potrzebuje internet komórkowy i jestem tutaj nowy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zegarek2006
Początkujący użytkownik forum

potrzebuje internet komórkowy i jestem tutaj nowy

Post autor: zegarek2006 »

Witam :)
jestem tutaj nowy i szukam internetu bezprzewodowego do mojego laptopa będę głównie dzialal w necie i ściągal pliki (wielkie)
potrzebuje min 16KB/s i ile będzie wynosić cena? abonament na miesiąc?
/dzięki
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: potrzebuje internet radiowy i jestem tutaj nowy

Post autor: Szadzik »

zegarek2006 pisze:Witam :)
jestem tutaj nowy i szukam internetu bezprzewodowego do mojego laptopa będę głównie dzialal w necie i ściągal pliki (wielkie)
Muszę Cię zmartwić. W tego typu usługacg u wszystkich operatorów jest limit ściąganych danych i przy 120zł dostaniesz raptem 2GB. Dużo ściągania to to nie będzie.

Jeedyną możliwością jest poszukać w dziale ogłoszenia oraz na serwisach aukcyjnych kogoś, kto chce się pozbyć tzw. Starej Licencji GPRS. Tylko w tej usłudze płacisz 60zł, a masz nielimitowany dostęp do itnernetu. Możesz ściągać ile chcesz.
Back to the Future ;)
zegarek2006

Re: potrzebuje internet radiowy i jestem tutaj nowy

Szadzik pisze: Cytat przycięty przez Moderatora ->Szadzik - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty! Jedyną możliwością jest poszukać w dziale ogłoszenia oraz na serwisach aukcyjnych kogoś, kto chce się pozbyć tzw. Starej Licencji GPRS. Tylko w tej usłudze płacisz 60zł, a masz nielimitowany dostęp do itnernetu. Możesz ściągać ile chcesz.
ale wazna szybkosc? ile taki internet ma szybkosci? ma chciasz z 128 (16KB/s)?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: potrzebuje internet komórkowy i jestem tutaj nowy

Post autor: Jaco »

To zależy od zasięgu ,modemu jakiego używasz ale nie licz że będziesz ściągał pliki jak na neostradzie.A o internecie radiowym to poczytaj link niżej pod komórkowym.
zegarek2006

Jaco pisze:To zależy od zasięgu ,modemu jakiego używasz ale nie licz że będziesz ściągał pliki jak na neostradzie.A o internecie radiowym to poczytaj link niżej pod komórkowym.
sluchaj ja sie na tym znieznam więc poleć mi jakis bezprzewodowy modem do laptopa i teraz sie przesiadam z neo256 na bezprzewodowy
więc aby limit wynosil min 2GB szybkosc min 16KB/s
a cena max 100zł na m-c

wiesz kupilem sobie laptopa nowego i mi niepasuje neostrada bo moge korzystac tylko w 1 kącie a tak to bym mógł nawet ściągac pliki w samochodzie itp.
jak zainsaloje internet bezprzewodowy to rezygnuje z neo256 więc mi musi zastąpić zebym od czasu do czasu mógł sobie ściągnąć jakiś film z sieci dużo nie ściągam jak na 7GB w neo to wykorzystywalem 2-3GB
jestem w tym zielony więc polećcie mi jakis dobry modem do laptopa i jaką ofertę wybrać żebym mial min 128 16KB/s szybkości, min 2GB limitów i żeby to nie wyniosło więcej niz 100zł na m-c
pozdro i dzięki
skorpion
Użytkownik forum

Post autor: skorpion »

jesli kupiles nowego laptopa,to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ma on wbudowana karte sieciowa WiFi.....to znaczy juz masz darmowy internet....pojezdzij tylko troche po miescie i poszukaj hotspotow :P
zegarek2006

skorpion pisze:jesli kupiles nowego laptopa,to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ma on wbudowana karte sieciowa WiFi.....to znaczy juz masz darmowy internet....pojezdzij tylko troche po miescie i poszukaj hotspotow :P
ja niemieszkam w mieście a internet bym chcial miec nie przy hotspotach tylko wszędzie w aucie na parkinku, w domu, na dworze, w sklepie, w kawiarni...ma WiFi bo kosztowal 4 tysiące a teraz <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> neta :twisted:
tylko musze go podlączac do neo...
Awatar użytkownika
Jaco

<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> masz tel komórkowy.Jesli jest z modemem możesz go wykorzystać do połączeń z internetem.Jeśli nie chcesz umów to w iPlus jest Simdata na doładowania.Za ile doładujesz za tyle korzystasz.Jest jeszcze w Blueconnect wersja na rok Tutaj
Ale własnie potrzebny jest modem.I jeszcze jedno:
zegarek2006 pisze:zebym od czasu do czasu mógł sobie ściągnąć jakiś film z sieci dużo nie ściągam jak na 7GB w neo to wykorzystywalem 2-3GB
Prędkości są bardzo zróżnicowane,np: ściąganie filmu może ci zająć nawet miesiąc.Przemyśl wszystkie za i przeciw zanim się zdecydujesz.
To też weż pod uwagę:
zegarek2006 pisze:ja niemieszkam w mieście a internet bym chcial miec
zegarek2006

Jaco pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> masz tel komórkowy.Jesli jest z modemem możesz go wykorzystać do połączeń z internetem.Jeśli nie chcesz umów to w iPlus jest Simdata na doładowania.Za ile doładujesz za tyle korzystasz. Cytat przycięty przez Moderatora ->Szadzik - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
ale jak korzystam z netu z komórki to place za czas spedzony necie czy za ilosc pobranych danych?
ile kosztuje pobranie 1MB danych?
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli łączysz się przez GPRS to płacisz za dane jesli przez numer dostępowy płacisz jak za połączenie ile czasu tyle płacisz.Mam też prośbę.Nie cytuj całych postów.Jesli odpowiadasz w temacie to ci którzy odpowiadają tobie czytają o co dokładnie ci chodzi.A jesli chodzi ile co kosztuje masz to Tutaj
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Moim zdaniem lepiej mieć modem na PCMCIA niż łączyć się przez komórkę, bo za dużo zawracania głowy.
Poszukaj kogoś kto ma do odstąpienia umowę w Orange na starą Licencję GPRS lub EDGE, odpowiednio 60 pln brutto i 120 pln brutto, lepsza jest ta pierwsza opcja bo jest w zasadzie taka sama jak ta druga ale o połowę tańsza :)
Tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to nie wiem gdzie mieszkasz, więc popatrz na stronach operatorów z czego będziesz mógł korzystać. Najszybciej będziesz śmigał w necie po UMTSie, ale i EDGE powinien Ci wystarczyć, choć ze ściąganiem filmów to może Ci trochę czasu zabierać.
Sprawdź też czy Twój laptop ma PCMCIA czy ExpressCard, bo jeżeli to drugie to raczej będziesz skazany na komórkę lub modem USB.
Jeżeli masz laptopa z procesorem AMD, to poszukaj na forum czy dobrze współpracuje z modemami na PCMCIA.
<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to forum jest sporą kopalnią wiedzy, a jak zadasz bardziej szczegółowe pytanie to na pewno też uzyskasz wyczerpującą odpowiedź.
skorpion
Użytkownik forum

Post autor: skorpion »

ja dzis z netu komorkowego wzialbym iplusa jako dodatek do abonamentu plusa....<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>,czy ta promocja jeszcze trwa.
Awatar użytkownika
Jaco

canidy pisze:Jeżeli masz laptopa z procesorem AMD, to poszukaj na forum czy dobrze współpracuje z modemami na PCMCIA.
Ja mam taki laptop i kartę jak w podpisie.Działa bez zarzutu.
ODPOWIEDZ