Play online na kartę czy abonament?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kurczak_mały
Początkujący użytkownik forum

Play online na kartę czy abonament?

Post autor: Kurczak_mały »

Witam. Od niedawna korzystam z Play Online na kartę i chwalę sobie prędkość, bo osiągam około 4 Mb/s. Dziennie siedzę na Internecie ok 1-2h i tak średnio wykorzystuję ok 300MB transferu.
Myślałem nad przejściem na abonament, ale nie wiem, czy mi się to opłaci. Modem mam.

Czy mógłby ktoś fachowy wyliczyć wszystkie za i przeciw przejściu z nowego play online na kartę, na abonament?
Ostatnio zmieniony 2011-08-21, 13:38 przez Kurczak_mały, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Play online na kartę czy abonament?

Post autor: Yanusz »

Sprawa jest w sumie prosta.. Skoro dziennie zużywasz ok 300MB dziennie, to zakładając, że codziennie jest tak samo, miesięcznie potrzebujesz ok 9 GB. Żeby tyle mieć na karcie, musisz ją doładować za 75zł i jeszcze za 20, więc razem 95zł.. Trochę dużo..

Skoro masz modem to opłaca się przejść na Play Online 99. Kupując ofertę bez modemu na 12 miesięcy, abonament będzie kosztował 59zł miesięcznie, a w zamian będziesz miał 18GB danych do wykorzystania miesięcznie (15 standardowo +3 jeśli zakupisz na stronie play), no i prędkość 4Mbit oraz darmowy nocny transfer.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kurczak_mały pisze:tak średnio wykorzystuję ok 300MB transferu
300MB dziennie daje jakieś 9GB/miesiąc co w POnK kosztuje 75zł za 8GB (125zł za 15GB) a abonament 49zł za 12GB i prędkość do 2Mbps. Chyba łatwo policzyć co wyjdzie taniej.

http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html
Nie pomagam na PW!
Kurczak_mały
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kurczak_mały »

Dzięki, rzeczywiście w tym wypadku Play Online 99 się bardzo opłaca. W sumie najbardziej mi zależało, żeby zachować dotychczasową prędkość a Play Online 99 daje mi te 4Mb/s. A 18 GB miesięcznie to w sumie więcej, niż potrzebuję, ale co szkodzi czasem posłuchać radia internetowego, posiedzieć na youtube czy ściągnąć jakiś film nie czekając do nocy.

Dzięki serdeczne.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Nie trzeba nic liczyć, sytuacja jest bardzo prosta. Jeżeli sporadycznie korzystasz z internetu z Playa (np poza domem) to karta jest optymalna. Jeżeli korzystasz z niego codziennie zużywając mniej więcej taką samą wartość transferu, to warto podpisać umowę. Najlepiej wziąć bez modemu na 12 miesięcy przez internet, bo wtedy jest bonus. Za 49zł masz 14GB i nielimitowany transfer w nocy.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jeśli mogę coś dodać, to chciałbym sprostować, że w Play Online 99 jest w sumie 19 GB miesięcznie za 59zł (bez modemu).
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ