Huawei E870 + antenat + PLAY

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
surem
Początkujący użytkownik forum

Huawei E870 + antenat + PLAY

Post autor: surem »

Witam, jestem tu nowy. Zapoznałem się z FAQ. W zasadzie przeczytałem wszystkie niezbędne informacje i dzięki temu zadecydowałem o korzystaniu z internetu z takiego zestawu:

Niestety stary modem Huawei E870 - zakupiony
PLAY mobile
I antena, jeszcze nie zakupiona jeszcze http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm

i z anteną prośba o poradę? Czy zadziała z tym modemem? Czy to optymalny wybór pod siec PLAY? Do nadajnika BTS jak sprawdziłem na Waszych mapkach mam mniej niż 10km, 6-7.

I takie pytanie jeszcze, jeśli było to proszę mnie naprowadzić gdzie, chciałbym zorientować się jak ustawia się antenę kierunkową? "Na oko" celować w nadajnik? Czy można jakoś precyzyjniej to uczynić?

Jeśli można prosiłbym o poradę tych co się rzeczywiście znają, ja jestem laik, ew. proszę zaproponować inną antenę.

Z góry dziękuję, jeśli był już taki temat to przepraszam.
pozdrawiam
cain
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E870 + antenat + PLAY

Post autor: cain »

Paly ma też HSPA na 900MHz i wtedy potrzebna jest inna antena, sprawdzałeś jaki masz sygnał w swojej okolicy ? Ewentualnie zamiast tej yagi można zastosować antenę panelową jeśli zostaje opcja na 2100MHz. Anteny panelowe cybertech , bestpartner
drozda
Użytkownik forum

Re: Huawei E870 + antenat + PLAY

Post autor: drozda »

E870 nie obsługuje UMTS na 900 Mhz - też żałuję bo to bdb modem.
ODPOWIEDZ