Blueconnect Na Kartę i ujemny stan konta - 94 pln!

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chmiel2k
Użytkownik forum

Blueconnect Na Kartę i ujemny stan konta - 94 pln!

Post autor: chmiel2k »

Od kilku m-cy korzystam z oferty Blueconnect Na Kartę w iPadzie. Wczoraj po raz trzeci doładowałem konto za 50 pln, które wystarcza mi na około miesiąc (promocyjne 2 GB z groszami). Kiedy po kilku godzinach po załadowaniu konta internet nadal nie chciał działać zalogowałem się po raz pierwszy do serwisu iblueconnect i zobaczyłem ujemne konto w wysokości 44 pln. Zadzwoniłem na infolinię i Pan konsultant po sprawdzeniu konta poinformował mnie że doładowanie zostało wykonane poprawnie i że przed doładowaniem byłem im winny 95 pln. Pan argumentował taki stan rzeczy opóźnionym rozliczaniem czy jakoś tak, a ja nie wierzyłem w to co słyszę. Jak bardzo opóźnione musi być rozliczanie żebym na iPadzie nabił taką kasę? No i teraz muszę ponownie doładować konto w wysokości przynajmniej 50 pln żeby móc korzystać z internetu. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników o rozwianie moich wątpliwości. Przede wszystkim nie mogę na stronie znaleźć regulaminu usługi Blueconnect Na Kartę i nie mam pojęcia czy w pudełku ze starterem był załączony. Jak ewentualnie zarejestrować kartę sim żeby móc dociekać swoich praw? I taka refleksja na koniec. Przecież można nabijać w ten sposób stan konta po czym kartę sim wyrzucać i kupować nową. Jeśli nie jestem zarejestrowany to T-Mobile nie jest w stanie wyegzekwować opłat (niestety to działa w dwie strony).
Dzięki bardzo za ewentualne podpowiedzi.
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Blueconnect Na Kartę i ujemny stan konta - 94 pln!

Post autor: compile »

w orangu za 50zł masz prawie 3GB daj sobie spokój z różowymi.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A na kartach z przelanymi środkami pieniężnymi na inne konto i z samym bonusem z Allegro 7GB za 46zł na 5 miesięcy.
chmiel2k
Użytkownik forum

compile pisze:w orangu za 50zł masz prawie 3GB daj sobie spokój z różowymi.
Mam Orange w telefonie i jako taki działa dobrze, natomiast na iPadzie/komputerze odpada ze względu na kompresję.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

compile, Maciek764 za takie spamowanie następnym razem dostaniecie po banie.

Wracając do tematu, co prawda z samego bc na kartę nigdy nie korzystałem, ale w TT raz mi wzięło kasę za internet po prawie tygodniu...

Co do rejestracji karty sim to idziesz z kartą do najbliższego punktu ery (nie musi być żaden tam salon) do tego być może potrzebny jest jeszcze puk (choć nie jestem pewien) no i dokument tożsamości.
Co do wyegzekwowania tego debetu z karty to nawet z zarejestrowanej nie mają jak z Ciebie ściągnąć, bo przecież nie podpisujesz umowy postpaid, co najwyżej mają łatwiejszy dostęp do Twoich danych jeśli byś złamał regulamin np. stosując urządzenie FTC.

Co do samej karty to łatwo jest nabić nawet duży debet przy cenie 3gr za 100kB. Szkoda, że nie sprawdziłeś stanu konta przed doładowaniem. A teraz jest ciężka sprawa, bo być może bonus MB został naliczony, ale jest zablokowany przez minus na koncie (przynajmniej tak jest w plusie przy paru groszach, i w orange przy 5zł "kredytu")
Widać bonus w iboa? Jak nie to może warto zapytać u konsultatna, bo jeśli jest naliczony to prawie na koncie jest ok 1.8GB do wykorzystania. Doładujesz drugi raz i będzie prawie 4 na przynajmniej 6 miesięcy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Napisałbym reklamację aby wyzerowali stan konta i uwzględnili doładowanie 50zł od stanu 0,00zł. Argumentowałbym to, że to jest prepaid w którym nie można nabić salda ujemnego i internet powinien zostać odłączony przy zerowym saldzie konta.

Dodam, że takie reklamacje w przypadku TakTaka są uwzględniane pozytywnie więc zależy to tylko i wyłącznie od konsultanta rozpatrującego sprawę. To jest co prawda BC na kartę, ale w zasadzie idea jest ta sama.

Nie rejestrowałbym tego numeru tylko napisał maila z numerem telefonu, pukiem etc.
Ewentualnie zadzwonił i argumentował, że jest to usługa prepaid i stan konta nie może być ujemny

Tutaj bardzo podobny przypadek: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=49846&start=0
krystianb pisze:Doładujesz drugi raz i będzie prawie 4 na przynajmniej 6 miesięcy.
Niekoniecznie, bonus jest przyznawany na 30dni.
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 110605.pdf
chmiel2k
Użytkownik forum

Mail z reklamacją wysłany, dam znać jaka będzie odpowiedź.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

compile, Maciek764 za takie spamowanie następnym razem dostaniecie po banie.
Przepraszam, ale jak widzę że ktoś wywalił psu w odbyt 50zł bo T-Mobile ma jakiś chory system rozliczania to aż się ciśnie na usta zmiana oferty.
gwajer
Użytkownik forum

Post autor: gwajer »

Maciek764 pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Przepraszam, ale jak widzę że ktoś wywalił psu w odbyt 50zł bo T-Mobile ma jakiś chory system rozliczania to aż się ciśnie na usta zmiana oferty.
W samej rzeczy. Najpierw wyegzekwować swoje pieniądze, a potem zmienić operatora.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-19, 20:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 18:48 przez gwajer, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gwajer pisze:Najpierw wyegzekwowac swoje pieniadze, a potem zmienic operatora.
A nie bardziej: "zaplacic za usluge z ktorej korzystal"?
marens pisze:Argumentowalbym to, ze to jest prepaid w którym nie mozna nabic salda ujemnego i internet powinien zostac odlaczony przy zerowym saldzie konta.
A idac do knajpy, zamawiajac pokoj w hotelu, dajac samochod do naprawy, idac do dentysty, fryzjera... tez najpierw placisz za usluge a potem dajesz ja wykonac?

Sytuacja jest IMHO prosta: ISP udostepnil neta na znanych warunkach. OP uzywal neta, wiec teraz powinien za niego zaplacic.
Nie pomagam na PW.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

ISP udostepnil neta na znanych warunkach.
Na znanych warunkach pre-paida które funkcjonują identycznie we wszystkich sieciach, a albo ja jestem z innej planety albo w pre-paidzie najpierw płacisz, potem masz dokładnie tyle za ile zapłaciłeś. A to jest zwykłe naciąganie.

We wszystkich pre-paidach w PL gdy kończą się pieniądze, kończy się korzystanie. I dlatego ta wielka światowa marka nad którą się wszyscy tak podniecali nie może zrobić tak samo?
chmiel2k
Użytkownik forum

Key pisze:A nie bardziej: "zaplacic za usluge z ktorej korzystal"?

<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

Sytuacja jest IMHO prosta: ISP udostepnil neta na znanych warunkach. OP uzywal neta, wiec teraz powinien za niego zaplacic.
Usługi które przytoczyłeś to usługi typu postpaid, wyjątkiem może być hotel za który zwykle płacę z góry. Na internet na kartę zdecydowałem się dlatego żeby najpierw zapłacić a później korzystać w ramach kwoty którą wydałem. Ani grosza więcej. Czyż nie tak mają działać usługi prepaid? Nie mogę się oprzeć wrażeniu że operator próbuje mnie naciągnąć. Jeśli ktoś zlokalizuje regulamin oferty proszę o link.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-19, 20:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 19:02 przez chmiel2k, łącznie zmieniany 2 razy.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

key pisze:A idac do knajpy, zamawiajac pokoj w hotelu, dajac samochod do naprawy, idac do dentysty, fryzjera... tez najpierw placisz za usluge a potem dajesz ja wykonac?
Nie widzę tutaj analogii.
key pisze: ISP udostepnil neta na znanych warunkach. OP uzywal neta, wiec teraz powinien za niego zaplacic.
Tutaj się mylisz, nie powinien zapłacić bo w usłudze na prepaid (na kratę) nie można z założenia nabić debetu. Jeśli szukać tu winnego to PTC, która wie od dawna o problemach z naliczaniem danych w swoim systemie i nic nie zrobiła w tym kierunku. Dotyczy to wszystkich ofert w szczególności prepaid (TakTak, BC na kartę, Heyah) jak i naliczania danych w roamingu międzynarodowym.
gwajer pisze:Najpierw wyegzekwować swoje pieniądze, a potem zmienić operatora.
Dlaczego?
W PTC jeśli chodzi o transmisję danych nie jest tak tragicznie jaka jest obiegowa opinia.
Pomijam kwestię, że w większości przypadków jest drogo.
chmiel2k pisze:Jeśli ktoś zlokalizuje regulamin oferty proszę o link.
W moim poście na górze jest link.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze: Tutaj się mylisz, nie powinien zapłacić bo w usłudze na prepaid (na kratę) nie można z założenia nabić debetu.
Jak widac, w ich systemie rozliczenia mozna. I masz dwie mozliwosci: byc uczciwym i zaplacic za to z czego sie korzystalo lub wywalic karte i cieszyc sie ze ukradles uslug na 100 PLN bo operator ma dziury w systemie.
chmiel2k pisze: Na internet na kartę zdecydowałem się dlatego żeby najpierw zapłacić a później korzystać w ramach kwoty którą wydałem.
No i biedaku nie zauwazyles ze wydales wiecej niz chciales....
chmiel2k pisze:Nie mogę się oprzeć wrażeniu że operator próbuje mnie naciągnąć.
W jaki sposob? Policzyl Ci choc grosz za cos, czego nie dostarczyl?
Nie pomagam na PW.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jak widac, w ich systemie rozliczenia mozna. I masz dwie mozliwosci: byc uczciwym i zaplacic za to z czego sie korzystalo lub wywalic karte i cieszyc sie ze ukradles uslug na 100 PLN bo operator ma dziury w systemie.
Dlaczego od klienta wymagać uczciwości gdy usługodawca leci sobie w w kulki? Może jak zobaczą że taki "polski" biznes sie nie opłaca to w końcu wprowadzą normalny system rozliczania bo aktualnie to zatrzymali się chyba w latach 90-tych.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Maciek764 pisze:od klienta wymagać uczciwości
Nikt nie wymaga - wywalasz karte do kosza na smieci i gotowe.
Nie pomagam na PW.
chmiel2k
Użytkownik forum

key pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ano w taki że nie zamawiałem takiej usługi, a teraz muszę za nią zapłacić. Jeśli chciałbym mieć wentyl bezpieczeństwa w postaci transmisji danych po wykorzystaniu pakietu wybrałbym abonament. Mam ich również kilka. Poza tym w żaden sposób nie zostałem poinformowany o tym że skończył mi się pakiet i od tego momentu płacę extra. Tak więc w mojej ocenie jestem naciągany.
key pisze:
Maciek764 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nikt nie wymaga - wywalasz karte do kosza na smieci i gotowe.
Tak też zrobię jak tylko oddadzą mi 2GB.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-19, 20:10 ]
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 19:09 przez chmiel2k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze: byc uczciwym i zaplacic za to z czego sie korzystalo lub wywalic karte i cieszyc sie ze ukradles uslug na 100 PLN bo operator ma dziury w systemie.
Nie jest do końca tak jak piszesz, bo opłata za usługę została naliczona w kwocie kilkanaście razy wyższej niż przy promocji która obowiązuje przy każdym doładowaniu.
Zostało przetransferowane około 300MB, standardowo za 50zł dostaje się dzięki promocji ok 2GB widać dużą dysproporcję.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

chmiel2k pisze:Tak więc w mojej ocenie jestem naciągany.
krystianb pisze:Zostało przetransferowane około 300MB, standardowo za 50zł dostaje się dzięki promocji ok 2GB widać dużą dysproporcję.
W dalszym ciagu nie rozumiem: Czy ISP w jakis sposob zmusza cie do wplacenia tej kwoty?
Nie pomagam na PW.
chmiel2k
Użytkownik forum

key pisze:W dalszym ciagu nie rozumiem: Czy ISP w jakis sposob zmusza cie do wplacenia tej kwoty?
Pisałem w pierwszym poście że załadowałem konto za 50 pln, nieświadom tego że mam minusowe saldo (bo logicznie myśląc takie saldo nie powinno istnieć). Teraz żeby nie stracić tych 50 pln muszę wg operatora załadować kolejne 45 pln. Inaczej poprzednie doładowanie nie przywraca usług.
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 15:30 przez chmiel2k, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

chmiel2k pisze:Pisałem w pierwszym poście że załadowałem konto za 50 pln, nieświadom tego że mam minusowe saldo
Zalicz to jako oplata za frajerstwo i ciesz sie ze zarobiles nastepne 45 PLN, za ktore kupisz nowa karte.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Czy ISP w jakis sposob zmusza cie do wplacenia tej kwoty?
Niezapłacenie nazwałeś kradzieżą.
To tak jak bym poszedł do ww knajpy zamówił drinka, a barman się pomylił i nalał podwójnego, ja bym skonsumował to za ile bym musiał zapłacić? Ta kradzież mnie boli.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Niezapłacenie nazwałeś kradzieżą.
Tak mnie wychowano.
krystianb pisze:a barman się pomylił i nalał podwójnego, ja bym skonsumował to za ile bym musiał zapłacić?
To juz zalezy jak ty uwazasz.

Ja w takiej sytuacji odsylam spowrotem. Tak samo jak oddaje kase, gdy pani w biedronce wyda mi z stowy, mimo ze dalem jej tylko dyche.
krystianb pisze:Ta kradzież mnie boli.
Masz lepsza nazwe?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Ja w takiej sytuacji odsylam spowrotem.
Założyłem sytuację, że nie mam miary w oczach. Wypiłem myśląc, że pojedynczy a mam płacić za podwójny?
key pisze:Masz lepsza nazwe?
Jest długa i skomplikowana: "Niezapłacenie za niezamówioną usługę."
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Wypiłem myśląc, że pojedynczy a mam płacić za podwójny?
Jesli wypiles myslac ze dostales to co zamowiles, to nie masz problemu, bo nie wiesz ze dostales cos innego niz zamowiles.
Nie pomagam na PW.
chmiel2k
Użytkownik forum

krystianb pisze: Założyłem sytuację, że nie mam miary w oczach. Wypiłem myśląc, że pojedynczy a mam płacić za podwójny?
Do tego podejrzewasz że barman zrobił to celowo.
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Pre-pad tym się rożni od abonamentu, że korzysta się z niego do wysokości środków zgromadzonych na koncie, tyle w temacie.

Z takie powodu już nigdy nie włączę pakietu internetowego przy nr. abonamentowym, przykładem jest play, który stosuje kruczki ,nigdy reklamacja nie została rozpatrzona pozytywnie.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

key, Czy operatorowi wolno być "świętą krową" i naciągaczem?
Uważam że operator powinien przestrzegać umowy zawartej z klientem.

Klient karty przepłaconej umawia się z operatorem systemu przedplaconego że będzie dysponował środkami nie większymi niż wartość dokonanej przedpłaty na konto. Klient wybiera prepaid bo chce kontrolować kwoty przeznaczane na usługi operatora.

Dlatego uważam że klient karty przedpłaconej, z ujemnym saldem, nie jest zobowiązany do spłaty ujemnego salda, i ma w tej kwestii wolny wybór ponieważ operator "naciągnął" klienta na nie-przedpłacone usługi.

[ Dodano: 2011-07-19, 17:51 ]
Poza tym, jeśli operator stosuje wyższe stawki za usługi, przy ujemnym stanie konta, to jest to nie tylko naciąganie ale i oszustwo - wobec klienta.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

KrissTofferr pisze:Czy operatorowi wolno być "świętą krową" i naciągaczem?
W ktorym momencie naciaga? Liczy transfer drozej niz jest to w regulaminie? Zmusza klienta do kozystania z jego uslugi? Egzekwuje w jakis sposob oplate za usluge ktora wykonal?

O ile jestem dobrze poinformowany klient w kazdym momencie ma mozliwosc sprawdzenia stanu konta. IIRC w momencie zablokowania konta dostaje ponadto informacje ze konto zostalo przeciagniete.
KrissTofferr pisze:Dlatego uważam że klient karty przedpłaconej, z ujemnym saldem, nie jest zobowiązany do spłaty ujemnego salda, i ma w tej kwestii wolny wybór ponieważ operator "naciągnął" klienta na nie-przedpłacone usługi.
Czekaj, bo jakos mam przerwe w zrozumieniu tego co napisales: Gdzie OP napisal, ze musi splacic pozostle 40pare zlotych?
KrissTofferr pisze:Poza tym, jeśli operator stosuje wyższe stawki za usługi, przy ujemnym stanie konta, to jest to nie tylko naciąganie ale i oszustwo - wobec klienta.
Stawki za uslugi sa zawsze jednakowe, natomiast po doladowaniu dostajesz prezent w postaci transferu. Nie widze oszustwa.

Wracajac do tematu:
Skoro OP (i czesc uzytkownikow forum) uwaza ze "jak Kali ukradnie krowe to dobrze, a jak Kalemu ukradna krowe to zle", to najprostszym sposobem na odebranie "nieslusznie" naliczonej oplaty jest kupienie nastepnych prepaidow i zrobienie na nich debetu na 50 PLN. Albo w ramach zemsty na 5000PLN.
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

key pisze:W ktorym momencie naciaga? Liczy transfer drozej niz jest to w regulaminie? Zmusza klienta do kozystania z jego uslugi? Egzekwuje w jakis sposob oplate za usluge ktora wykonal?
Operator, z wpłaconych przez klienta środków, bez żadnego upoważnienia, sam pobrał sobie 50 zł z tytułu usług, których klient wcale nie zamawiał!
Czy uważasz, że to jest normalne i uczciwe?
Skoro OP (i czesc uzytkownikow forum) uwaza ze "jak Kali ukradnie krowe to dobrze, a jak Kalemu ukradna krowe to zle",
Jak widać, to hasło tutaj przyświeca operatorowi, a nie klientowi!
to najprostszym sposobem na odebranie "nieslusznie" naliczonej oplaty jest kupienie nastepnych prepaidow i zrobienie na nich debetu na 50 PLN. Albo w ramach zemsty na 5000PLN.
Opłata jest jak najbardziej niesłusznie pobrana, więc teraz możemy się tylko zastanawiać, czy oszukanie oszusta jest etyczne, czy nie.
Krzysztof
ODPOWIEDZ