu się sygnału,w co wątpię). Tylko co karta ma do rzeczy skoro ona w sumie służy tylko do potwierdzenia uprawnień (przy włączeniu) do korzystania z usługi i nie jest w żaden sposób urządzeniem nadawczo/odbiorczym
Ps. wie ktoś ile zysku dają te firmowe antenki od Axesstela ?

Ja też bym stawiał na kartę i ewentualnie sprzęt (no chyba,że ta małpa jest tak skonfigurowana fabrycznie,że nie łączy się ponownie po pojawieniu się sygnału,w co wątpię). Tylko co karta ma do rzeczy skoro ona w sumie służy tylko do potwierdzenia uprawnień (przy włączeniu) do korzystania z usługi i nie jest w żaden sposób urządzeniem nadawczo/odbiorczym

Ps. wie ktoś ile zysku dają te firmowe antenki od Axesstela ?
-
- Stały użytkownik forum
Za dużo filozofowania za mało działania.
Rok temu na pewno nadajnik był mniej obciążony.
Z anteną też nie masz racji, na mojej działce też jest wokół wysoki las, a antenę wzięłam tę mniejszą i tylko wystawiłam na zewnątrz -wcale nie na dachu, i zdecydowanie pomogło. Nie mam żadnych kłopotów z rozłączaniem mimo ok. -83 dB.
Rok temu na pewno nadajnik był mniej obciążony.
Z anteną też nie masz racji, na mojej działce też jest wokół wysoki las, a antenę wzięłam tę mniejszą i tylko wystawiłam na zewnątrz -wcale nie na dachu, i zdecydowanie pomogło. Nie mam żadnych kłopotów z rozłączaniem mimo ok. -83 dB.
-
Patrząc po osiąganych prędkościach to raczej obciążony nie jest (jak chodzi to transfer to zawsze w okolicach 1,8-2,5 Mb/s i tak było także rok temu - w okolicy nie ma problemu z dostępem po linii TP,więc "miejscowi" jak coś mają to raczej kablowe,nielimitowane i sam bym tak zrobił,gdybym tam siedział na stałe). Zacznę od najprostszego czyli sprawdzenia karty SIM (salon z testerem mam w pobliżu,a bawiłem się trochę komendami AT przy nieudanej próbie ściągnięcia PINu i może faktycznie jej tym "kuku" zrobiłem), jak to nie pomozę to pomyślę o antence może czymś takim + obejma kominowa.
Ale skłaniam się też ku uszkodzeniu sprzętowemu,bo paczka z routerem dotarła do mnie w takim stanie jak by to pudełko szło do Polski z Mozambiku i to przez USA. Widocznie było z tych co był dawane "na próbę" i przy zwrocie nikt nie przykładał wagi do stanu zwracanego sprzętu.
Ale skłaniam się też ku uszkodzeniu sprzętowemu,bo paczka z routerem dotarła do mnie w takim stanie jak by to pudełko szło do Polski z Mozambiku i to przez USA. Widocznie było z tych co był dawane "na próbę" i przy zwrocie nikt nie przykładał wagi do stanu zwracanego sprzętu.
-
- Stały użytkownik forum
No tak już trochę lepiej. Jak będziesz dzwonił do BOK-u to od razu do pomocy technicznej podajesz numer nadajnika i wprost pytaj czy na nadajniku tym to a tym są prowadzone jakieś prace.
Stara karta gwarancyjna z starym serwisem może świadczyć, ze otrzymałeś faktycznie sprzęt używany ale nie musi, a tym bardziej nie przesądza o jego wadliwości.
Stara karta gwarancyjna z starym serwisem może świadczyć, ze otrzymałeś faktycznie sprzęt używany ale nie musi, a tym bardziej nie przesądza o jego wadliwości.
-
Sprawy ciąg dalszy. W sobotę byłem w salonie,sprawdzili kartę, wszystko z nią OK (co mnie nie zdziwiło). Próbowałem pogadać z serwisem,ale "słodka idiotka" co potrafi tylko przekładać papiery nie potrafiła mnie przełączyć do kogoś kto obcuje z tym sprzętem
Zadzwoniłem też do orange i niby 8-9.07 był jakieś prace prowadzone na nadajniku tylko,że on mi się sypał tak i przed 8.07 jak również dzisiaj taką"zwiechę" zaliczył. Chyb tylko serwis zostaje tylko,ze nikt nie potrafi mi powiedzieć czy to jest objaw uszkodzenia technicznego czy ten typ tak ma,że sam nie łapie ponownie zasięgu.

-
- Stały użytkownik forum
Na 90% masz uszkodzony router... W moim przypadku było podobnie. Przez jakiś czas sygnał stabilny 5 kresek, a potem zaczęło się jego gubienie. Pomagał restart routera. Tłumaczyłem sobie to jakimiś "zawirowaniami" na drodze bts---router. Gdy mój router padł zupełnie i kiedy wymieniono mi go na nowy, problem gubienia sygnału znikł zupełnie. Widocznie w starym uaktywniła się jakaś wada. Jeśli wcześniej w Twoim routerze sygnał był stabilny, a teraz nagle router zaczyna go gubić to wg mnie winy należy upatrywać w routerze 

-
- Początkujący użytkownik forum
Mam również tego typu problem, że MV410 nie łączy się przez Ethernet. Po restarcie urządzenia nie mogę już zrobić nic... Nie łączy mi się z siecią w związku z czym konfiguracja jest niemozliwa. Świecą się wszystkie diody poza connect oraz wi-fi.
I restartowałam go jeszcze raz i dzwoniłam do BOK parę razy- nic co mi kazali zrobić nie pomaga. Karta sieciowa jest ok, nawet jakąś oszczędność energii wyłączyłam, że moze to blokuje-ale zero...
USB wykrywa to urządzenie- ale również nie lączy z internetem.
Ten modem co jakiś czas miał dziwne zawirowania- teraz chyba w końcu padł... BO nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
Nie wiecie jak wygląda sytuacja z naprawą- modem już po gwarancji niestety.... Czy mogę się udać do każdego salonu orange czy muszę tylko do tego, w którym kupiłam modem- nie wiem jak to wygląda. I jak to się odbywa jak nie mam gwarancji...
I restartowałam go jeszcze raz i dzwoniłam do BOK parę razy- nic co mi kazali zrobić nie pomaga. Karta sieciowa jest ok, nawet jakąś oszczędność energii wyłączyłam, że moze to blokuje-ale zero...
USB wykrywa to urządzenie- ale również nie lączy z internetem.
Ten modem co jakiś czas miał dziwne zawirowania- teraz chyba w końcu padł... BO nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
Nie wiecie jak wygląda sytuacja z naprawą- modem już po gwarancji niestety.... Czy mogę się udać do każdego salonu orange czy muszę tylko do tego, w którym kupiłam modem- nie wiem jak to wygląda. I jak to się odbywa jak nie mam gwarancji...
Jednak antena zewnętrzna przy odległości 16km. w zalesionym terenie jest niezbędnaPatryk pisze:odłączył antenę zewnętrzną...

-
A u mnie router postraszony wizyta w serwisie wyraźnie się poprawił - od paru dni zero zerwań. Coś mi się zdaje,że te prace planowe to jednak trwały dłużej niż infolinia twierdziła 

-
Sorry za post pod postem,ale nie wiem czy edycja "podnosi" temat wyżej 
Mam jeszcze takie pytanie z jakiej odległości teoretycznie da się złapać sygnał na oryginalnych antenkach od Axesstela ? Pytam dlatego,że postanowiłem poobserwować to gubienie sygnału i co zauważyłem :
1) przed tym jak ginie całkiem sygnał w Statusie sygnał z normalnych -85 do -88 skacze do -105 do -113 i dopiero po jakimś czasie takiej anomalii "umiera"
2) zdarza się to głównie wieczorami (gdy propagacja jest lepsza)
3) w odległości cirka 23,5km stoi inny BTS CDMA,który na bank działa
I teraz zakładając,że ten badziew rzeczywiście nie szuka ponownie sygnału po jego zaniku przyszedł mi do głowy pomysł,że jeżeli te antenki pozwalają łapać sygnał z 23-24 km to może z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu router wpada na pomysł przełączenia się na ten dalszy BTS no i w końcu traci z nim łączność z racji tragicznego sygnału i zamiast powrócić na ten oddalony o 8 km się "wysypuje"
Ps. antena zakupiona,jutro montaż
|Edit :
Jestem zawiedziony wynikami z anteną. Sygnał owszem wzrósł i potrafi osiągać nawet -77 dBm i dioda jest cały czas zielona tylko co z tego jak wyniki wyglądają następująco :

a liczyłem na 2 Mb/s +,ale może w nocy..
Miałem rację pisząc,że w lesie wyniesienie anteny 2 metry nad komin guzik da...

Mam jeszcze takie pytanie z jakiej odległości teoretycznie da się złapać sygnał na oryginalnych antenkach od Axesstela ? Pytam dlatego,że postanowiłem poobserwować to gubienie sygnału i co zauważyłem :
1) przed tym jak ginie całkiem sygnał w Statusie sygnał z normalnych -85 do -88 skacze do -105 do -113 i dopiero po jakimś czasie takiej anomalii "umiera"
2) zdarza się to głównie wieczorami (gdy propagacja jest lepsza)
3) w odległości cirka 23,5km stoi inny BTS CDMA,który na bank działa
I teraz zakładając,że ten badziew rzeczywiście nie szuka ponownie sygnału po jego zaniku przyszedł mi do głowy pomysł,że jeżeli te antenki pozwalają łapać sygnał z 23-24 km to może z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu router wpada na pomysł przełączenia się na ten dalszy BTS no i w końcu traci z nim łączność z racji tragicznego sygnału i zamiast powrócić na ten oddalony o 8 km się "wysypuje"
Ps. antena zakupiona,jutro montaż

|Edit :
Jestem zawiedziony wynikami z anteną. Sygnał owszem wzrósł i potrafi osiągać nawet -77 dBm i dioda jest cały czas zielona tylko co z tego jak wyniki wyglądają następująco :
a liczyłem na 2 Mb/s +,ale może w nocy..
Miałem rację pisząc,że w lesie wyniesienie anteny 2 metry nad komin guzik da...
Ja mam na równi z kominem-na wyżej nie starczyło kabla,zresztą nie mam instalacji przeciw gromowej więc bał bym się montować anteny wyżej.bdkacz pisze:w lesie wyniesienie anteny 2 metry nad komin guzik da...
No ale nie o tym chciałem napisać

-
A ja się wkurzyłem po tym jak mimo anteny znowu wyleciał zasięg i oddałem 25.07 do serwisu via orange,zobaczymy co z tego będzie
Ostatnio zmieniony 2011-07-31, 16:34 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Też mam problem z CDMA. Zgłosiłem, mieli oddzwonić, ale nie oddzwaniają. Wy zgłaszaliście?
Ja nic nie zgłaszałem -CDMA nie mam cały dzień.
[ Dodano: 2011-08-01, 05:43 ]
Kolejny dzień bez CDMA - aby sprawdzić pocztę musiałem podłączyć telefon do PC
Po robocie zajadę do Plusa zapytać jakie trzeba spełnić warunki aby mieć neta od nich.
[ Dodano: 2011-08-01, 05:43 ]
Kolejny dzień bez CDMA - aby sprawdzić pocztę musiałem podłączyć telefon do PC

No cóż niedziela dobiega końca
i zero problemów z CDMA
czyli moja'' teoria spiskowa'' się sprawdza-coś kombinują na BTSach 

Dostałem kolejnego maila z BOK jakiś pan ex-pert stwierdził że ''w mojej lokalizacji nie występują awarie BTS''
wypada mi tylko się cieszyć 

http://www.speedtest.net/result/1427294857.png
Bardzo jest to ciekawe
mam już nowy limit-prędkość jest ok' tyle że PING nie jest ok.
A jak miałem prędkość ''limitowaną''
to PING mniejszy 
http://www.speedtest.net/result/1427302314.png
Bardzo jest to ciekawe

A jak miałem prędkość ''limitowaną''

http://www.speedtest.net/result/1427302314.png
-
Sprawy ciąg dalszy...dziś (ponieważ ciągle na stronie SBE wisi info " W trakcie naprawy") postanowiłem do nich zadzwonić..panienka oświadczyła,że czekają na wymianę (prawie "jupi", pytanie z jakim firmware będzie nówka),ale....termin nieznany,co jest jakąś paranoją. To powinno być tak,że w sytuacji wymiany to salon Orange wymienia na nową sztukę, jaką ma na zapleczu i to salon czeka aż łaskawie ściągną od dostawcy.
-
- Stały użytkownik forum
Ten cały serwis SBE to jest jedno wielkie nieporozumienie. Oni tam w ogóle nie nic nie naprawiają, tylko, jeśli ( pytanie jak? ) potwierdzą, że sprzęt jest wadliwy, to wymieniają. A z tego co ty bdkacz piszesz, nawet nie mają zapasowych na stanie tj.w magazynie.
I w sumie masz rację, jeśli nie są wykonywane naprawy, to wymiana zepsutego na sprawny powinna mieć miejsce od razu w salonie.
I w sumie masz rację, jeśli nie są wykonywane naprawy, to wymiana zepsutego na sprawny powinna mieć miejsce od razu w salonie.
-
Salon nie mówił nic o sprzęcie zastępczym, a jeżeli nie wymienią przed końcem okresu rozliczeniowego to za cały m-c zapłacę 49zł za nic 

- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Napisz reklamację, że w wyniku awarii sprzętu przez okres "od... do...." nie mogłeś korzystać z internetu. Na pewno odliczą ci za okres "niekorzystania"
. Ja tak miałem. Pozdrawiam 

Deformują nas formuły.