Jak zestawić dwie podsieci za pomocą AP routerów?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jak zestawić dwie podsieci za pomocą AP routerów?

Post autor: gorus1 »

Witam!
1. Do dwóch różnych AP - routerów podłączonych jest po DHCP po 5 hostów (zarówno po WLAN jak i LAN).
2. Obydwa AP - routery korzystają z internetu od różnych providerów (RJ-45 do portów WAN).
3. Każdy z routerów pracuje w innej podsieci np. (192.168.1.64/29 oraz 192.168.1.72/29).
4. Obydwa AP - routery znajdują się w odległości około 70m.
W jaki sposób zestawić te AP - routery, aby umożliwić komunikację pomiędzy wszystkimi hostami z obydwu podsieci:
a) kablem LAN (do jakich portów poszczególnych routerów podłączyć wtyki?)
b) WLAN (jakiego trybu komunikacji użyć?)
???
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zestawić dwie podsieci za pomocą AP routerów?

Post autor: Jo_gurt »

gorus1, albo VPN (jeśli routery umożliwiają) albo kabel LAN, ale to wymagałoby jeszcze routera pośredniczącego.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie podales nazwy AP ktorych uzywasz (chociasz patrzac po masce podejrzewam ze masz routery) - bez szklanej kuli ciezko cokolwiek sugerowac.

Ja bym dzialal za pomoca (open)VPN - albo na routerze albo na dedykowanej maszynie.

LAN/WLAN wymaga dosc duzej gimnastyki i routera w ktorym bedziesz mogl edytowac tabele routingu po obu stronach.

Zacznij od podania nazw sprzetu ktory w tej chwili uzywasz. Wychodze z zalozenia zeprzynajmniej jeden adres WAN jednego z routerow jest osiagalny z drugiej podsieci.
Nie pomagam na PW.
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

Jeden z tych routerów ma wgrane tomato v. 1,28, a drugi to sparlan wrtr-141 (mam możliwość wymiany na taki z tomato w celach testowych).
Robię to ze znajomym w celach testowych (tkzw. zajawka) i dlatego interesuje mnie opcja zarówno open VPN jak i po LAN.
Wiem, że jeśli chodzi o LAN to muszę doczytać o konfiguracji tablic routingu (wiem jak wyodrębnić z części łączonych sieci najdłuższy wspólny podciąg bitów -" nadsieć", ale nie wiem gdzie to wpisać w routerze pośredniczącym). i na razie zostawię ten temat choć przyznam, że chętnie bym się dowiedział czy np. tomato ma możliwość konfiguracji tablic routingu i gdzie się to ustawia?
Zajmę się opcją tunelu za pomocą open VPN z tym, że również nie wiem od czego zacząć tzn. jak skonfigurować open VPN w tomato?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gorus1 pisze:Zajmę się opcją tunelu za pomocą open VPN z tym, że również nie wiem od czego zacząć tzn. jak skonfigurować open VPN w tomato?
Instalujesz OpenVPN GUI na kompie.
Generujesz certyfikaty.
Wpisujesz certyfikaty w ustawienia OpenVPN routera - ewentualnie potrzebujes TomatoVPN lub USBTomato z VPN.
Ustawiasz DYNDNS.
Ustawiasz automatyczne laczenie.
Patrzasz w statusie czy sie polaczyles.
sprawdzasz czy przechodza pingi.

Po lan dopisujesz do tablicy routingu nowe trasy lub robisz wirtualna siec.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ