Stabilność Play Online

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Stabilność Play Online

Post autor: szuki »

Witam.

Mam pytanie dotyczące stabilności usługi Play online (abonament).
Stoję przed pewnym dylematem dotyczącym wyboru usługodawcy i już mówię jakie argumenty są za a jakie przeciw.

Miejsce Koszalin (akurat zasięg z Orange w tym miejscu jest niski osiągam jakieś 200KB/s) - ale modem blisko okna - używam routera Edimax.

Obecnie posiadam drugą z kolei umowę roczną na usługę Orange Free - niebawem kończy mi się umowa. Obecnie mam Plan Orange Optimum ze zniżką 7GB za 53 złote - cena jest ok oczywiście limit za mały.

Mam do wyboru dwie opcje
a) pozostaje w Orange i myślę, że wynegocjuje za 60 zł ten nowy plan Orange Free 79 około 15 GB - więc naprawdę ok. Do tego Huawei E372 HSPA+DC ta technologia do Koszalina powinna zawitać najpóźniej od października.
Orange dotychczas ceniłem za prawdziwy mobilny Internet w całej Polsce, dostęp do kilku technologii.

Teraz Play Online

Korzystałem z niego ponad dwa lata temu - przez rok. Były to początki tej usługi - na samym starcie działało super ale pod koniec umowy był już dramat. Sieć nieustannie przeciążona. Pytanie czy obecnie coś się zmieniło?
Na korzyść Play w moim wypadku działa fakt, iż jestem klientem usługi głosowej więc miałbym zniżkę za 59 zł około 20GB transferu, nowy modem, jeden rachunek za neta i telefon.

Orange w ostatnim czasie trochę daje ciała. Obsługa klienta stała się fatalna - człowiek tam dzwoni i i tak nic z tego nie wynika. W testach, które widziałem w sieci wychodzi na to, że Play jest najbardziej stabilny a Orange najsłabszy - czy ma to coś wspólnego z rzeczywistością? Czy sytuacja aż tak się zmieniła?

Play online działa tez tylko na 3G - dawniej Edge nie był obsługiwany co w jakimś stopniu wpływało na jakość połączenia - chwilowe zgubienie 3G i zero alternatywy.

Czy ktoś może mi coś doradzić?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Stabilność Play Online

Post autor: Darek.74 »

Ciężko doradzić bo co miejsce to inne działanie. Ja mam play 4 Mbit, i tak działa przeważnie w nocy i do południa prędkość ściągania 480KB/s, po południu i wieczorem prędkość w obciążeniu niższa gdzieś o połowę. Kup starter Playonline aktywuj najwyższą prędkość i obserwuj :cfaniak:
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Ogólnie rzecz biorąc mobilny Internet jest mało stabilny, ale z moich obserwacji doradzałbym jednak Orange, moim zdaniem dużo stabilniejszy jeśli chodzi o prędkości. Play niby ma już HSPA+ ale u mnie po chwilowym przyspieszeniu znów działa dosyć kiepsko. Ale to oczywiście kwestia względna, trudno to ocenić obiektywnie.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

szuki: najlepiej wziąć starter Playa i sprawdzić jak to teraz u ciebie chodzi. Ja mam głównie dobre skojarzenia (poza przeciążeniem sieci w Siedlcach - ale i to rozwiązali) i w centrum wawy mało co chodzi szybciej i stabilniej. Niestety obciążenie i konfiguracja sieci to sprawdza bardzo lokalna i bez testów wiele nie ustalisz.
checkm8
Początkujący użytkownik forum

Post autor: checkm8 »

Patrząc na mapkę BTSów w Koszalinie ma już Kolega trochę opcji. Są nawet trzy stacje LTE Mobylandu.

Może sensownie będzie zerknąć na mapę okolicy, sprawdzić jakie są stacje w pobliżu Kolegi i potem przetestować kupując najtańszy starter prepaid wybranej sieci (np. Play Online za 9 zybelków chodzi)?
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Ja wziąłbym starter Playa i zobaczył jak jest teraz,bo podobno zasięg uległ znacznej poprawie i nie ma żadnych problemów z przeciążeniem sieci. A patrzyłeś jak to u Ciebie wygląda na mapie zasięgu operatora?
ODPOWIEDZ