MV410R nie widzi karty dualnej

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
*juliana*
Stały użytkownik forum

MV410R nie widzi karty dualnej

Post autor: *juliana* »

Witam,
wczoraj na swojej świeżo zakupionej karcie dualnej OF chciałam użyć internetu CDMA. Wczoraj też właśnie odłączali mi usługę OFP, na karcie od OF jeszcze się świeciły diody, AxessManager ( sprawdzałam z ciekawości) jeszcze ją normalnie widział.

Wsadziłam nową kartę do swego MV410R, i.. po odpaleniu AxessManagera wyskakuje okno z komunikatem:" Niewłaściwa karta RUIM".
Zamknięcie okna lub kliknięcie OK automatycznie zamyka program. Oczywiście nie ma okna do wpisania PIN-u.
W Orange, cztery razy już ich molestowałam, zarzekają się, że transmisja CDMA dla tej karty jest aktywowana i to że błąd fizyczny karty.
Trochę mi się wydaje to dziwne, bo przed wydaniem mi pracownik wkładał kartę do testera i jednocześnie wraz z całkowitym odłączeniem usługi OFP identyczny komunikat zaczęłam dostawać na karcie od OFP.

Co o tym sądzicie ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: MV410R nie widzi karty dualnej

Post autor: ryba825 »

Po 1., zadzwoń do Orange i podaj im numer IMEI/MEID (jest napisany na sprzęcie), może im się coś zablokowało. Dzwoniłem do Orange i po konsultacji konsultantki z informatykiem, przekazała mi, że nie przypisują kart SIM/RUIM do MV410R.
Po 2., jeśli nadal karty nie będzie przyjmował, to jedź do salonu firmowego Orange i wymień kartę z powodu problemów z jej działaniem; powiedz, że wymiana ma być darmowa, bo BOK zrzuca winę na błąd fizyczny karty.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

*juliana* pisze:Wsadziłam nową kartę do swego MV410R, i.. po odpaleniu AxessManagera wyskakuje okno z komunikatem:" Niewłaściwa karta RUIM".
Na 99% wygląda to na uszkodzenie fizyczne karty/routera. Nawet jak by się jakimś cudem simlock założył to by o pin i tak prosił.
Aha karta sim poprawnie w do routera włożona?
*juliana* pisze:Trochę mi się wydaje to dziwne, bo przed wydaniem mi pracownik wkładał kartę do testera i jednocześnie wraz z całkowitym odłączeniem usługi OFP identyczny komunikat zaczęłam dostawać na karcie od OFP.
Może reset routera pomoże, na początek odłączyć od prądu i wyjąć baterię, poczekać chwilę złożyć. Jak nie pomoże to reset do ustawień fabrycznych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
*juliana*
Stały użytkownik forum

ryba825 pisze:nie przypisują kart SIM/RUIM do MV410R.
Wiem że nie przypisują , powinno wszystko działać tak działało kiedy brałam na próbe tyle że wtedy była inna karta, więc chciałam się upewnić - a może pojawił się jaki typ czy seria 3G/R-UIM niekompatybilna i wywala takie komunikaty.
krystianb pisze:Może reset routera pomoże, na początek odłączyć od prądu i wyjąć baterię, poczekać chwilę złożyć. Jak nie pomoże to reset do ustawień fabrycznych
krystianb, od kilkukrotnego resetu routera do ustawień fabrycznych i ]przeinstalowania AxessManagera z wyczyszczeniem rejestru to zaczęłam.
Czyli zostaje wizyta w salonie, sprawdzenie tam karty i routera, tak?.

Router raczej nie jest zepsuty, jakby był zepsuty toby nie widział żadnej karty. Wczoraj router nie widział tylko jednej karty tj. tej nowej z OF rzekomo aktywnej, a starą z OFP widział, a dziś po całkowitym wyłączeniu OFP nie widzi obu? To wczoraj byłby " częściowo zepsuty" a dziś" całkowicie" - bzdura.

Jeszcze googlując znalazłam opis przypadku,że ktoś miał taki komunikat od AxessManagera tylko kiedy korzystał na dwóch komputerach tyle, że mógł w ogóle z programu nie korzystać bo wcześniej wyłączył PIN . Nic już z tego nie rozumiem.

Dobrze że karta Play działa, bo Orange GSM ma tu, gdzie teraz jestem awarię nadajnika, tak że internetu Orange po GSM tez nie mam. :zly:
Ostatnio zmieniony 2011-07-12, 00:58 przez *juliana*, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

*juliana* pisze:Czyli zostaje wizyta w salonie, sprawdzenie tam karty i routera, tak?.
Tak.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

ryba825 pisze:
*juliana* pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tak.
Czy byłaś już w salonie i coś tam zdziałałaś?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-07-13, 21:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 20:08 przez HariMata, łącznie zmieniany 1 raz.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Byłam dziś w salonie, z całym sprzętem, na szczęście na tzw. prowincji więc pusto. :roll: miła pani z obsługi.
W testerze karta okazała się w porządku, tak jak zresztą myślałam. Pani jednak zgodziła się wymienić i przyniosła nową. Poprosiłam o możliwość testu od razu na miejscu, że nie mają sprzętu, więc poprosiłam aby na moim. Wszystko rozstawiłam na ich biurku, otworzyła kopertę, chciała już brać dowód, dyskusja, coś jeszcze tam sprawdzała u siebie na monitorze po czym wręczyła mi kartę żeby wpisać PIN, i mówię, że ten PIN jest od tej mojej, która nie działa, i żeby dała z tej nowej koperty, a ona mi mówi że tak, to moja karta i mój PIN i żeby jednak tej użyć - zdziwiłam się, ale posłuchałam.

I co się okazało? .. Że już wszystko działa.
AxessManager zażądał PIN-u, przyjął, na routerze wszystkie światełka zielone, bo jesteśmy pod nadajnikiem, internet śmiga. Moja karta :brawa: .

Pani się upiera,że pewnie omyłkowo wkładałam wyłączoną kartę od OFP, stąd komunikat - ale niech tam jej, ja wiem swoje. Było 100% jednak coś nie tak z aktywacją. I wierz tu konsultantom Orange.
Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 00:19 przez *juliana*, łącznie zmieniany 1 raz.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Dziękuję, za szybka odpowiedź. W takim razie mogę śmiało zamawiać taki sam Internet. Prawdę powiedziawszy podejrzewałem, że to może być coś niedograne z aktywacją.
O tzw. konsultantach mam już wyrobione zdanie. Najczęściej byłem lepiej zorientowani niż oni. Ale cóż, po krótkim, a właściwie bardzo krótkim przeszkoleniu, na którym chyba najwięcej uczą jak zrobić w konia klienta, można być konsultantem. Przypuszczam, ze dostają marne pieniądze, a najważniejsze jest pozyskanie klienta, więc nie ma się co dziwić.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Tylko jeśli przesiadasz się z OFP zostaw sobie kilka dni " zakładki", będziesz wtedy 100% pewny czy wina -jakby co -nie leży po stronie routera.
ODPOWIEDZ