D-Link - LinkSys
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
D-Link - LinkSys
Witajcie mam poważny problem.
Kupiłem dom (to nie ten problem:lol:), ale chata ma 4 kondygnacje. na parterze mam router D-Linka TL-WR941N który podpięty jest do modemu kablówki. Drugi AP (Linksys WRT54GL z tomato 1.28EN) ma działać jako przedłużacz bo w piwnicy (tam aktualnie pracują komputery) mam jedną kreskę zasięgu, zrywa połączenie itd...
Pytanko jak to połączyć bo już włosy sobie wyrywam i nie mogę spiąć. Nie wiem jak ustawić AP WRT by był widoczny.
ps. zmieniłem anteny w D-Linku i to nie poprawiło za bardzo sprawy, zwiększenie mocy również.
Kupiłem dom (to nie ten problem:lol:), ale chata ma 4 kondygnacje. na parterze mam router D-Linka TL-WR941N który podpięty jest do modemu kablówki. Drugi AP (Linksys WRT54GL z tomato 1.28EN) ma działać jako przedłużacz bo w piwnicy (tam aktualnie pracują komputery) mam jedną kreskę zasięgu, zrywa połączenie itd...
Pytanko jak to połączyć bo już włosy sobie wyrywam i nie mogę spiąć. Nie wiem jak ustawić AP WRT by był widoczny.
ps. zmieniłem anteny w D-Linku i to nie poprawiło za bardzo sprawy, zwiększenie mocy również.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
Re: D-Link - LinkSys
Niestety nie wchodzi to w grę - stropu nie będę przewiercać
Jedyna opcja to po WiFi.

- wojteks
- *** Administrator ***
DLAN?dj_e pisze:stropu nie będę przewiercać
No to Ovislink G.Duo, ewentualnie tryb AP Client (może bridge) w tomato i komputery na dole po kablu. Można jeszcze dokupić AP Client (np. Tp-Link WA500G) a wtedy tomato skonfigurować jako bridge i WiFi. Do Clienta przydałaby się jakaś antena panelowa z 8dBi nacelowana na główny router.dj_e pisze: Jedyna opcja to po WiFi
O trybach typu repeater zapomnij.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A kanałem wentylacji nie możesz tego puścić?dj_e pisze:Niestety nie wchodzi to w grę - stropu nie będę przewiercać
Czy jakimś innym istniejącym kanałem?
Bo tak jak kolega wojteks, zaznaczył kabel w tym wypadku to najbardziej pewne rozwiązanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Może napiszę raz jeszcze.
Komputery są w piwnicy (brak jakichkolwiek kanałów), i technicznie aktualnie nie ma żadnej możliwości kablowego połączenia.
Komputery są w piwnicy (brak jakichkolwiek kanałów), i technicznie aktualnie nie ma żadnej możliwości kablowego połączenia.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
dj_e, rozumiem też, że nie są zasilanie z sieci elektrycznej i greenpeace goni cię za męczenie chomików?
A tak poważnie to czytałeś co to DLAN?
A tak poważnie to czytałeś co to DLAN?
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Proponuje ustawić na Linksysie tryb nie AP - ale REPEATER BRIDGE.
W dd-wrt jest to mozliwe, ustawiasz tego accesspointa jako clienta, on sie laczy z pierwszym jak pecet, dostaje IP i dostep do netu z DHCPa, ect - dalej - robi wlasna siec (inny range np 192.168.2.x) i z tej puli rozdaje nastepne IP. Dwa servery DHCP, dwa NATy, podwójne forwardy portow w przyszlosci, - ale chyba to jedyne sensowne rozwiazanie.
O WDS mozesz zapomniec, potrzebne sa dwa takie same sprzety.
W dd-wrt jest to mozliwe, ustawiasz tego accesspointa jako clienta, on sie laczy z pierwszym jak pecet, dostaje IP i dostep do netu z DHCPa, ect - dalej - robi wlasna siec (inny range np 192.168.2.x) i z tej puli rozdaje nastepne IP. Dwa servery DHCP, dwa NATy, podwójne forwardy portow w przyszlosci, - ale chyba to jedyne sensowne rozwiazanie.
O WDS mozesz zapomniec, potrzebne sa dwa takie same sprzety.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I to polepszy jakosc polaczenia WiFi?vic2099 pisze:Proponuje ustawić na Linksysie tryb nie AP - ale REPEATER BRIDGE.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jo_gurt pisze:A tak poważnie to czytałeś co to DLAN?

To chyba aktualnie jedyne wyjście. W przyszłości (mam nadzieję że do października) połączę je kablem.I to polepszy jakosc polaczenia WiFi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Kupiłem kilka miesięcy temu tego D-Linka i nie przewiduje nowych wydatków.Jo_gurt pisze:A tak poważnie to czytałeś co to DLAN
Może jakieś rozwiązanie czasowe

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim wypadku pozostaje to co masz.Kupiłem kilka miesięcy temu tego D-Linka i nie przewiduje nowych wydatków.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
To proszę o poradę - jak to połączyć 

- wojteks
- *** Administrator ***
Było już.dj_e pisze:jak to połączyć
wojteks pisze: tryb AP Client (może bridge) w tomato i komputery na dole po kablu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Jak to zrobić to ja wiem (schemat blokowy).
Tylko jak to zrobić w praktyce
- tak po chłopsku 
ps czy AP client może po WiFi się łączyć z kompami i z AP "master"
Tylko jak to zrobić w praktyce

ps czy AP client może po WiFi się łączyć z kompami i z AP "master"

- vic2099
- Stały użytkownik forum
Dlink - ustaw normalnie, DHCP ma być, wireless network (zacznij od BEZ ZABEZPIECZEN). Tak jak opisales na początku - jest git. Zakładam, że router ma IP 192.168.0.1
W linksysie - ustaw IP na 192.168.2.1ustaw pod WAN na automatic/DHCP. Poszukaj w menu opcji typu SITE SURVEY - skanowanie dookoła, znajdziesz SSID ktore ustawiles na pierwszym AP. Klikasz obok CONNECT (albo CONNECT as client) i powinno być z górki od tej pory. Od tej pory komputery podłączane do Linksysa kablem - powinny dostawać Internet.
Jak juz tak masz to dalej:
Pozostaje zmiana trybu CLIENT na REPEATER-BRIDGE (ewentualnie samo REPEATER) i dodanie tak zwanego Virtual SSID = nazwa drugiej sieci, tej którą będzie nadawał Linksys.
W DD-WRT wiem jak to zrobić dokladnie, moge ci screeny podrzucić nawet. Wgraj sobie DD-WRT, będzie z górki.
W linksysie - ustaw IP na 192.168.2.1ustaw pod WAN na automatic/DHCP. Poszukaj w menu opcji typu SITE SURVEY - skanowanie dookoła, znajdziesz SSID ktore ustawiles na pierwszym AP. Klikasz obok CONNECT (albo CONNECT as client) i powinno być z górki od tej pory. Od tej pory komputery podłączane do Linksysa kablem - powinny dostawać Internet.
Jak juz tak masz to dalej:
Pozostaje zmiana trybu CLIENT na REPEATER-BRIDGE (ewentualnie samo REPEATER) i dodanie tak zwanego Virtual SSID = nazwa drugiej sieci, tej którą będzie nadawał Linksys.
W DD-WRT wiem jak to zrobić dokladnie, moge ci screeny podrzucić nawet. Wgraj sobie DD-WRT, będzie z górki.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem tylko co wgrać - jak podeślesz linki to zrobię to po twojemu. Aktualnie nie wiem jaki *.bin wgrać z DD-WRT
- vic2099
- Stały użytkownik forum
a tutaj byles? http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices
Po prawej są opisy do instalacji krok po kroku.
Zazwyczaj zaczyna sie od wersji MICRO lub MINI upgrade przez WebUI ale zobacz, upewnij się.
Po prawej są opisy do instalacji krok po kroku.
Zazwyczaj zaczyna sie od wersji MICRO lub MINI upgrade przez WebUI ale zobacz, upewnij się.
-
- Użytkownik forum
Ok - zainstalowane DD-WRT v24 mini.
po 30min batalii udało mi się ustalić hasło admina, a tym bardziej zabezpieczyć router od strony administracji (od strony użytkownika jest oryginał - bez zabezpieczeń). To nowe osiedle więc nie boje się o włamania ale, strzeżonego...
Teraz łopatologicznie, krok po kroku
jak to spiąć w sieć domową 

Teraz łopatologicznie, krok po kroku
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- vic2099
- Stały użytkownik forum
Jaki IP ma pierwszy AP?
jesli 192.168.1.1 - to swoj ustaw na
192.168.2.1, poustawiaj DNS, wszystko, oprócz Wireless. Na razie zostaw wireless nie ustawione, bez hasla, ect.
Musisz miec wlasny router, dobrze skonfigurowany, on ma rozdawać IP u ciebie, ect. Ostatnim krokiem bedzie podpiecie go do netu.
Czy AP1 ma haslo na wireless?
jesli 192.168.1.1 - to swoj ustaw na
192.168.2.1, poustawiaj DNS, wszystko, oprócz Wireless. Na razie zostaw wireless nie ustawione, bez hasla, ect.
Musisz miec wlasny router, dobrze skonfigurowany, on ma rozdawać IP u ciebie, ect. Ostatnim krokiem bedzie podpiecie go do netu.
Czy AP1 ma haslo na wireless?
Ostatnio zmieniony 2011-08-17, 17:35 przez vic2099, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Tak.vic2099 pisze:Czy AP1 ma haslo na wireless?
@edit - już nie

No i jest problem, bo albo czytam bez zrozumienia albo 192.168.2.1 nie chce działaćvic2099 pisze:jesli 192.168.1.1 - to swoj ustaw na
192.168.2.1, poustawiaj DNS, wszystko, oprócz Wireless. »»na razie«« zostaw wireless nie ustawione, bez hasla, ect.

- vic2099
- Stały użytkownik forum
Ale co znaczy nie chce dzialać?
AP2 ma miec IP z innej puli. Ustaw jego LAN IP na 192.168.2.1 i DHCP niechaj rozdaje coś od 192.168.2.10 w góre.
Na tym etapie jeszcze nic nie ma dzialać, na pewno nie Internet. Na razie ma dzialać to, że kompy podpinane kablem dostają dobre IP tzn coś z puli 192.168.2.x
Dopiero teraz , jak juz masz tak to ustawione - zajmujesz sie zakladkami STATUS / WIRELESS / SITE SURVEY oraz guzik JOIN obok sieci do ktorej chcesz sie podłączyć - potem SETUP / WAN (ma być autmatic DHCP) - od tej chwili AP 2 i jego kompy podłączane kablem - powinny mieć dostęp do Internetu.
Konfuguracja własnej sieci wireless bedzie proste ale najpierw uruchom wszystko na kablu, krok po kroku.
Weź <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> podaj te rzeczy:
AP1:
IP:
Mask:
Nazwa SSID (siec wireless):
zabezpieczenia TAK/NIE:
poprowadze cie za rączkę
AP2 ma miec IP z innej puli. Ustaw jego LAN IP na 192.168.2.1 i DHCP niechaj rozdaje coś od 192.168.2.10 w góre.
Na tym etapie jeszcze nic nie ma dzialać, na pewno nie Internet. Na razie ma dzialać to, że kompy podpinane kablem dostają dobre IP tzn coś z puli 192.168.2.x
Dopiero teraz , jak juz masz tak to ustawione - zajmujesz sie zakladkami STATUS / WIRELESS / SITE SURVEY oraz guzik JOIN obok sieci do ktorej chcesz sie podłączyć - potem SETUP / WAN (ma być autmatic DHCP) - od tej chwili AP 2 i jego kompy podłączane kablem - powinny mieć dostęp do Internetu.
Konfuguracja własnej sieci wireless bedzie proste ale najpierw uruchom wszystko na kablu, krok po kroku.
Weź <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> podaj te rzeczy:
AP1:
IP:
Mask:
Nazwa SSID (siec wireless):
zabezpieczenia TAK/NIE:
poprowadze cie za rączkę

Ostatnio zmieniony 2011-08-17, 17:37 przez vic2099, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
AP ma miec IP dokladnie z tej samej puli i wylaczony DHCP.vic2099 pisze:AP2 ma miec IP z innej puli.
Nie pomagam na PW.
- vic2099
- Stały użytkownik forum
nie prawda, nie w tym przypadku.
A, i odpowiedz jeszcze na pytanie - czy na dole chcesz kompy łączyć wirelessowo do tego AP2 czy sam kabel styknie? Obie opcje ok.
A, i odpowiedz jeszcze na pytanie - czy na dole chcesz kompy łączyć wirelessowo do tego AP2 czy sam kabel styknie? Obie opcje ok.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzasadnij po jaka *cenzura* chcesz rozbijac siec?vic2099 pisze:nie prawda, nie w tym przypadku.
Mam wrazenie ze nie do konca rozumiesz co chcesz zrobic.
Nie pomagam na PW.
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Bo chłopak łączy dwa APy wirelessowo i jeszcze chce miec wireless swój.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pomijajc bezsens calej akcji, gdzie ty tu widzisz to o czym piszesz:
dj_e pisze: Drugi AP ma dzialac jako przedluzacz
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ustalcie to między sobą i podajcie mi jakąś wspólną decyzję.key pisze:vic2099 napisał/a:
AP2 ma miec IP z innej puli.
AP ma miec IP dokladnie z tej samej puli i wylaczony DHCP.
Nie wiem jak długo taki stan rzeczy będzie się utrzymywać. Dlatego zależy by nie było za dużych "lagów" i nie stracić za dużo na prędkości (20m/2m ip zewnętrzny).
AP1:WRT54GLvic2099 pisze:Weź »»w ogóle«« podaj te rzeczy:
IP:192.168.1.1
Mask:255.255.255.0
Nazwa SSID (siec wireless):DD-WRT
zabezpieczenia TAK/NIE:NIE
Jak pisałem wcześniej - golas, ustawienia default.