internet w dwóch budynkach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet w dwóch budynkach
Czy jest możliwe korzystanie z internetu w 2 budynkach? W domu korzystam z internetu , w budynku obok 20-30m korzystam z laptopa z internetem przenośnym. Jako że przenośny chodzi słabo i kończy mi się umowa chciałbym z niego zrezygnować. Zamiast niego chciałbym wykorzystać łącze domowe. Czy jest jakiś sposób żebym mógł korzystać z tego samego łącza w domu i budynku obok? Nie wiem jakiś router bezprzewodowy. Jeśli tak to jaki i jak go podłączyć?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 2011-08-08, 14:02 przez lysy8010, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: internet w dwóch budynkach
Czytales regulamin?lysy8010 pisze:Czy jest możliwe korzystanie z neostrady w 2 budynkach?
Nie pomagam na PW.
-
Czytałem, mam nadzieję że poprawki postu są już w porządku.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy z okna budynku nr.1 widać okno budynku nr.2 w którym chcesz korzystać z internetu ? chodzi o widoczność?
Opcja kupienie routera z opcją WIFI i postawienie go w budynku nr.1 i sprawdzić jak notebook będzie widział sieć WIFI w budynku nr.2
Opcja kupienie routera z opcją WIFI i postawienie go w budynku nr.1 i sprawdzić jak notebook będzie widział sieć WIFI w budynku nr.2
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chodzi o regulamin Neostrady, nie wypuszcza się jej poza lokal.lysy8010 pisze:Czytałem, mam nadzieję że poprawki postu są już w porządku.
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kolega chce się dowiedzieć czy to fizycznie możliwe. Jak okaże się, że tak, to zmieni dostawcę na takiego, który umożliwia wysłanie netu poza lokal.Maciek764 pisze: Chodzi o regulamin Neostrady, nie wypuszcza się jej poza lokal.
A propos, każdy kto ma router wifi "wypuszcza" neta poza lokal

@lysy8010
Naszkicuj swoją sytuację (czy budynki się widzą, czy nie ma między nimi przeszkód itp), to pewnie ktoś Ci pomoże w stworzeniu sieci lokalnej do wymiany danych między dwoma budynkami.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak - i mysle ze na tym zamkniemy ta dyskusje.Rilicek pisze: Kolega chce się dowiedzieć czy to fizycznie możliwe.
"Wypuszczanie" to jedno, umozliwienie dostepu to zupelnie cos innego.A propos, każdy kto ma router wifi "wypuszcza" neta poza loka
Nie pomagam na PW.
-
tak, okna budynku 1 i 2 "widzą się" nie ma pomiędzy nimi przeszkód.
Czyli rozumiem że router wchodzi w grę tylko jaki? i czy coś poza routerem jest potrzebne. Sorki, ale jeszcze nie miałem okazji mieć do czynienia z podobną sytuacją
Pozdrawiam
Czyli rozumiem że router wchodzi w grę tylko jaki? i czy coś poza routerem jest potrzebne. Sorki, ale jeszcze nie miałem okazji mieć do czynienia z podobną sytuacją
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Na forum nie pomagamy dzielić neo poza lokal. Temat zamykam.key pisze:Tak - i mysle ze na tym zamkniemy ta dyskusje.
Nie pomagam na PW!