Jaki router do Internetu z TV kablowej 100Mbit

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LukasRMCF
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do Internetu z TV kablowej 100Mbit

Post autor: LukasRMCF »

Witam wszystkich !
Tak jak w temacie, jaki router powinienem zakupić, aby móc wykorzystywać na maxa łącze internetowe (Download 100Mb , Up 50MB)? Zastanawiałem się poważnie nad Netgearem 3500L, nieco droższym 3700 i TP Linkiem TLWR 1043ND. Chciałbym poświęcić na ten cel nie więcej niż 300 PLN. Dodam tylko, że w sieci będzie PC po kablu i Lapek Wi-Fi.
P.S. Przypuszczam, że za kilka miechów mój net będzie miał 150 Mbit, zatem wolałbym być przygotowany na ogarnięcie tematu ;) W necie jest tyle sprzecznych opinii...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc w wyborze :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki router do Internetu z TV kablowej 100Mbit

Post autor: key »

FB7390 ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

LukasRMCF pisze:Przypuszczam, że za kilka miechów mój net będzie miał 150 Mbit
Musisz kupić router z portami ethernet (WAN i LAN) 1Gbps i WiFi "n" 300Mbps ale do tego musi laptop mieć kompatybilną kartę WiFi.
Nie pomagam na PW!
LukasRMCF

Wszystkie routery, które wymieniłem są w technologii "n" i mają 1Gbps. Laptop ma kartę wi-fi. Nie chciałbym przepłacać, dlatego proszę o pomoc w wyborze...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

LukasRMCF pisze:Nie chciałbym przepłacać, dlatego proszę o pomoc w wyborze.
Potrzebujesz maszyne ktora da sobie rade z iloscia danych. Switch gigabitowy rozwiazuje transport danych miedzy portami switcha wewnatrz sieci. Pakiety z zewnatrz musza przejsc przez processor.

Z tego co dales do wyboru imho lepszy jest TP, ale moj wybor masz pietro wyzej - inna cena, inna liga.
Nie pomagam na PW.
LukasRMCF

Nie mam wątpliwości co do jakości sprzętu którym dysponujesz. Faktycznie jest to wyższa półka, tylko czy na warunki domowe nie jest to zbędny "bajer". Mógłbyś poprzeć swój wybór TP - Linka konkretnymi aspektami ? Dodam tylko, że nie zależy mi na super zasięgu Wi-Fi, gdyż do pokonania jest tylko jedna ściana dzieląca pokoje. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

LukasRMCF pisze:Mógłbyś poprzeć swój wybór TP - Linka konkretnymi aspektami ?
Cena, mozna wgrac pomidora i wlutowac wieksza pamiec.
LukasRMCF pisze: Faktycznie jest to wyższa półka, tylko czy na warunki domowe nie jest to zbędny "bajer".
IMHO nie.
Nie pomagam na PW.
LukasRMCF

Moim skromnym zdaniem Freetz 7390 sprawdziłby się bardziej w biurze( w firmie). Każdy ma swoje potrzeby, więc nie będę kwestionował jego przydatności. Na pewno bardzo przyszłościowe urządzenie, choć telefon stacjonarny odchodzi do lamusa, wiec jak dla mnie zbędna funkcja ;)
Dokonywanie jakichkolwiek przeróbek całkowicie odpada, gdyż kompletnie się na tym nie znam i utrata gwarancji nie jest tutaj żadną przeszkodą zważywszy na cenę urządzenia ;)
P.S. W Polsce chyba ciężko byłoby dostać ten "kombajn" :D
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Z tego co podałeś to dobrym wyborem będzie Netgear 3500L-na nim możesz zainstalować Tomato lub DD-WRT, drugi sprzęt który mogę polecić to Netgear 3700 v2 z opcją instalacji DD-WRT i Open-Wrt Gargoyle, jak masz gest i chcesz się rzucić kasą to Fritz 7390 ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

LukasRMCF pisze: Na pewno bardzo przyszłościowe urządzenie, choć telefon stacjonarny odchodzi do lamusa, wiec jak dla mnie zbędna funkcja
Trudno mi dyskutowac, co ty potrzedujesz - masz racje z telefonami, ale imho tendencja jest w kierunku voip.

Jesli nie chcesz przerabiac - zamow dwa przez internet, przetestuj ktory soft Ci bardziej pasuje, drugi odeslij.
Nie pomagam na PW.
LukasRMCF

key pisze: imho tendencja jest w kierunku voip
Oczywiście w pełni się zgadzam ;)
key pisze:Jesli nie chcesz przerabiac - zamow dwa przez internet, przetestuj ktory soft Ci bardziej pasuje, drugi odeslij.
To będzie najlepsze rozwiązanie chyba, że proponujesz jakieś inne dobre urządzenie...?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz sugestie w pierwszym poscie.

Odpowiedz sobie na pytanie jaki masz budzet i poszukaj czegos z segmentu SOHO n.p. od Cisco. IMHO z sprzetu typowo consumer bedziesz krotko zadowolony.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ