Witam,
z racji pierwszego posta na forum, witam wszystkich :-).
Na wstępie, tak, czytałem i to dużo, nie tylko na tym forum, ale do konkretów.
Chciałem pobawić się w wardriving, aktualnie dysponuje Mikrotikiem RB433 UAH z kartą Dbii F52N która może działać w trybie N, ma dwa gniazda antenowe, niestety dalej mam na nim RouterOS v5, próba wgrania na niego OpenWRT, owszem powiodła się ale nie spełniała moich oczekiwań ( WRT nie wykrywał jednej sieciówki i zupełnie olał karte Wifi ), dodam że kompilowanie i przygotowywanie konfiga do tego konkretego RB zajeło mi ponad tydzień testów i kompilacji :-), więc chcę dołożyć do niego kolejną kartę stricte do szukania sieci i tutaj zaczynają się pytania:
1. Czy jest sens dokładać kolejną kartę wifi dużej mocy (według producenta F20 pro ma 500mW, F52N ma według producenta 600mW) jedynie w celu szukania sieci do których można się podpiąć? Dodam że będąc człowiekiem wygodnym po F52n byłbym podłączony do routera a na F20 pro szukał bym sieci, żeby pominąć podłączaniem się kablem do routera :-).
2. Jaką antenę zastosować do takich poszukiwań? Dookólną Interline rzędu 7dbi, 9dbi z serii Horizon? Czy może od razu jakiegoś grida albo parabolika?
3. Jeśli pozostane jedynie przy jednej karcie (F52n) czy jeśli do jednego gniazda wepnę Horizona (nawet tego najmocniejszego 12dbi) a do drugiego gniazda będę miał wpiętą małą antenkę 2dbi czy z radiem nic się nie stanie i czy takie zestawienie dalej będzie spełniało moje założenia czyli nadawało się do szukania sieci bezprzewodowych?
4. Przeczytałem temat o poprawianiu zasięgu radia w laptopie i pierwsze pytanie, czy zastąpienie tych pseudoanten które są montowane standardowo w laptopach wyłącznie dwoma pigtailami (2x50 cm) wystarczy żeby zbierać sygnał do użytku domowego jak na tych standardowych antenach w laptopie? Co wypadnie lepiej, same pigtaile czy standardowe anteny laptopowe? Nie chce co chwilę otwierać tylnej klapki, wyłączać laptopa i zmieniać anten.
5. Posiadam kartę ATH-AR5B95 na chipsecie AR9285, czy to się w ogóle nadaję do wardrivingu (tryb promiscuous[monitor] działa, aircrack działa na niej dobrze, sprawdzałem, dla testów zestawiłem sobie WEP'a i go łamałem)? Jaką ma toto wydajność(moc?) bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć w danych technicznych, wie ktoś może? Czy podłączając do wcześniej wspomnianych pigtail antene panelową rzędu 12-15 dbi spełni ona swoje zadanie? (zakładam że do jednego pigtaila będzie podłączona antena panelowa do drugiego zaś mała 2dbi)
Scenariusz ma się tak, podjeżdzamy, uruchamiamy mikrotika z *anteną i *radiem, przeszukujemy eter w poszukiwaniu potencjalnych 'klientów', wykorzystujemy laptopa do ostatecznych działań, czyli aircrack, etc, etc, etc.
* w zależności od odpowiedzi na powyższe pytania trzeba zmodyfikować te pkt
Mam nadzieję że zostanę zrozumiany i otrzymam odpowiedzi na moje pytania :-).
Pozdrawiam.
Mikrotik + Dbii F52n + Dbii F20 Pro + ATH-AR5B95 + Pytania
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Mikrotik + Dbii F52n + Dbii F20 Pro + ATH-AR5B95 + Pytania
Na tym forum nie pomagamy w takich działaniach.chik3n pisze:Chciałem pobawić się w wardriving
To już podchodzi pod włamywanie się do sieci. Poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>chik3n pisze:wykorzystujemy laptopa do ostatecznych działań, czyli aircrack, etc, etc, etc.
Temat zamykam.
Nie pomagam na PW!