Huawei E173U-2 - problem (i to duży)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E173U-2 - problem (i to duży)
Witam wszystkich
Zanim przejdę do opisu problemu naświetlę może całą sytuację. Otóż jakiś czas temu dostaliśmy propozycję z Vectry (która jest naszym providerem internetu i telewizji) na m.in. internet mobilny (1GB na miesiąc za darmo) za symboliczną opłatę. Zgodziliśmy się na to. Otrzymaliśmy od Vectry kartę SIM, ale niestety bez modemu. Znalazłem na jakimś forum internetowym topic, w którym ktoś polecał modem Huawei E173U-2. Kupiłem go na allegro. Bez simlocka, choć z brandowanym softem z Play.
Internet działał bez najmniejszych problemów. Do czasu. Pewnego dnia (jakieś 2 tygodnie po pierwszym uruchomieniu) chciałem się połączyć, ale niestety nie udało się. Przy łączeniu wyskoczył mi komunikat "Połączenie zakończone". Dodam, że w ustawieniach miałem wszystko dobrze, a wykorzystałem mniej niż 50MB z 1GB.
Poszedłem więc z laptopem do Vectry. Pan z obsługi sprawdził najpierw moją kartę sim na modemie z vectry - i nic. Potem wziął nową kartę i jakimś cudem zadziałało. Mówił, że pierwszy raz się z czymś takim spotkał. Wyglądało na to, że winnym był wadliwy sim. Dostałem więc nową kartę i myślałem, że mam problem z głowy. Internet znowu działał bez problemu.
No właśnie - do dzisiaj. Znowu zaczął mi wyskakiwać komunikat "Połączenie zakończone". Czyżby znowu wadliwa karta? Nie sądzę, żeby się tak psuły. Poza tym ostatnim razem jak próbowałem się połączyć obyło się bez problemów i internet działał, a było to kilka dni temu. Raczej mało prawdopodobne, aby karta sama z siebie przestała działać.
I tu zwracam się do Was drodzy forumowicze - HELP! Co powinienem robić? Poprosić o nową kartę? Sflaszować firmware?
Log z DC-Unlocker:
DC - Unlocker 2 Client 1.00.0664
Detecting card :
selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)
Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : XXXXXXXXXX
Serial NR. : XXXXXXXXXX
Firmware : 11.126.83.00.264
Compile date / time : May 15 2010 19:14:13
Dashboard version : UTPS11.302.09.06.264_MAC21.003.27.01.264
Chipset : Qualcomm MSM6290
Voice feature : enabled
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Z góry dziękuję za pomoc!
PS: Wgrałem najnowszego Mobile Partnera (ver. 16), ale nic to nie dało.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-22, 20:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>
Zanim przejdę do opisu problemu naświetlę może całą sytuację. Otóż jakiś czas temu dostaliśmy propozycję z Vectry (która jest naszym providerem internetu i telewizji) na m.in. internet mobilny (1GB na miesiąc za darmo) za symboliczną opłatę. Zgodziliśmy się na to. Otrzymaliśmy od Vectry kartę SIM, ale niestety bez modemu. Znalazłem na jakimś forum internetowym topic, w którym ktoś polecał modem Huawei E173U-2. Kupiłem go na allegro. Bez simlocka, choć z brandowanym softem z Play.
Internet działał bez najmniejszych problemów. Do czasu. Pewnego dnia (jakieś 2 tygodnie po pierwszym uruchomieniu) chciałem się połączyć, ale niestety nie udało się. Przy łączeniu wyskoczył mi komunikat "Połączenie zakończone". Dodam, że w ustawieniach miałem wszystko dobrze, a wykorzystałem mniej niż 50MB z 1GB.
Poszedłem więc z laptopem do Vectry. Pan z obsługi sprawdził najpierw moją kartę sim na modemie z vectry - i nic. Potem wziął nową kartę i jakimś cudem zadziałało. Mówił, że pierwszy raz się z czymś takim spotkał. Wyglądało na to, że winnym był wadliwy sim. Dostałem więc nową kartę i myślałem, że mam problem z głowy. Internet znowu działał bez problemu.
No właśnie - do dzisiaj. Znowu zaczął mi wyskakiwać komunikat "Połączenie zakończone". Czyżby znowu wadliwa karta? Nie sądzę, żeby się tak psuły. Poza tym ostatnim razem jak próbowałem się połączyć obyło się bez problemów i internet działał, a było to kilka dni temu. Raczej mało prawdopodobne, aby karta sama z siebie przestała działać.
I tu zwracam się do Was drodzy forumowicze - HELP! Co powinienem robić? Poprosić o nową kartę? Sflaszować firmware?
Log z DC-Unlocker:
DC - Unlocker 2 Client 1.00.0664
Detecting card :
selection :
manufacturer - Huawei modems
model - Auto detect (recommended)
Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : XXXXXXXXXX
Serial NR. : XXXXXXXXXX
Firmware : 11.126.83.00.264
Compile date / time : May 15 2010 19:14:13
Dashboard version : UTPS11.302.09.06.264_MAC21.003.27.01.264
Chipset : Qualcomm MSM6290
Voice feature : enabled
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Z góry dziękuję za pomoc!
PS: Wgrałem najnowszego Mobile Partnera (ver. 16), ale nic to nie dało.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-22, 20:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-22, 19:12 przez Wave Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
eliminacja co działa
Włóż dowolną kartę innego operatora i sprawdź czy się łaczy(otwórz choć jedną stronę).Jak działa to znaczy modem ok i potrzebna wymiana karty vectry.Lepiej nie grzebać niepotrzebnie w firmware bo można uwalić modem.
-
Re: eliminacja co działa
Niestety nikt kogo znam nie ma internetu mobilnegohedm pisze:Włóż dowolną kartę innego operatora i sprawdź czy się łaczy(otwórz choć jedną stronę).Jak działa to znaczy modem ok i potrzebna wymiana karty vectry.Lepiej nie grzebać niepotrzebnie w firmware bo można uwalić modem.

No ale dzięki tak czy inaczej.
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E173U-2 - problem (i to duży)
Ale tu teoretycznie wystarczy zwykła karta SIM. Moim zdaniem połączenie i wejście na google nie nabije więcej niż 1zł.Wave Rider pisze: Niestety nikt kogo znam nie ma internetu mobilnego.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
O tym nie pomyślałemYaHooo pisze:Ale tu teoretycznie wystarczy zwykła karta SIM. Moim zdaniem połączenie i wejście na google nie nabije więcej niż 1zł.Wave Rider pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

Dzięki!
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-22, 20:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-22, 19:28 przez Wave Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem tak.Wave Rider pisze:zyli wychodzi na to, że karta sim znowu odmówiła posłuszeństwa.
Być może modem jest wadliwy i uszkadza karty SIM? Teoretycznie istnieje taka możliwość...Wave Rider pisze:Tylko czemu?
Nie ma za coWave Rider pisze: Dzięki!

Pozdrawiam YaHooo 

-
Hmm tylko jak to sprawdzić? Zrozumiałbym gdyby karta sfajczyła się podczas użytkowania (bo modem lubi się rozgrzewać), ale żeby się zepsuła podczas leżenia na półce przez kilka dni?YaHooo pisze:Być może modem jest wadliwy i uszkadza karty SIM? Teoretycznie istnieje taka możliwość...
Pewnie zakupię jakiś zestaw startowy i będę sprawdzał co kilka dni.
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie można wykluczyć elektryczności statycznej. Ona potrafi naprawdę uszkodzić delikatnego chipa od zwykłego dotknięcia.Wave Rider pisze:ale żeby się zepsuła podczas leżenia na półce przez kilka dni?
Pozdrawiam YaHooo 

-
To czemu modem też się nie uszkodził? Tam też jest elektronika.YaHooo pisze:Nie można wykluczyć elektryczności statycznej. Ona potrafi naprawdę uszkodzić delikatnego chipa od zwykłego dotknięcia.Wave Rider pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-22, 22:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-22, 21:17 przez Wave Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A może problem jest nie chip-ie karty a z autoryzacją u operatora? Proponuję kupić starter Play-On-Line na kartę i potestowaćWłożyłem swoją kartę z playa i internet działa. Czyli wychodzi na to, że karta sim znowu odmówiła posłuszeństwa. Tylko czemu?

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale na karcie SIM chip jest niemal na wyciągnięcie ręki, więc ryzyko uszkodzenia jest większe.Wave Rider pisze:Tam też jest elektronika.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam całe pudełeczko z różnymi sim-kartami, które w ramach eksperymentów co raz przekładam pomiędzy moimi trzema modemami i jeszcze nigdy żadna sim-karta mi nie padła, chociaż niektóre z nich są już nieźle zmaltretowane.YaHooo pisze:Ale na karcie SIM chip jest niemal na wyciągnięcie ręki, więc ryzyko uszkodzenia jest większe.
Na mój gust, to raczej operator coś kombinuje z uprawnieniami klientów.
Gdyby karta padła, to padłoby menu, książka adresowa, SMSy itp, a nie tylko sama możliwość nawiązania połączenia.
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A mi raz padła karta SIM, co prawda była już na wykończeniu (całkowicie zablokowane połączenia wchodzące i wychodzące), ale padła po tym jak ją wziąłem do ręki.Chris-Kr pisze:jeszcze nigdy żadna sim-karta mi nie padła, chociaż niektóre z nich są już nieźle zmaltretowane.
W sumie racjaChris-Kr pisze: Gdyby karta padła, to padłoby menu, książka adresowa, SMSy itp, a nie tylko sama możliwość nawiązania połączenia.

To czemu nie chcą się przyznać do tego?Chris-Kr pisze: Na mój gust, to raczej operator coś kombinuje z uprawnieniami klientów.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Żeby psy na nich wieszali potem?YaHooo pisze:To czemu nie chcą się przyznać do tego?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może. Bo rzeczywiście to nie jest za dobre, że po grzebaniu w SIM'ie przez operatora trzeba go wymieniać.ryba825 pisze:Żeby psy na nich wieszali potem?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z sieci którego operatora komórkowego korzysta Vectra?Wave Rider pisze:Otóż jakiś czas temu dostaliśmy propozycję z Vectry (która jest naszym providerem internetu i telewizji) na m.in. internet mobilny (1GB na miesiąc za darmo) za symboliczną opłatę. Zgodziliśmy się na to. Otrzymaliśmy od Vectry kartę SIM
Krzysztof
-
Z tego co wiem to z Playa.Chris-Kr pisze:Z sieci którego operatora komórkowego korzysta Vectra?
Kupiłem dziś zestaw startowy z orange. Sprawdziłem i internet działa choć trochę wolno. Zobaczymy co będzie za kilka dni. Jak padnie to będzie oznaczało, że to modem jest winny, ale mam nadzieję, że nie

Pozdrawiam i dziękuję za Waszą pomoc!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy spojrzeć na mapę zasięgu. Play.Chris-Kr pisze:Z sieci którego operatora komórkowego korzysta Vectra?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Przez ostatnie 2 tygodnie co kilka dni próbowałem się łączyć z internetem w orange. Nie było żadnych problemów.
Wczoraj dostałem nową kartę sim od vectry. Na razie hula
, choć wątpię czy będzie za 2-3 tygodnie. No ale zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Wczoraj dostałem nową kartę sim od vectry. Na razie hula

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
- zorian
- Użytkownik forum
Hmm... 1GB za przysłowiową opłatą i działanie przez dwa tygodnie - to mi wygląda na starter PlayOnlineNaKartę a nie problem techniczny występujący co dwa tygodnie....
Ale mogę się mylić, bo nie znam oferty Vectry.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba trafiłeś w sednozorian pisze:to mi wygląda na starter PlayOnlineNaKartę a nie problem techniczny występujący co dwa tygodnie....

Krzysztof
-
Nie wiem, ale tak czy siak trzecia karta działa już pewnie od ponad miesiąca i nie mam żadnych problemów z połączeniem.zorian pisze:Hmm... 1GB za przysłowiową opłatą i działanie przez dwa tygodnie - to mi wygląda na starter PlayOnlineNaKartę a nie problem techniczny występujący co dwa tygodnie....
Pozdrawiam
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Podepnę się pod temat.
Śmigałem po necie aż zerwało połączenie. Teraz modem świeci tylko na zielono i nie da się zalogować do internetu. Co się mogło stać ?
Śmigałem po necie aż zerwało połączenie. Teraz modem świeci tylko na zielono i nie da się zalogować do internetu. Co się mogło stać ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
- slobodan
Nie mam abonament . Na drugim modemie Huawei e5 net śmiga .
Jakieś inne pomysły ? Był bardzo gorący jak zerwało połączenie. Czuje że czeka mnie reklamacja ;/
Jakieś inne pomysły ? Był bardzo gorący jak zerwało połączenie. Czuje że czeka mnie reklamacja ;/
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jaką miałeś moc sygnału?slobodan pisze:Był bardzo gorący jak zerwało połączenie.
Krzysztof
- slobodan
Wydaje mi się że -107 , ale pewien nie jestem ...
Najwyraźniej coś padło , ile trwa naprawa w play ?
Najwyraźniej coś padło , ile trwa naprawa w play ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To by wiele tłumaczyło. Przy słabym sygnale modem musi pracować większą mocą i widocznie się przegrzał. Chyba będziesz musiał zainwestować w zewnętrzną antenę.slobodan pisze:Wydaje mi się że -107
Na naprawę to nie licz, jeśli uznają reklamację, to wymienią na nowy.Najwyraźniej coś padło , ile trwa naprawa w play ?
To za komuny naprawiało się zepsute urządzenia elektroniczne, w tej chwili w Polsce już mało kto się na tym zna, a nowych fachowców kształci się głównie na takich kierunkach jak marketing i zarządzanie.
Krzysztof
- slobodan
Nadajnik mam kilka set metrów od bloku , z resztą nie jeden. Na huawei e5 mam jedną , dwie kreski zasięgu. Na e173u-2 w zasadzie zawsze miałem wszystkie. Widocznie ściany mojego bloku bardzo skutecznie tłumią sygnał ;/ Antenę mam taką na magnes
Wezmę ją z domu i zobaczę co się stanie jak ją podłącze do nowego e173u-2

- slobodan
Oddałem modem do reklamacji w Play'u . Ciekawe jak długo to potrwa ... Router e5 to totalna porażka , prędkości jaki osiągam na tym sprzęcie są żałosne ... E 173... wróć