Prosta sieć LAN

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikolaj612
Użytkownik forum

Prosta sieć LAN

Post autor: mikolaj612 »

Jak wyżej problem jest taki na laptopie jest system Windows 7 Pro x64, na stacjonarnym z kolei Windows Server 2008R2, chciałbym stworzyć prostą sieć LAN (po kablu) między tymi dwoma komputerami bym mógł udostępniać, zapisywać, modyfikować i odczytywać pliki na obydwu komputerach, jest mi to potrzebne, ponieważ laptop robi za maszynę do ściągania wszelakich danych (cisza + oszczędność energi) a komputer stacjonarny robi za magazyn danych oraz po prostu jest szybszy i lepszy niż laptop. Umiałby ktoś poprowadzić za rękę ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Prosta sieć LAN

Post autor: key »

Najprosciej kupic prosty router z portem WAN ethernet, ale jesli nie chcesz:

Jeden komputer konfigurujesz na sztywne IP 192.168.178.1 /255.255.255.0
Drugi IP 192.168.178.2 /255.255.255.0

DNS, Bramka moze zostac pusta.

Komputery laczysz scrossowanym kablem.
Nie pomagam na PW.
mikolaj612
Użytkownik forum

Tak też mam zrobione jednak nie mogę wejść na laptopa z komputera stacjonarnego a laptop nie widzi komputera stacjonarnego i jest problem. Połączenie istnieje jednak komputery się nie widzą.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Przechodzi Ci ping z jednego na drugi?
Nie pomagam na PW.
mikolaj612
Użytkownik forum

Tak, stacjonarny pinguje laptopa i vice versa. Co dalej ? Czy problemem może być fakt, że Windows Server każdą sieć określa jako sieć publiczna (tego się nie da zmienić) oraz nie posiada grup domowych ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mikolaj612 pisze: Czy problemem może być fakt, że Windows Server każdą sieć określa jako sieć publiczna (tego się nie da zmienić)
Da się, w Centrum Sieci i Udostępniania.
mikolaj612 pisze: oraz nie posiada grup domowych ?
Sprawdź na wyłączonych firewallach (Panel sterowania -> Zabezpieczenia -> Windows Firewall) czy możesz wejść na drugi komputer za pomocą ścieżki UNC:
\\adres_ip\
w polu search w menu ex-start.
mikolaj612
Użytkownik forum

Sieć LAN jest określana jako sieć niezidentyfikowana i z tym fantem nie można nic zrobić, firewall systemowy jest wyłączony z poziomu usług na obydwu komputerach, pracuje na nich ESET Smart Security 4, jednak na czas konfiguracji sieci filtrowanie zostało całkowicie wyłączone a w monicie ochrony sieci LAN została oznaczona jako udostępnianie. Wchodząc z Windows Server w aplet Sieć na pulpicie widzę laptopa (User-PC) jednak nie mogę nic zrobić, jedyne co wiem to kod błędu 0x80070035, nie można odnaleźć ścieżki sieciowej. Jeśli to ma znaczenie, została dodana rola serwera o nazwie usługi plików (tylko ta jedna), natomiast z funkcji nic konkretnego poza potrzebnymi mi usługami takimi jak WLAN czy środowisko pulpitu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mikolaj612 pisze:pracuje na nich ESET Smart Security 4
Ja bym się tu doszukiwał problemu szczerze mówiąc. SS jest dość restrykcyjne i nie zawsze działa tak jak trzeba.
mikolaj612
Użytkownik forum

Nawet gdy SS nie było, gdy systemy nie miały żadnej ochrony to problem mimo wszystko występował. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić a potrzebne mi jest przerzucanie plików przynajmniej z laptopa na stacjonarny ponieważ mam tam mały dysk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mikolaj612, druga sprawa - wyłączanie firewalla z poziomu usług też bym raczej nie nazwał "pewnym rozwiązaniem".
mikolaj612
Użytkownik forum

Jak nie pewne ? Usługa jest nieaktywna nie ma prawa działać ;) W te klocki nie jestem ciemny. Firewall jest wyłączony na amen, ja bym problem zwalił na Win Server 2K8, bo on sam z siebie jest skonfigurowany w zasadzie pod nic wszystko samemu trzeba poprzestawiać. Tam nie wszytko wygląda i działa jak w W7.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mikolaj612 pisze:Jak nie pewne ?
A tak, że Windows ma dość spore drzewo zależności.
mikolaj612 pisze:Tam nie wszytko wygląda i działa jak w W7.
Spokojnie, akurat z Win2k8 mam trochę doświadczenia, wiem jak to wygląda ;) No i nigdy nie miałem tam problemów z udostępnianiem folderów.
Nawet gdy SS nie było, gdy systemy nie miały żadnej ochrony to problem mimo wszystko występował.
Hm, ciekawa taktyka - nie działa, więc dorzucamy coś co może jeszcze przeszkodzić ;)
mikolaj612
Użytkownik forum

To, że zależności są spore to wiem, jednak co do wbudowanego firewall jestem pewien, ESET ? Mam go od kilku dni, wgrałem bo nie mogłem udostępniać plików a nie chciałem nałapać jakiś śmieci na kompa, poza tym na Server jest mało antywirusów a ESET jako jeden z niewielu działa bez problemu (obok AVG). Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ? U mnie Server służy jako stacja robocza, po prostu lepszy w moich oczach zamiennik Windows 7, który po odpowiednim ustawieniu odstawia go w niebyt.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mikolaj612 pisze: Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ?
Nie jestem.
mikolaj612
Użytkownik forum

Szkoda, ktokolwiek ma jakieś pojęcie co trzeba z tym bajzlem zrobić ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mikolaj612 pisze:Jesteś w stanie mi pomóc czy będziemy gdybać o niczym ?
mikolaj612, ciężki problem i tak zdalnie to chyba dużo tu nie pomożemy.
Jo_gurt, starał się pomóc ale zamiast zrozumieć chęć jego pomocy to potraktowałeś go trochę "za mocno" chyba?
W takim przypadku innych to odstrasza.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ