Prosta sieć LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Prosta sieć LAN
Jak wyżej problem jest taki na laptopie jest system Windows 7 Pro x64, na stacjonarnym z kolei Windows Server 2008R2, chciałbym stworzyć prostą sieć LAN (po kablu) między tymi dwoma komputerami bym mógł udostępniać, zapisywać, modyfikować i odczytywać pliki na obydwu komputerach, jest mi to potrzebne, ponieważ laptop robi za maszynę do ściągania wszelakich danych (cisza + oszczędność energi) a komputer stacjonarny robi za magazyn danych oraz po prostu jest szybszy i lepszy niż laptop. Umiałby ktoś poprowadzić za rękę ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prosta sieć LAN
Najprosciej kupic prosty router z portem WAN ethernet, ale jesli nie chcesz:
Jeden komputer konfigurujesz na sztywne IP 192.168.178.1 /255.255.255.0
Drugi IP 192.168.178.2 /255.255.255.0
DNS, Bramka moze zostac pusta.
Komputery laczysz scrossowanym kablem.
Jeden komputer konfigurujesz na sztywne IP 192.168.178.1 /255.255.255.0
Drugi IP 192.168.178.2 /255.255.255.0
DNS, Bramka moze zostac pusta.
Komputery laczysz scrossowanym kablem.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Tak też mam zrobione jednak nie mogę wejść na laptopa z komputera stacjonarnego a laptop nie widzi komputera stacjonarnego i jest problem. Połączenie istnieje jednak komputery się nie widzą.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Tak, stacjonarny pinguje laptopa i vice versa. Co dalej ? Czy problemem może być fakt, że Windows Server każdą sieć określa jako sieć publiczna (tego się nie da zmienić) oraz nie posiada grup domowych ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Da się, w Centrum Sieci i Udostępniania.mikolaj612 pisze: Czy problemem może być fakt, że Windows Server każdą sieć określa jako sieć publiczna (tego się nie da zmienić)
Sprawdź na wyłączonych firewallach (Panel sterowania -> Zabezpieczenia -> Windows Firewall) czy możesz wejść na drugi komputer za pomocą ścieżki UNC:mikolaj612 pisze: oraz nie posiada grup domowych ?
\\adres_ip\
w polu search w menu ex-start.
-
- Użytkownik forum
Sieć LAN jest określana jako sieć niezidentyfikowana i z tym fantem nie można nic zrobić, firewall systemowy jest wyłączony z poziomu usług na obydwu komputerach, pracuje na nich ESET Smart Security 4, jednak na czas konfiguracji sieci filtrowanie zostało całkowicie wyłączone a w monicie ochrony sieci LAN została oznaczona jako udostępnianie. Wchodząc z Windows Server w aplet Sieć na pulpicie widzę laptopa (User-PC) jednak nie mogę nic zrobić, jedyne co wiem to kod błędu 0x80070035, nie można odnaleźć ścieżki sieciowej. Jeśli to ma znaczenie, została dodana rola serwera o nazwie usługi plików (tylko ta jedna), natomiast z funkcji nic konkretnego poza potrzebnymi mi usługami takimi jak WLAN czy środowisko pulpitu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym się tu doszukiwał problemu szczerze mówiąc. SS jest dość restrykcyjne i nie zawsze działa tak jak trzeba.mikolaj612 pisze:pracuje na nich ESET Smart Security 4
-
- Użytkownik forum
Nawet gdy SS nie było, gdy systemy nie miały żadnej ochrony to problem mimo wszystko występował. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić a potrzebne mi jest przerzucanie plików przynajmniej z laptopa na stacjonarny ponieważ mam tam mały dysk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mikolaj612, druga sprawa - wyłączanie firewalla z poziomu usług też bym raczej nie nazwał "pewnym rozwiązaniem".
-
- Użytkownik forum
Jak nie pewne ? Usługa jest nieaktywna nie ma prawa działać
W te klocki nie jestem ciemny. Firewall jest wyłączony na amen, ja bym problem zwalił na Win Server 2K8, bo on sam z siebie jest skonfigurowany w zasadzie pod nic wszystko samemu trzeba poprzestawiać. Tam nie wszytko wygląda i działa jak w W7.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A tak, że Windows ma dość spore drzewo zależności.mikolaj612 pisze:Jak nie pewne ?
Spokojnie, akurat z Win2k8 mam trochę doświadczenia, wiem jak to wyglądamikolaj612 pisze:Tam nie wszytko wygląda i działa jak w W7.

Hm, ciekawa taktyka - nie działa, więc dorzucamy coś co może jeszcze przeszkodzićNawet gdy SS nie było, gdy systemy nie miały żadnej ochrony to problem mimo wszystko występował.

-
- Użytkownik forum
To, że zależności są spore to wiem, jednak co do wbudowanego firewall jestem pewien, ESET ? Mam go od kilku dni, wgrałem bo nie mogłem udostępniać plików a nie chciałem nałapać jakiś śmieci na kompa, poza tym na Server jest mało antywirusów a ESET jako jeden z niewielu działa bez problemu (obok AVG). Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ? U mnie Server służy jako stacja robocza, po prostu lepszy w moich oczach zamiennik Windows 7, który po odpowiednim ustawieniu odstawia go w niebyt.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem.mikolaj612 pisze: Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ?
-
- Użytkownik forum
Szkoda, ktokolwiek ma jakieś pojęcie co trzeba z tym bajzlem zrobić ?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
mikolaj612, ciężki problem i tak zdalnie to chyba dużo tu nie pomożemy.mikolaj612 pisze:Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ?
Jo_gurt, starał się pomóc ale zamiast zrozumieć chęć jego pomocy to potraktowałeś go trochę "za mocno" chyba?
W takim przypadku innych to odstrasza.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.