Repeatery GSM 900 MHz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Repeatery GSM 900 MHz

Post autor: Alcatraz »

Witam,

Mam nadzieję, ze zamieściłem temat we właściwym dziale. Od dłuższego czasu spotykam się ze słabym sygnałem gsm na działce. Czyli raz przysłowiowa "jedna kreska" 50 cm dalej zero sygnału, kilka metrów dalej "trzy kreski" i tak bez przerwy. Noszenie telefonu przy sobie nie ma sensu, bo wtedy w większości miejsc zasięgu brak i nikt nie może się dodzwonić. Widzę, że telefon przełącza się po okolicznych BTSach ale niczego to nie zmienia. Sytuacja trwa już kilka lat więc nie liczę na dostawienie nowego BTSa. Pomyślałem więc o repeaterze gsm na 900Mhz. Pytanie tylko czy warto. Oczywiście nie chcę wyrzucać na ten cel 2 tys złotych - czytałem sporo o urządzeniach typu AT xxx i musze przyznać, że recenzje były raczej optymistyczne. Koszt 400-500 zł a efekt (do 100m2) bardzo dobry. Wiem, że najlepiej jest sprawdzić jak w danych okolicznościach będzie zachowywało się urządzenie ale być może ktoś z Was ma już doświadczenia z tego typu sprzętami i będzie miał ochotę podzielić się nimi. Myślę, że w moich warunkach wiele nie potrzeba, bo jak mówię zasięg miejscami jest tylko problem w tym, że źle rozmawia się stojąc bez ruchu lub też mając telefon w kieszeni nie wiedzieć czy akurat jestem w zasięgu czy też nie. Przy takim repeaterze (przynajmniej teoretycznie) miałbym w sporym promieniu znakomity i stabilny sygnał a to załatwiłoby sprawę. Zdaję sobie sprawę, że ma to swoje wady i zalety ale jednak w wielu miejscach jest z powodzeniem stosowane (kluby, piwnice, hale itd.)

Pozdrawiam
kobrasek
Stały użytkownik forum

Re: Repeatery GSM 900 MHz

Post autor: kobrasek »

witam uzywam takiego http://allegro.pl/wzmacniacz-zasiegu-gs ... 32429.html tylko kupiłem bez anteny kierunkowej , potem dokupiłem antene kierunkowa . Obecnie jestem zadowolony z tego sprzetu kupilem go rok temu i działa bez problemu . Tez miałem problem z zasiegiem ( giną mi , a takze logował sie do innych nadajnikow ). uzywam go w pomieszczeniu ( w salonie 7m na 7 m) i zasieg jest na max w tel Orange
Przed kupnem musisz zobaczyć z jakiego nadajnika korzystasz czy jest syg np 900 MHz
http://mapa.btsearch.pl/.
kobrasek
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Witam,

Sygnał jest na 100% GSM900. Dla AT-400 poadją do 80m2 - to daje mniej więcej po 4.5 metra w każdą stronę od anteny wewnętrznej repeatera, czy dobrze liczę? Jak to wygląda w praktyce, tzn. jak daleko możesz maksymalnie odejść od anteny wewnętrznej i w jaki sposób spada sygnał (gwałtownie czy stopniowo)? Jedna sprawa to zasięg a druga to jakość połączeń głosowych - nie ma z tym problemu, czy są jakieś różnice w porównaniu z "normalnym" zasięgiem (w miejscach gdzie nie trzeba repeatrera)?
kobrasek
Stały użytkownik forum

to fakt AT 400 jest do 80 m2 , m2 liczy sie chyba cos takiego prostokata np a*b np a=7 b=11,5 czyli 7*11,5=80,5, zasieg zalezy tez od syganłu jaki uda sie uzyskac na zwenatrz . U mnie ten wzmacniacz stoji na regale i od niego do konca pokoju mam 7 m i mam syg ma max w tel , a kiedys miałem syg 2 , 3 kreski jak antena była nisko umieszczona czyli syg na zewnatrz był słaby . Kiedys jak kupowałem ten AT 400 to zbytnio nie było duzego wyboru w w takiej cenie , teraz mozna juz <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> coś takiego http://allegro.pl/bk766a-wzmacniacz-syg ... 79456.html jesli faktycznie jest to az 1000 m :) . Ja nie odczuwam ze sa jakies roznice jak stosuje ten wzamcniacz , rozmowy sa wyrazne . Tylko podkreslam ze trzeba uzyskac syg na zewnatrz jak najmocniejszy
kobrasek
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No nie wierzę, że taki wynalazek za 300 kilka złotych ma pokrycie 1000m2 :D To byłoby zbyt piękne... takie urządzenia kosztują niestety ponad 2 tys zł ale seria AT-xxx wydaje się dosyć udana i do tych 300m2 (w przypadku modelu 600) powinno to chyba działać. Czy Ty masz zamontowany ten repeater w bloku czy w domu? Czy będzie on skutecznie wzmacniał sygnał także na zewnątrz (przez ścianę, szybę itd)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kobrasek pisze:m2 liczy sie chyba cos takiego prostokata
Żeby sensowny zasięg takiego wynalazku policzyć, to trzeba by wyliczyć promień koła o podanej powierzchni.
Alcatraz pisze:Czy Ty masz zamontowany ten repeater w bloku czy w domu? Czy będzie on skutecznie wzmacniał sygnał także na zewnątrz (przez ścianę, szybę itd)?
Raczej nie może, nawet ze względów prawnych. Nie mówiąc już o tym, że mogłoby wystąpić sprzężenie, a jego skutkiem być nagłe zejście reapetera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kobrasek
Stały użytkownik forum

ten wzmacniacz mam umieszczony w domu , przez sciane słabo on wzmacnia , zeby był wiekszej mocy to mysle ze by on wzmacniał. Raz wzamcniacz umiesciłem za oknem zeby zobczyć czy wzmacnia syg na zewnatrz , ( bo pisza zeby go stosowac tylko wenatrz , bo może nastąpić sprzężenie ) u mnie na zewnatrz tez wzmacniał ok 7-8 metrow w linij prostej od tego wzmacniacza .
kobrasek
Alcatraz
Stały użytkownik forum

krystianb - czyli nie ma skutecznego sposobu na zwiększenie siły sygnału GSM900 na danej powierzchni (np. działki 500m2)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Alcatraz pisze:czyli nie ma skutecznego sposobu na zwiększenie siły sygnału GSM900 na danej powierzchni (np. działki 500m2)?
Nie ma takiej możliwości, licencjonowane pasmo.
No chyba, że zapłacić operatorowi za pikokomórkę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Niestety coś takiego jak pikokomórka jest operatorowi całkowicie nieznane. Cytat: "Nie instalujemy czegoś takiego". Czyli repeatery TYLKO do pomieszczeń (antena zewnętrzna na zewnątrz, wewnętrzna w pomieszczeniu). A z innych rozwiązań to chyba tylko antena podłączana bezpośrednio do telefonu (np. Nokii 6310i) - rozwiązanie raczej niezbyt wygodne (chociaż nadzwyczaj skuteczne).

Wracając jeszcze do głównego tematu czyli repeatera. Jeśli jako antenę zewnętrzną (zamiast dookólnej) zastosujemy kierunkową to ryzyko sprzężenia jest bardzo znikome. Zewnętrzna Yagi nie będzie przecież zbierała sygnału "z tyłu" więc przy odpowiedniej odległości (np. ponad 10m) powinno udać się poprawienie sygnału na wolnej przestrzeni.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Alcatraz pisze:Niestety coś takiego jak pikokomórka jest operatorowi całkowicie nieznane. Cytat: "Nie instalujemy czegoś takiego".
Instalują, ale np. w biurowcach :)
Alcatraz
Stały użytkownik forum

To muszę biurowiec na działce postawić :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Alcatraz pisze:Oczywiście nie chcę wyrzucać na ten cel 2 tys złotych - czytałem sporo o urządzeniach typu AT xxx i musze przyznać, że recenzje były raczej optymistyczne.
Fajnie jest dopóki UKE nie przyjedzie :]
Ja bym się 10 razy zastanowił przed zakupem chińskiej zabawki bez deklaracji zgodności, tym bardziej że znam przypadek interwencji operatora w takiej sytuacji, i konsekwencje nie były przyjemne dla właściciela tego sprzętu.

Oczywiście sens stosowania repeaterów dostępnych powszechnie w handlu (urządzenia operatorskie to zupełnie inna para kaloszy) jest tylko wewnątrz budynków.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Ten przypadek znają już chyba wszyscy ale biorąc pod uwagę ilość działających urządzeń vs. ilość internwencji UKE to faktycznie można uznać to za czysty przypadek. Inną sprawą jest to, że kupowanie repeatera do małego domku na działce jest bez sensu ze względów ekonomicznych. A więc mimo XXI wieku, prężnie działającego Forum, masy sprzętu i fachowców - sytuacja bez jest wyjścia :hyhy:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Alcatraz pisze:ilość internwencji UKE to faktycznie można uznać to za czysty przypadek.
Raczej problemy u kogos w otoczeniu i pomiar w terenie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Ten przypadek znają już chyba wszyscy
Tak ?
Nie przypominam sobie, by właściciel jednej z pizzerii w Sosnowcu piał o swoich problemach na całą Polskę :]

[ Dodano: 2011-07-20, 10:56 ]
key pisze:Raczej problemy u kogos w otoczeniu i pomiar w terenie.
Dokładnie.
Repeater bez regulacji mocy wyjściowej walił w eter ile fabryka dała i powodował radiową sieczkę w otoczeniu (miasto, sporo stacji w okolicy).
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Walił w eter? Te tanie urządzenia mają tak małą moc wyjściową, że walić to się mogę "młotkiem po obudowei". Sami posiadacze twierdzą, że odejście o kilk metrów od anteny powoduje spadek sygnału do zera.

Pomiary w terenie... no brzmi profesjonalnie a w praktyce wystarzy przejść się po okolicy i sprawdzić jak wygląda jakośc i mozliwość połączeń przy włączonym repeaterze.

Szkoda, że nikt nie odniósł się do ostatniego zdania mojego poprzedniego posta...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Walił w eter? Te tanie urządzenia mają tak małą moc wyjściową, że walić to się mogę "młotkiem po obudowei".
I co z tego ?
Telefon używany w miejscu, w którym znajdowała się antena zewnętrzna repeatera prawdopodobnie pracował by z mocą kilkudziesięciu miliwatów.
Repeater nadawał z większą mocą a w środowisku miejskim to już powoduje interferencje.
Nieprzypadkowo profesjonalne systemy ogranicza się do używania kilku kanałów i "linkuje" się je bynajmniej nie z najbliższymi stacjami bazowymi.

[ Dodano: 2011-07-20, 11:21 ]
Alcatraz pisze:Szkoda, że nikt nie odniósł się do ostatniego zdania mojego poprzedniego posta...
Czego Ty od nas oczekujesz ?
Że będziemy radzić, jak łamać prawo i pakować się w kłopoty, a przy okazji szkodzić innym użytkownikom sieci komórkowych ?
Wyjście jest - zakup homologowanego repeatera bądź zastosowanie anteny o większym zysku energetycznym do telefonu/modemu czy czego tam używasz.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Patryk spokojnie... bez nerwów. Po co się napinać? Nie oczekuję od Was, ze będziecie łamali prawo - wręcz odwrotnie, uwierz mi :) Po pierwsze nikt tu nie pisał o środowisku miejskim więc przykłąd raczej zły. Moje środowisko (to gdzie chcę wzmocnić sygnał) to praktycznie las - najbliższe zabudowania w odległości 800 metrów a najbliższy BTS w odległości 5 km.

Czego oczekiwałem? Merytorycznej dyskusji (patrz ostatni fragment Twojej ostatniej wypowiedzi) na zaproponowany temat a nie moralitetów o pikokomórkach itd. Patrzę na to z punktu widzenia użytkownika więc informacja o tym, że zakładają pikokomórki w biurowcach jest w środku lasu niezbyt przydatna (to przykład).
ODPOWIEDZ