Pytania dotyczące modemu Huawei E5832

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cezar1
Początkujący użytkownik forum

Pytania dotyczące modemu Huawei E5832

Post autor: cezar1 »

Witam, na początek chcę ciepło powitać wszystkich user'ów tego forum - dziś się zarejestrowałem. :papa: Czytam Wasze wypowiedzi od jakiegoś już czasu i myślę że warto ;)

Więc do rzeczy.

Chciałbym zapytać Was (pytanie bardziej skierowane do użytkowników modemu Huawei E5832), o działanie tego modemu. Mam zamiar zakupić go sieci Play, niestety zadręczają mnie pytania.

Interesuje mnie jak radzi sobie z zasięgiem, czy nie ma problemów? Częstym problemem modemów jest zrywanie połączenia z operatorem - bywa to irytujące. Z modemem będę stacjonował w okolicach Torunia (wylotówka z Torunia w stronę Włocławka) oraz w szczególności w Łodzi, bardziej w centrum, przy jednej z główniejszych ulic Łodzi m.in. Śmigłego Rydza. Zależy mi na szybkim przekazie danych (taką jaką oferuje przepustowość Play).

Pytanie również bardziej techniczne, czytałem że modem posiada wbudowaną baterie, ale czy (zakupię oczywiście ładowarkę sieciową) po podłączeniu tego modemu do gniazdka sieciowego 220v, chciałbym aby on nadal pracował(był w połączeniu z siecią gsm, oraz można było się z nim połączyć poprzez WiFi) - czyli pełnił on rolę bardziej takiego normalnego routera. Będę korzystał z laptopa HP z Windows 7, oraz LG Swift z Androidem.

No pozostała jego konfiguracja. Czytałem że można go konfigurować poprzez http, ale również spotykałem się z takimi informacjami że nie można - że są stałe określone parametry których niestety zmienić nie można. Będę z niego korzystał w dość publicznym miejscu i nie chciałbym żeby ktoś nie pożądany kradł mi cenne GB. Chodzi o zabezpieczenia, konkretnie WPA2 - czy ma takowe?

O opóźnienie nie pytam bo to sprawa logiczna w mobilnym internecie, zawsze będzie ciulowo w porównaniu do stałego łącza.

Troszkę się rozpisałem, i użytkowników którym będzie chciało się to przeczytać i dodatkowo jakoś sensownie odpowiedzieć - pozdrawiam! :zdrowko:
ODPOWIEDZ