Wszystko co wiecie o Option GTM 382
Moderator: Moderatorzy
- jaros85
- Początkujący użytkownik forum
Wszystko co wiecie o Option GTM 382
Witam wszystkich
Jestem od niedawna posiadaczem modemu Option GTM 382E i poszukuję następujących informacji.
1. Poszukuję listy komend AT do tego modemu.
2. Szukam opisu konfiguracji modułu GPS - odbiornik jest włączony AT_OGPS=2 ale i tak nie łapie fixa
3. Ten modem mam w laptopie HP NC6400 tam jest 5 anten pod którą antenę podłączyć wyjście A modemu czyli moduł GPS.
4. Czy jest możliwość sterowania diodą LED wyjście 42 na złączu mini pci-e ponieważ mimo wyłączonego modemu dioda w laptopie cały czas się świeci.
5. Jak ustawić A-GPS a dokładnie co mam podać w tej komendzie: AT_OGPSCONT=1,”IP”,”myAPN” mimo iż podaje adres IP i nazwę APN-a jest komunikat ERROR
Jestem od niedawna posiadaczem modemu Option GTM 382E i poszukuję następujących informacji.
1. Poszukuję listy komend AT do tego modemu.
2. Szukam opisu konfiguracji modułu GPS - odbiornik jest włączony AT_OGPS=2 ale i tak nie łapie fixa
3. Ten modem mam w laptopie HP NC6400 tam jest 5 anten pod którą antenę podłączyć wyjście A modemu czyli moduł GPS.
4. Czy jest możliwość sterowania diodą LED wyjście 42 na złączu mini pci-e ponieważ mimo wyłączonego modemu dioda w laptopie cały czas się świeci.
5. Jak ustawić A-GPS a dokładnie co mam podać w tej komendzie: AT_OGPSCONT=1,”IP”,”myAPN” mimo iż podaje adres IP i nazwę APN-a jest komunikat ERROR
:-)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Wszystko co wiecie o Option GTM 382
Mam 378 z mojego punktu widzenia.
Podstawa jest praktycznie z każdymi driverami.jaros85 pisze:1. Poszukuję listy komend AT do tego modemu.
W moim tyle wystarcza. Jest jakiś ruch na porcie, rozumiem że oczywiście na powietrzu z dala od wysokich budowli. No i czasem jakieś radiolinie potrafią zakłócić gps, więc trzeba spróbować w innym miejscu.jaros85 pisze:2. Szukam opisu konfiguracji modułu GPS - odbiornik jest włączony AT_OGPS=2 ale i tak nie łapie fixa
Main- antena główna modemu (nadawczo-odbiorcza). Aux- diversity i gps.jaros85 pisze:3. Ten modem mam w laptopie HP NC6400 tam jest 5 anten pod którą antenę podłączyć wyjście A modemu czyli moduł GPS.
W jaki sposób wyłączasz? Mój wyłączony tylko guzikiem sprzętowym gaśnie, ale za to jeśli jest włączony i niezalogowany to miga. W 382 może się coś zmieniło, albo lapek sam coś kombinuje i ta dioda od modemu jest gdzieś indziej podłączona.jaros85 pisze:4. Czy jest możliwość sterowania diodą LED wyjście 42 na złączu mini pci-e ponieważ mimo wyłączonego modemu dioda w laptopie cały czas się świeci.
Nic nie ustawiałem działa bez tego.jaros85 pisze:5. Jak ustawić A-GPS a dokładnie co mam podać w tej komendzie: AT_OGPSCONT=1,”IP”,”myAPN” mimo iż podaje adres IP i nazwę APN-a jest komunikat ERROR
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
No powiem Ci że jeśli chodzi o gps w tym modemie to ja się poddałem. Nie potrafił złapać fixa przez godzinę na otwartym polu przy bezchmurnym niebie. Nie wiem jaka antena jest w dellu d630, ale to może być przyczyna, że ta antena jest bardziej pod gsm a nie gps.
- jaros85
W HP NC6400 jest przycisk sprzętowy do wyłączania komunikacji bezprzewodowej Wi/Fi / Bluetooth / WWAN no i programowo dowolne urządzenie też można wyłączyć.krystianb pisze:W jaki sposób wyłączasz? Mój wyłączony tylko guzikiem sprzętowym gaśnie, ale za to jeśli jest włączony i niezalogowany to miga. W 382 może się coś zmieniło, albo lapek sam coś kombinuje i ta dioda od modemu jest gdzieś indziej podłączona.
Jak którekolwiek urządzenie jest włączone to ta dioda się świeci jak wyłączone wszystkie dioda gaśnie. Jak miałem modem MC8775 to jak tylko on był włączony to wtedy dioda mrugała. Wiec zastanawiam się czy są jakieś komendy AT którymi można wysterować lub zmienić sposób sygnalizacji tej diody. Bo teraz czy wszystko jest włączone czy wyłączone to dioda cały czas się świeci. Wkurzało mnie to i zakleiłem pin 42 i teraz jest normalnie tyle że jak tylko WWAN jest włączone to dioda gaśnie.
Co do GPS to na Samsungu Monte sygnał łapę i widzę ilość satelit. A w laptopie antena jest chyba lepsza niż w telefonie. Próbowałem na balkonie przez 15 min telefon chwila moment złapał fixa a laptop wcale nawet jednej satelity.
Niby jakieś dane przychodzą ale to jakaś sieczka. Wiec zastanawiam się czy dobrą antenę podłączyłem.
Dzięki A-GPS szybciej są rozpoznawane satelity i szybciej można fixa złapać więc pytam się jak to zrobić bo może dzięki temu coś zadziała w moim GTM 382.krystianb pisze:Nic nie ustawiałem działa bez tego.jaros85 pisze: 5. Jak ustawić A-GPS a dokładnie co mam podać w tej komendzie: AT_OGPSCONT=1,”IP”,”myAPN” mimo iż podaje adres IP i nazwę APN-a jest komunikat ERROR
Czy komukolwiek udało się złapać fixa na GTM 382E ?
I jeszcze jedno pytanie jak można rozmawiać (jak przez telefon) przez ten modem. Bo wg. specyfikacji można nawiązać połączenie głosowe i jakiego programu do tego można użyć ?
-
- Stały użytkownik forum
zobacz to: http://www.option.com/en/support/faq/article/articleen-153jaros85 pisze: I jeszcze jedno pytanie jak można rozmawiać (jak przez telefon) przez ten modem. Bo wg. specyfikacji można nawiązać połączenie głosowe i jakiego programu do tego można użyć ?
[ Dodano: 2011-08-17, 08:34 ]
wpisz w googla "option etna supported commands" - wynik będzie na pierwszym miejscujaros85 pisze: 1. Poszukuję listy komend AT do tego modemu.

- jaros85
Dzięki zygzak73 właśnie tą listę komend AT szukałem chociaż myślałem że znajdę coś ciekawszego.
Jeżeli chodzi o połączenie głosowe to do tego opisu konfiguracji dotarłem ale miałem na myśli jakiś program którym można było by nawiązać połączenie głosowe. Czy tylko za pomocą komend AT można ?
Dla zainteresowanych włączając PCSC w poleceniu AT_OIFACE włączamy czytnik kart chipowych czyli przy odrobinie szczęścia (potrzebny specjalny program np. Smart Card Tol Set) możemy programować karty sim lub inne karty które włożymy do gniazda kart SIM.
Czy mógłby ktoś umieścić screena z programu top_netinfo kiedy modem złapie fixa z GPS-u a najbardziej interesuje mnie kolumna Statystyki.
Jeżeli chodzi o połączenie głosowe to do tego opisu konfiguracji dotarłem ale miałem na myśli jakiś program którym można było by nawiązać połączenie głosowe. Czy tylko za pomocą komend AT można ?
Dla zainteresowanych włączając PCSC w poleceniu AT_OIFACE włączamy czytnik kart chipowych czyli przy odrobinie szczęścia (potrzebny specjalny program np. Smart Card Tol Set) możemy programować karty sim lub inne karty które włożymy do gniazda kart SIM.
Czy mógłby ktoś umieścić screena z programu top_netinfo kiedy modem złapie fixa z GPS-u a najbardziej interesuje mnie kolumna Statystyki.
-
- Stały użytkownik forum
A Mobile Partner nie ma połączeń głosowych?jaros85 pisze: Jeżeli chodzi o połączenie głosowe to do tego opisu konfiguracji dotarłem ale miałem na myśli jakiś program którym można było by nawiązać połączenie głosowe. Czy tylko za pomocą komend AT można ?
- jaros85
Jeżeli chodzi o program Mobile Partner to tak on obsługuje połączenia głosowe tyle że jest to program dedykowany dla modemów HUAWEI i mojego modemu nie widzi.
Dzisiaj przeprowadziłem testy GPS w moim GTM 382.
Niestety coś jest nie tak. Przy wykorzystaniu programu Top_netinfo odbierałem dane z GPS zauważyłem ze bez względu na to gdzie jestem odbieram zawsze te same dane:
GPGGA
GPGSA
GPGSV
GPRMC
GPVTG
Wszystkie te dane oprócz GPGSV (to przyrasta o
przyrastają o wartość 2.
To nie jest jednak dziwne najgorsze jest to że odłączyłem obydwie anteny i wtedy okazało się że te dane jak przyrastały tak przyrastają w takim samym tempie nadal. podłączałem różne anteny i próbowałem bez anten i nic cały czas to samo. Jak pakiety przychodziły tak przychodzą nadal.
Test z odbiorem pakietów przeprowadziłem w komórce w bloku dwa metry pod ziemią i o dziwo pakiety te same przychodziły. Wydaje mi się że modem bez względu na to czy coś odbiera wyświetla stan danych pakietów. Przestudiuję jeszcze dane jakie odbieram na porcie COM w hyper terminalu.
Wydaje mi się że musi tu być jakiś błąd sprzętowy z tym urządzeniem. Najprawdopodobniej nikt nigdy nie złapie fixa na modemie GTM 382. Chyba że w jakiś sposób można przestawić inne opcje komendami AT.
Ostatnio dokopałem się że w Nokia Booklet 3G instalowany jest modem GTM 382 i w nim GPS działa prawidłowo więc jak to jest
Dzisiaj przeprowadziłem testy GPS w moim GTM 382.
Niestety coś jest nie tak. Przy wykorzystaniu programu Top_netinfo odbierałem dane z GPS zauważyłem ze bez względu na to gdzie jestem odbieram zawsze te same dane:
GPGGA
GPGSA
GPGSV
GPRMC
GPVTG
Wszystkie te dane oprócz GPGSV (to przyrasta o

To nie jest jednak dziwne najgorsze jest to że odłączyłem obydwie anteny i wtedy okazało się że te dane jak przyrastały tak przyrastają w takim samym tempie nadal. podłączałem różne anteny i próbowałem bez anten i nic cały czas to samo. Jak pakiety przychodziły tak przychodzą nadal.
Test z odbiorem pakietów przeprowadziłem w komórce w bloku dwa metry pod ziemią i o dziwo pakiety te same przychodziły. Wydaje mi się że modem bez względu na to czy coś odbiera wyświetla stan danych pakietów. Przestudiuję jeszcze dane jakie odbieram na porcie COM w hyper terminalu.
Wydaje mi się że musi tu być jakiś błąd sprzętowy z tym urządzeniem. Najprawdopodobniej nikt nigdy nie złapie fixa na modemie GTM 382. Chyba że w jakiś sposób można przestawić inne opcje komendami AT.
Ostatnio dokopałem się że w Nokia Booklet 3G instalowany jest modem GTM 382 i w nim GPS działa prawidłowo więc jak to jest