Jakie router radiówka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boleK1315
Początkujący użytkownik forum

Jakie router radiówka

Post autor: boleK1315 »

Witam,

Od jakiegoś czasu mam internet radiowy 1 Mb/s i nie narzekam. Ostatnio mój operator wprowadził nową ofertę, w której cena 4 Mb/s pokrywała się z tą co aktualnie płacę za 1 Mb/s. Wybrałem się do operatora w celu zwiększenia swojego łącza lecz jest jeden mały problem. Gościu powiedział, że aktualnie mam starą technologie 2.4 GHz, a żeby mieć łącze 4 Mb/s trzeba mieć router ze złączem RJ45 w technologii 5 GHz. Cena za taki router u nich to 340 zł co moim zdaniem jest za dużą kwotą za takie pudełko pomijając to, że jakieś 2 miesiące temu robiłem u nich zakup sprzętu pod acces pointa w podobnej cenie więc nie jest mi to na rękę.

Szukałem na allegro i sklepach internetowych takiego sprzętu, ale cyferki podane w ofertach za wiele mi nie mówią, a nie chciałbym wyłożyć pieniędzy na darmo.
Mógłby ktoś podać jakiś średniej klasy sprzęt w cenie do 250 zł ?

Dziękuje, pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jakie router radiówka

Post autor: key »

Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Też mogę polecić urządzenia UBIQUITI : http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... ITI_AIRMAX, przy wyborze musisz zwrócić uwagę na 1-odległość od anteny AP, 2-widoczność optyczną, 3-spytać ISP w jakim kierunku będzie szedł z nadawaniem w pewnej perspektywie czasowej-tylko 5GHz-"a" , czy może również "an"-żeby znowu nie kupować z przeznaczeniem na 1rok :)
jareq
boleK1315
Początkujący użytkownik forum

Post autor: boleK1315 »

Witajcie,

Dzięki Panowie za odpowiedź. Jak tylko skończy się woodstock :) dzwonię do firmy i pytam się czy Nanostation locl M5 będzie dla mnie odpowiednia. Mam nadzieję, że nię będą robili żadnych problemów i wszystko pójdzie gładko.

Jeszcze raz dzięki za rady i pozdrawiam
ODPOWIEDZ