Play? Centrum Warszawy? Dobry wybór
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play? Centrum Warszawy? Dobry wybór
Zastanawiam się nad wyborem internetu mobilnego. Chciałem prosić o wskazówki. Postaram się po kolei wyjaśnić do czego, na co mi potrzebny i jaka jest moje sytuacja.
Do czego:
1) ma mi zastąpić internet przewodowy
2) duży limit + najlepiej w nocy darmowy transfer
3) czasem coś ściągnąć - ale tu dużych wymagań nie mam
4) do grania: dawny gracz diablo 2, czekam na diablo 3, a więc głównie ten tytuł, może jakiś nba 2k11
5) oglądanie na streamie nba
Gdzie:
Warszawa, Śródmieście - samo centrum Wawy!
Co ja uważam za ciekawą opcję:
Play za 79zł na 12 miesięcy 16gb+3gb za internetowe zamówienia + nocny trasfer
Huawei E353U-2 <--- ten model mnie wygląda atrakcyjnie, za 79zł
Playa upatrzyłem, bo znajomi twierdzą, że udawało im się grać przez neta, ściągać i ogólnie super. Co do innych sieci słyszałem raczej same złe opinie. Mieszkam w centrum wawy, więc jest szansa, że będzie śmigało... Od razu mówię nie mam szansy założyć stałego, kabla.
Czy macie jakieś sugestie do tego playa? Ktoś z centrum Wawy, opinie?
Może jest jakaś inna opcja dla mnie lepsza?
Z chęcią wysłucham wskazówek
Do czego:
1) ma mi zastąpić internet przewodowy
2) duży limit + najlepiej w nocy darmowy transfer
3) czasem coś ściągnąć - ale tu dużych wymagań nie mam
4) do grania: dawny gracz diablo 2, czekam na diablo 3, a więc głównie ten tytuł, może jakiś nba 2k11
5) oglądanie na streamie nba
Gdzie:
Warszawa, Śródmieście - samo centrum Wawy!
Co ja uważam za ciekawą opcję:
Play za 79zł na 12 miesięcy 16gb+3gb za internetowe zamówienia + nocny trasfer
Huawei E353U-2 <--- ten model mnie wygląda atrakcyjnie, za 79zł
Playa upatrzyłem, bo znajomi twierdzą, że udawało im się grać przez neta, ściągać i ogólnie super. Co do innych sieci słyszałem raczej same złe opinie. Mieszkam w centrum wawy, więc jest szansa, że będzie śmigało... Od razu mówię nie mam szansy założyć stałego, kabla.
Czy macie jakieś sugestie do tego playa? Ktoś z centrum Wawy, opinie?
Może jest jakaś inna opcja dla mnie lepsza?
Z chęcią wysłucham wskazówek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Play? Centrum Warszawy? Dobry wybór
Trevis, ja na twoim miejscu bym zaczął od startera Play z modemem za 129zł i sprawdził jak to śmiga.
-
Czy mam szansę zwrócić taki modem?Jo_gurt pisze:Trevis, ja na twoim miejscu bym zaczął od startera Play z modemem za 129zł i sprawdził jak to śmiga.
W sumie to i tak raczej skończy się to w ten sposób, że wezmę playa, o którym wspomniałem i jak coś mam tydzień na wypróbowanie, ale chciałem wpierw się zorientować w temacie, może ktoś coś ciekawego doradzi, a nie będę potem ganiał i załatwiał:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie, ale czemu zwracać? Przyda się i do innych sieci, a jest całkiem przyzwoity.Trevis pisze:Czy mam szansę zwrócić taki modem?
-
E173U-2 < Huawei E353U-2 /// wg. mnieJo_gurt pisze:Raczej nie, ale czemu zwracać? Przyda się i do innych sieci, a jest całkiem przyzwoity.Trevis pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czy nie lepiej zaopatrzyć się od razu w możliwie lepszy modem? Oferta w sumie ciekawa, tylko modem słabszy mi się wydaje, a chciałbym modem jak najlepszy wybrać, aby ta jakość połączenia była lepsza. Czy inaczej uważasz?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-28, 19:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 18:55 przez Trevis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W Play i tak masz max 4mbps, więc niewiele ci ten lepszy modem da.
Natomiast związywać się cyrografem bez testu to IMO niezbyt dobry pomysł.
-
\Jo_gurt pisze:W Play i tak masz max 4mbps, więc niewiele ci ten lepszy modem da.
Zgadzam się, że nie ma co ryzykować, ale jest 7 dni testu, więc tu będę miał darmowy test, a w opcji, którą proponujesz już niekoniecznie. A co do prędkości to dziś jest jak mówisz, ale za jakiś czas może się coś zmienić, a modem miałbym już obsługujący większe prędkości.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ja na Twoim miejscu bym kupił modem gdzie indziej, np na allegro
I podpisał umowę na 12 miesięcy na Play Online 99. Wtedy za 19GB transferu miesięcznie, darmowym nocnym transferem i prędkością do 4Mb/s płacisz tylko 59zł miesięcznie.
Najlepsze wyjście to żebyś zakupił modem E-173U-2 z zestawem startowym 1GB i przetestował prędkości a przede wszystkim pingi jeśli zależy Ci na graniu.
I podpisał umowę na 12 miesięcy na Play Online 99. Wtedy za 19GB transferu miesięcznie, darmowym nocnym transferem i prędkością do 4Mb/s płacisz tylko 59zł miesięcznie.
Najlepsze wyjście to żebyś zakupił modem E-173U-2 z zestawem startowym 1GB i przetestował prędkości a przede wszystkim pingi jeśli zależy Ci na graniu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak chcesz naprawdę porządny modem to nie Huawei, tylko Sierrę np 307.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Też dobre wyjście, tylko to już większa inwestycja, bo trzeba wydać ok 200zł za modem. W salonie Play tego modemu nie kupi.Jak chcesz naprawdę porządny modem to nie Huawei, tylko Sierrę np 307.
Czyli reasumując:
- Kupujesz Sierrę 307
- podpisujesz umowę na Play Online 99 bez modemu (masz tylko 12 miesięcy umowy 59zł miesięcznie, w tym 19GB transferu co miesiąc)
- po 12 miesiącach przedłużasz umowę na lepszych warunkach lub przechodzisz do innego operatora (przez 12 miesięcy dużo może się zmienić, być może po tym czasie inny operator da Ci więcej)
-
Coś już się zaczyna klarować. Tylko mam pewne ale. Po pierwsze powiedzcie mi w czym jest lepszy ten sierra 307 od wymienionego wyżej Huawei E353U-2. Bo dla mnie jako laika nie widać różnicy, a wręcz huawei lepszy się wydaje.
Druga kwestia. Jeśli te modemy są podobne (!), to w takim razie lepiej wziąć huawei, bo:
79-59=20, 20x12=240, 240+79=320(79 to cena za modem przy podpisaniu umowy) - czyli cena modemu, płacona playowi w ratach + oczywiście trochę, ale dzięki temu jeśli modem nie działa to idę wymienić do play, a nie muszę na allegro wysyłać itp.
Co sądzicie o tym co napisałem, a przede wszystkim, który modem lepiej wypada?
Druga kwestia. Jeśli te modemy są podobne (!), to w takim razie lepiej wziąć huawei, bo:
79-59=20, 20x12=240, 240+79=320(79 to cena za modem przy podpisaniu umowy) - czyli cena modemu, płacona playowi w ratach + oczywiście trochę, ale dzięki temu jeśli modem nie działa to idę wymienić do play, a nie muszę na allegro wysyłać itp.
Co sądzicie o tym co napisałem, a przede wszystkim, który modem lepiej wypada?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wymienić tylko oddać do serwisu w punkcie play, jak sprzedawca będzie miał dobry humor i wybłagasz go na kolanach to może wypożyczyć Ci modem zastępczy na czas naprawy Twojego.Trevis pisze:ale dzięki temu jeśli modem nie działa to idę wymienić do play
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oddawanie modemu do naprawy do niekompetentnych sprzedawczyków z Play nie ma sensu bo to tylko komplikuje i przedłuża procedurę. Lepiej od razu wysłać do serwisu - CCS - na ich koszt (jako były posiadacz złomu pod postacią Huawei E1820 mogę napisać pracę doktorską o działaniu procedur serwisowych)
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Oba interesujące Cię modemy (Huawei E353U-2 i Sierra 307) pod względem parametrów (tych na papierze) nie różnią się praktycznie niczym, no może tym że Huawei ma też częstotliwość 3G 850MHz, co w użytkowaniu nie ma żadnego znaczenia.
Sierra zyskuje dużo pochlebnych opinii od użytkowników, chociażby tego forum. Modem dobrze trzyma zasięg, nie rozłącza się.
Tylko od Ciebie zależy, czy dasz operatorowi zarobić te 100zł więcej kupując aktywację z modemem, czy kupisz modem osobno w sklepie. Chyba nic więcej już nie trzeba dodawać.
Sierra zyskuje dużo pochlebnych opinii od użytkowników, chociażby tego forum. Modem dobrze trzyma zasięg, nie rozłącza się.
Tylko od Ciebie zależy, czy dasz operatorowi zarobić te 100zł więcej kupując aktywację z modemem, czy kupisz modem osobno w sklepie. Chyba nic więcej już nie trzeba dodawać.
-
Co do kupna osobno modemu przekonaliście mnie. Lepiej samemu zainwestować w modem i wybrać polecany przez użytkowników.
Teraz jeszcze chciałbym usłyszeć opinie użytkowników playa, najlepiej z wawy jak to im działa.
Słyszałem o sytuacjach, gdzie z początku śmiga, a potem nagle spada jakość usługi na stałe (jakby przez okres próbny dbali o klienta, a później wypieli się na niego.
Czy to głupie plotki, czy niekoniecznie?
Teraz jeszcze chciałbym usłyszeć opinie użytkowników playa, najlepiej z wawy jak to im działa.
Słyszałem o sytuacjach, gdzie z początku śmiga, a potem nagle spada jakość usługi na stałe (jakby przez okres próbny dbali o klienta, a później wypieli się na niego.
Czy to głupie plotki, czy niekoniecznie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Takie sytuacje mają miejsce na obszarach gdzie jest mało/1 stacja i dużo ludzi bierze internet i używa go jako zamiennika stacjonarnego (czasem z głupoty, a czasem tego, że faktycznie nie ma opcji założenia kabla, a bez kabla Play jest najatrakcyjniejszy cenowo). W W-wie nie powinno być z tym problemu, choć tam znowu ruch głosowy jest duży i żrących bezsensownie dane smartfonów pewnie teżz początku śmiga, a potem nagle spada jakość usługi na stałe

-
- Użytkownik forum
Mam w domu Play ze starej oferty, czyli z ograniczeniem do 1Mbps, więc transfer jest praktycznie cały czas maksymalny. Pingi w granicach 80-120 w grze (nawet w godzinach szczytu), przeciętnie 100 +/- 10. Niedługo, o ile Polsat nie powali mnie na kolana swoją wtorkową konferencją, biorę kolejny abonament Play zamiast iPlusa. Co do modemu, to jeszcze nie zdecydowałem, ale też mam dylemat pomiędzy E353U-2 i czymś kupionym samodzielnie. Obecnie posiadam E122 (działa świetnie) i E173 (losowe rozłączenia co kilkadziesiąt minut), czyli Huawei'e to loteria, bo akurat o E173 opinie są w większości pozytywne.
-
- Guru bezprzewodowy
Oddawałem E51 do serwisu w PLAY, przez konsultantów.Maciek764 pisze:Oddawanie modemu do naprawy do niekompetentnych sprzedawczyków z Play nie ma sensu bo to tylko komplikuje i przedłuża procedurę.

Kolega oddawał Huawei E169 z uwalonym czytnikiem kart pamięci, modem miał inne firmware i dashboard:

Inna kwestia, że trzeba wiedzieć do jakiego salonu pójść, bo z reguły inne standardy tam panują.
Kup modem na wolnym rynku (Huawei E173u2 lub Sierra 307) a do tego ofertę 16/19GB na 12mies w cenie 59zł. Jak wyślesz wypowiedzenie to możesz lepszą ofertę po 8-9 miesiącach od nich próbować wyrwać.Trevis pisze:Co sądzicie o tym co napisałem, a przede wszystkim, który modem lepiej wypada?
Tylko zanim zdecydujesz się na abonament przetestuj jak to działa w ofercie Play Online na kartę z podniesionym downloadem do 4Mbit.
-
Poki co z telefonu przeczytalem wszystkie komentarze, z pewnoscia pomoga mi podjac decyzje, dzieki wszystkim.
Nie wiedzialem o konferencji polsatu. Domyslam sie, ze na niej przedstawia oferte konkrtna lte?
Nie wiedzialem o konferencji polsatu. Domyslam sie, ze na niej przedstawia oferte konkrtna lte?
-
- Użytkownik forum
Tak, dlatego warto poczekać, chociaż nie spodziewam się cudów. link
-
- Stały użytkownik forum
Mam 353u-2 i abonament za 79zł ,przez neta w gierki dobrze się śmiga ,Dla mnie oferta OK
Tylko ,że mieszkam na Mokotowie 

Kod: Zaznacz cały
http://www.speedtest.net/result/1584205909.png
-
A jeszcze mam takie pytanie do Was użytkowników mobilnego. Jak przy graniu schodzi limit, a także przy przeglądaniu stronek. Możecie to jakoś przybliżyć?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego, jak długo i jakie strony przeglądasz. Im strona bardziej naładowana grafiką, flashami itp, tym jest "cięższa" i zjada więcej transferu. Dlatego też niektórzy, liczący każdy megabajt, instalują sobie programy do kompresowania grafiki, czy blokowania reklam flash. A jeszcze niektórzy całkowicie wyłączają obrazki w ustawieniach przeglądarki.Trevis pisze: Jak przy graniu schodzi limit, a także przy przeglądaniu stronek. Możecie to jakoś przybliżyć?
-
Z tego sobie zdaje sprawę, ale raczej ciekaw byłem przybliżonych danych, tzn praktycznej opinii uzytkowników. Jak im to przykładowo schodzi. Ale najbardziej ciekaw jestem jak gry obciążają. Kiedyś na stałym mnie to nie interesowało, natomiast w obecnej sytuacji będę musiał na to patrzeć.Yanusz pisze:Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego, jak długo i jakie strony przeglądasz.Trevis pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-29, 19:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-29, 18:55 przez Trevis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ale już napisałem, że wykorzystywanie transferu jest sprawą indywidualną.
Dla przykładu zabawiłem się w zliczenie ile danych potrzeba do załadowania z pełną grafiką kilku stron:
Onet.pl: 277KB
Bez-kabli.pl 36kB
wp.pl: 603 KB
interia.pl 972 KB
pogodynka.pl 973 KB
Widać, że rozrzut jest duży, a różnych stron internetowych jest miliony. Dlatego NIE DA SIĘ podać żadnych przybliżonych danych. Trzeba samemu przetestować. Każdy ma swoje upodobania i ulubione strony.
Dla przykładu zabawiłem się w zliczenie ile danych potrzeba do załadowania z pełną grafiką kilku stron:
Onet.pl: 277KB
Bez-kabli.pl 36kB
wp.pl: 603 KB
interia.pl 972 KB
pogodynka.pl 973 KB
Widać, że rozrzut jest duży, a różnych stron internetowych jest miliony. Dlatego NIE DA SIĘ podać żadnych przybliżonych danych. Trzeba samemu przetestować. Każdy ma swoje upodobania i ulubione strony.
-
Mieszkam w samym Centrum, niedaleko Świętokrzyskiej - testowałem i używałem w tej lokalizacji w kolejności - Play, Orange, Plus. Najgorzej spisywał się Orange - czasem zrywało połączenie, najczęściej modem podwieszał się na 30-60 sekund i nic w tym czasie się nie działo.Trevis pisze: Czy macie jakieś sugestie do tego playa? Ktoś z centrum Wawy, opinie?
Play (Online na kartę) początkowo był niezły, później niestety na co dzień nie dało się z tego korzystać, pingi dłuuuuugie, transfer powolny.
Plus - chyba najlepiej ale też do grania nie nadawałby się, też duże pingi i wahania transferu. Ogólnie w mojej lokalizacji nawet przez telefon się trudno dogadać - połączenia rwą się, więc z internetem tym bardziej jest problem - po prostu sieć jest zapchana.
Co ciekawe - najlepiej obecnie spisuje się "darmowy internet" od Aero2, który ma tylko 256kb/s ale transfer jest ciągły, ping krótki - subiektywnie strony wczytują się dużo szybciej niż na "7,2Mb/s" od Orange, czy Plusa :O
Wniosek - bierz starter w wersji na kartę i testuj - zobaczysz, że jakość jest fatalna to po prostu zrezygnujesz, a nie będziesz płacił przez 12-24 miesiące i płakał, że to w ogóle nie działa.
-
open
Zadziwiłeś mnie tym. Przyznam szczerze, że liczyłem na playa. Póki co muszę sie wstrzymać z testowaniem, bo mało jestem w domu, a chce wykorzystać ten tydzień oferowany do testowania w pełni. Także raczej bliżej października coś wypróbuje. Pierwsze co sprawdzę to chyba lte polsatu - póki co najlepiej rokuje.
Zadziwiłeś mnie tym. Przyznam szczerze, że liczyłem na playa. Póki co muszę sie wstrzymać z testowaniem, bo mało jestem w domu, a chce wykorzystać ten tydzień oferowany do testowania w pełni. Także raczej bliżej października coś wypróbuje. Pierwsze co sprawdzę to chyba lte polsatu - póki co najlepiej rokuje.
-
Jeśli jak piszesz dotychczas korzystałeś z kabla i chcesz, aby internet komórkowy (3G/UMTS) był jego zastępstwem to gwarantuję Ci, że będziesz bardzo rozczarowany.
Obawiam się, że w ogóle nie pograsz lub lagi będą takie, że gra nie będzie miała sensu.
LTE - to inna bajka, z opinii, które czytałem to rzeczywiście może być alternatywą kabla ale... Polsat daje bardzo niskie limity transferu jak na te prędkości.

Obawiam się, że w ogóle nie pograsz lub lagi będą takie, że gra nie będzie miała sensu.
LTE - to inna bajka, z opinii, które czytałem to rzeczywiście może być alternatywą kabla ale... Polsat daje bardzo niskie limity transferu jak na te prędkości.
-
Kiedyś korzystałem z kabla oczywiście. Od 3 lat mieszkam w centrum wawy i w domu neta nie mam. Niestety z właścicielką nie dogadam się w żaden sposób i nawet netia bez lojalki odpada ze względu na montaż, na który się nie zgodzi. Dlatego jestem zmuszony do jakieś mobilnego.open pisze:Jeśli jak piszesz dotychczas korzystałeś z kabla i chcesz, aby internet komórkowy (3G/UMTS) był jego zastępstwem to gwarantuję Ci, że będziesz bardzo rozczarowany.![]()
Co do lte to jeśli brałbym to raczej największy abo 99zł 25gb + 50gb. W domu dużo ściągać nie muszę. Wszystko co większe ściągnę u kumpla, czy panny, albo w robocie;), ale muszę mieć pewnść, że przy graniu i oglądaniu meczy, czy czasem serialu z neta nie przekroczę limitu.
Reasumując lte jest dla mnie ciekawą opcją, JEŚLI będę miał małe pingi!
-
- Guru bezprzewodowy
Koło 40ms jest na LTE.Reasumując lte jest dla mnie ciekawą opcją, JEŚLI będę miał małe pingi!