[OFP] Kompresja Orange i programy kompresujące strony intern

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

[OFP] Kompresja Orange i programy kompresujące strony intern

Post autor: Procio »

Witam

Czy istnieje możliwość włączenia kompresji Orange w ofercie Orange Freedom Pro ?
Obecnie korzystam z Opery Turbo, jednak potrafi ona się zawieszać i czasem tylko refresh pomaga, niestety jest to dość denerwujące, gdyż strony zamiast wczytywać się szybciej (co się dzieje, gdy Opera Turbo się nie zawiesi) to po prostu muszę gapić się z monitor czy przypadkiem mi się Opera Turbo nie zawiesiła...

Z tego co widziałem to kompresja w Orange, w ofercie biznesowej chyba, kompresuje mniej więcej w takim stopniu jak Opera Turbo, więc myślę, że w jednym i drugim przypadku strony ładowały by się w podobnym tempie, z tym, że kompresja Orange by się nie wieszała.

Przeglądałem kiedyś to forum i google, jednak nie znalazłem nic konkretnego (zapewne źle szukałem... :zly: )

Jeżeli nie kompresja Orange to może istnieje programy, które kompresują dane pobierane na stronie WWW?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [OFP] Kompresja Orange i programy kompresujące strony intern

Post autor: krystianb »

Procio pisze:Czy istnieje możliwość włączenia kompresji Orange w ofercie Orange Freedom Pro ?
Kompresja jest tylko na gsm/umts. Na cdma nie ma i nie będzie.
Jak chcesz z takiego badziewia korzystać to musisz wykupić sobie usługę kompresującego proxy u kogoś innego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Jak chcesz z takiego badziewia korzystać to musisz wykupić sobie usługę kompresującego proxy u kogoś innego.
Badziewie nie badziewie, ale uwierz mi, że po wykorzystanym limicie strony ładują się na prawdę szybko z Operą Turbo... Nawet strony typu mistrzowie czy demotywatory przepełnione obrazkami ładują się w kilka sekund. Jedyny fakt, który mi przeszkadza korzystać z Opery Turbo to właśnie to wieszanie się. Strona się wczytuje i... stoi. Jedyne co pomaga to F5.
krystianb pisze:Na cdma nie ma i nie będzie.
Czemu tak uważasz?
krystianb pisze:musisz wykupić sobie usługę kompresującego proxy u kogoś innego.
W takim razie wykupienie usługi kompresującego proxy + programy do zmiany proxy, tak ? Innego wyjścia nie ma ?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Procio pisze:+ programy do zmiany proxy
Opcję wpisania proxy ma każda przeglądarka.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:Badziewie nie badziewie,
Po limicie to fakt może pomóc. Ja już zapomniałem co to lejek.
Procio pisze:Czemu tak uważasz?
Wydaje mi się, choć pewności nie mam, że takie było oficjalne stanowisko przedstawiciela orange. Kompresja miała służyć do szybszego wczytywania stron na edge, no i z racji dość mocnego powiązania 3g też się załapało.

Ewentualnie możesz spróbować tego programu z rumuńskiej strony orange do wyłączenia kompresji, gdzieś jest na forum link.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ