AP Client

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qwsdxc
Początkujący użytkownik forum

AP Client

Post autor: qwsdxc »

Posiadam dwa rutery: Netia Spot i stary TP-Link WR543G.

Po remoncie (gdy ruter wylądował w drugim pokoju) mój netbook co jakiś czas traci dostęp do sieci.

Wpadłem na pomysł by ustawić starego TP-Linka w moim pokoju w trybie AP Client Router i podłączać netbooka kablem ethernetowym w przypadku, gdybym coś ściągał, grał w gry online lub logował się na konto w banku. Poza tym w przyszłości planuję zakup komputera stacjonarnego i mógłbym oszczędzić na karcie USB WiFi.

Jednak po wyszukaniu przez TP-Linka sieci Netia Spota i wpisaniu hasła WPA2 router nie udostępnia mi internetu. Próbowałem w ustawieniach Wan wpisać dane (brama domyślna, maska podsieci, dns) z ipconfig gdy komputer łączy się bezprzewodowo z Netia Spotem, jednak wtedy pojawia się komunikat: "WAN ip address and LAN ip address cannot exist at a same subnet. Please input another ip address".

Kompletnie nie wiem co mam zrobić. Kombinując trochę straciłem dodatkowo połączenie ze stroną konfiguracji (prawdopodobnie popełniłem literówkę (a może "cyfrówkę" :) ) przy wpisywaniu adresu ip rutera).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: AP Client

Post autor: wojteks »

qwsdxc pisze:Kompletnie nie wiem co mam zrobić.
1. Reset WR543G do ustawień fabrycznych przyciskiem.
2. Ustawić IP po stronie LAN na 10.0.0.1, tryb pracy AP Client router.
3. Zalogować się ponownie już na 10.0.0.1 i połączyć się do sieci WiFi
Nie pomagam na PW!
qwsdxc
Początkujący użytkownik forum

Re: AP Client

Post autor: qwsdxc »

Dziękuję! Internet działa, jednak makabrycznie wolno. Tak musi być?
EDIT
Po jakimś czasie ruszyło! Dziękuję za poradę :) .
ODPOWIEDZ