Udostępnienie internetu przez Wi-Fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafal24s
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie internetu przez Wi-Fi

Post autor: rafal24s »

Witam.
Mam taki mały problem i borykam się z nim już 3 dzień, zakupiłem telewizor sony brawia do tego skołowałem router se361 wlan, skonfigurowałem to pięknie ładnie.Router podłączony do tv przez kabel sieciowy a z laptopa podłączyłem się do routera za pośrednictwem wi-fi .Wszystko się ładnie połączyło tv wykrywa sieć mogę bez problemu udostępniać filmy muzykę fotki z laptopa na tv za pomocą wi-fi i routera jednak że nie mogę za żadne skarby udostępnić internetu na tv żadna kombinacja nie przechodzi .A internet mam z iplusa i modem huawei
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 2011-08-21, 12:56 przez rafal24s, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Re: Udostępnienie internetu przez Wi-Fi

Post autor: HeXoReK »

Wpisz na laptopie jakiś adres z puli np. 192.168.1.2 i maskę przykładowo 255.255.255.0 a bramy nie wpisuj!

Powinno śmigać:O
rafal24s

Niestety próbowałem i nic z tego, co dziwniejsze jak miałem xp to próby udostępnienia internetu za pomocą narzędzi Windowsa (które tow żyły mostek sieciowy) zrywało połączenie z routerem, dopiero po wyłączeniu mostka sieciowego z powrotem można było połączyć się z routerem .Z kolei na Windows 7 po zainstalowaniu programu Connectif , skonfigurowaniu i włączeniu go ten sam motyw rozłącza z routerem ale podejrzewam że to z powodu że program korzysta z połączenia AD-HOC
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rafal24s pisze:Z kolei na Windows 7 po zainstalowaniu programu Connectif
Windows 7 i XP mają mechanizm <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i on w zupełności wystarcza do tego celu.

Problemem może być jeżeli router daje IP z puli 192.168.0.1/24 bo zdaje się z tej samej puli IP ma <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
HeXoReK
Stały użytkownik forum

Post autor: HeXoReK »

Zapomniałem dopisać udostępnij i wyłącz zaporę dla tego połączenia z internetem .
Xp ma to do siebie ze ciężko to ustawić..
rafal24s

wojteks pisze:Problemem może być jeżeli router daje IP z puli 192.168.0.1/24 bo zdaje się z tej samej puli IP ma »ICS«
Jak sprawdzić jaki ip daje router ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jak sprawdzić jaki ip daje router ?
W konfiguracji routera albo prawym na połączenie i "stan" albo poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
Nie pomagam na PW!
rafal24s

ok wszystko lipa :( zastanawiam się czy może być taka opcja że router nie będzie obsługiwał odbierania internetu przez wi-fi i przekazywania go na kabel sieciowy model SIMENS GIGASET SE361 WLAN
ODPOWIEDZ