router 3g i modem E1820
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
router 3g i modem E1820
Witam
Do połączenia z internetem mojego komputera stacjonarnego używam modemów E156G lub E1820 w sieci Play. Ze względu na lokalizację nadajnika, aby uzyskać stabilne połączenie muszę umieścić modem bezpośrednio przy oknie. Do tego celu używam kabla usb o długości 1,8 m. Powyższy sposób nie działa jednak z modemem E1820 ze względu na zbyt duże spadki napięcia. W związku z powyższym poszukuję routera 3G, który:
1. jako źródła sygnału internetowego (WAN) potrafiłby użyć:
a. modemu USB 3,5G (3,75G),
b. sieci WIFI,
c. sieci ethernet
2. jako sieci wewnętrznej (LAN) mógł użyć jednocześnie:
a. sieci ethernet (jako połączenie z komputerem stacjonarnym)
b. sieci wifi dla innych urządzeń.
Na chwilę obecną znalazłem tylko jedno urządzenie spełniające moje wymagania a mianowicie router Sapido RB-1632. Analizowałem również urządzenia firmy Tp-Link TL-MR3420 oraz AirLive Air3G i Air3GII, lecz nie spełniają one wymagań punktu 1 b) natomiast Pentagram P6367 nie obsługuje modemu E1820.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego urządzenia spełniającego powyższe wymagania a zarazem zapewniającego stabilną pracę modemu usb (w szczególności E1820).
Do połączenia z internetem mojego komputera stacjonarnego używam modemów E156G lub E1820 w sieci Play. Ze względu na lokalizację nadajnika, aby uzyskać stabilne połączenie muszę umieścić modem bezpośrednio przy oknie. Do tego celu używam kabla usb o długości 1,8 m. Powyższy sposób nie działa jednak z modemem E1820 ze względu na zbyt duże spadki napięcia. W związku z powyższym poszukuję routera 3G, który:
1. jako źródła sygnału internetowego (WAN) potrafiłby użyć:
a. modemu USB 3,5G (3,75G),
b. sieci WIFI,
c. sieci ethernet
2. jako sieci wewnętrznej (LAN) mógł użyć jednocześnie:
a. sieci ethernet (jako połączenie z komputerem stacjonarnym)
b. sieci wifi dla innych urządzeń.
Na chwilę obecną znalazłem tylko jedno urządzenie spełniające moje wymagania a mianowicie router Sapido RB-1632. Analizowałem również urządzenia firmy Tp-Link TL-MR3420 oraz AirLive Air3G i Air3GII, lecz nie spełniają one wymagań punktu 1 b) natomiast Pentagram P6367 nie obsługuje modemu E1820.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego urządzenia spełniającego powyższe wymagania a zarazem zapewniającego stabilną pracę modemu usb (w szczególności E1820).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: router 3g i modem E1820
Tp-Link TL-MR3420 lub 3220 to najtańsze a zarazem najwydajniejsze jednostki obecnie w sprzedaży + do E-1820 aktywny HUB ( ten modem potrzebuje wydajnego i stabilnego zasilania) 

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
E1820 działał mi bez problemu z MR3220 bez dodatkowego zasilania.
-
- Mistrz bezprzewodowy
@Maciek764 zgodzę się, jednej osobie będzie działał, a drugiej nie-wszystko zależy od lokalnych warunków-odległości od BTS-a, topografii terenu...Modemy mają w oprogramowaniu sterowniki zarządzania mocą o co za tym idzie inne jest zużycie energii, kolejnym czynnikiem też jest ilość przerzucanych danych...
P.S mnie też działał, ale czasami się potrafił rozłączyć i nawiązywał połączenie od początku, a ja chcę 24/24h i na zmianie IP też mi nie zależy, bo mam wykupioną tą usługę w wersji low 

jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiem iż E1820 wymaga odrębnego zasilania dlatego też zamiast kupować aktywny hub pomyślałem iż dodam kilka złotych i kupię router 3G (co przy okazji rozwiąże problemy z zasilaniem). A czy MR3220 może jako źródła używać publicznej sieci wifi?
-
- Stały użytkownik forum
Własnie się zastanawiam, co będzie lepiej działało (pingi, prędkości): modem HSPA+ z routerem czy jakiś mobilny router E5 lub MiFi.
Nie ukrywam, że wolałbym mobilny router, bo czasem zdarzyłoby się gdzieś w teren pojechać, ale to nie jest priorytetem, jeżeli modem HSPA+ z routerem będzie zauważalnie lepiej działał na terenie Wrocławia (iPlus firmowo 20GB do 10 Mb/s).
Obecnie na HSPA wyciągam max. 2-3Mb/s, a czasem sieć jest przeciążona i nie mam neta w ogóle, w HSPA+ ze względu na mniejsze obłożenie użytkownikami nie miałbym takich problemów?
Nie ukrywam, że wolałbym mobilny router, bo czasem zdarzyłoby się gdzieś w teren pojechać, ale to nie jest priorytetem, jeżeli modem HSPA+ z routerem będzie zauważalnie lepiej działał na terenie Wrocławia (iPlus firmowo 20GB do 10 Mb/s).
Obecnie na HSPA wyciągam max. 2-3Mb/s, a czasem sieć jest przeciążona i nie mam neta w ogóle, w HSPA+ ze względu na mniejsze obłożenie użytkownikami nie miałbym takich problemów?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak ale na Open-WrtA czy MR3220 może jako źródła używać publicznej sieci wifi?
jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciekawa teoriamirekprv pisze:i kupię router 3G (co przy okazji rozwiąże problemy z zasilaniem).